Εσωκομματικοί «κραδασμοί» μετά το «όχι» στη φορολογηση τραπεζων
*Του Πολύκαρπου Θωμά
Ισχυρούς κραδασμούς στο πολιτικό σύστημα, προκάλεσε η επίμαχη πρόταση του ΑΚΕΛ, για φορολόγηση των τραπεζών.
Κάποια από τα κόμματα της συμπολίτευσης ή βουλευτές τους, στράφηκαν εναντίον της κυβερνητικής θέσης, για καταψήφιση της πρότασης.
Ούτε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος παρενέβη νωρίτερα για να αποτρέψει την υπερψήφισή της, δεν κατάφερε να επηρεάσει την άποψή τους, την ώρα που κομματικοί κύκλοι ήγειραν ζητήματα θεσμικής εκτροπής, για παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας, στο έργο της νομοθετικής.
Η ΕΔΕΚ στήριξε χωρίς δισταγμό την πρόταση του ΑΚΕΛ, με τη ψηφοφορία στην Ολομέλεια, να δυναμιτίζει το εσωκομματικό κλίμα στο ΔΗΚΟ, μετά την αποχή που τήρησαν Παύλος Μυλωνάς και Χρήστος Ορφανίδης και την υπερψήφιση της πρότασης, από τον Ζαχαρία Κουλία.
Προβληματική θεωρεί την κατάσταση ο Πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος προτίθεται να θέσει το ζήτημα, ενώπιον των συλλογικών οργάνων.
«Δεν ισχυρίζομαι ότι είμαι ικανοποιημένος με τον τρόπο που λειτούργησε η δική μου κοινοβουλευτική ομάδα και δεν θα ισχυριστώ κάτι τέτοιο ενώπιον των πολιτών. Όλα αυτά, θα τα συζητήσουμε και σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας και σε επίπεδο Συλλογικών Οργάνων του Δημοκρατικού Κόμματος», δήλωσε.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε προβληματισμό και για τον τρόπο που συνεργάζονται τα κόμματα της συγκυβέρνησης, δεδομένης της ανομοιογένειας στη στάση που επέδειξαν, έναντι της πρότασης νόμου για τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών.
«Φυσικά και μας απασχολεί ο τρόπος που λειτουργεί η συγκυβέρνηση και συμφωνώ ότι, αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο πρέπει να συζητήσουμε και με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρέπει ν' αναπτυχθεί μια καλύτερη σχέση συνεργασίας, των κομμάτων που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση», σημείωσε.
Διαβάστε επίσης: Οριακά απορρίφθηκε η πρόταση νόμου για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Μουρμούρα, πάντως, υπάρχει και στα γραφεία της ΔΗΠΑ, για τη στάση του βουλευτή του κόμματος, Μιχάλη Γιακουμή, ο οποίος απείχε από τη ψηφοφορία.
Εσωστρέφεια πυροδοτήθηκε και στον ΔΗΣΥ, καθώς δύο βουλευτές του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Κυριάκος Χατζηγιάννης, ήταν απόντες.
Σφόδρα ενοχλημένη για τις απουσίες η Πρόεδρος του κόμματος, Αννίτα Δημητρίου, η οποία δηλώνει αποφασισμένη για αλλαγές, τόσο στους κανονισμούς, όσο και στον κώδικα δεοντολογίας της Βουλής.
«Κακώς απουσίαζε, δεν θα υπεκφύγω του σχολιασμού. Χρειάζεται προτεραιότητά μας να είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων. Κι εκεί είναι ο ρόλος μας κι εκεί είναι η αποστολή μας. Ως τώρα, να ξέρετε ότι καταγράφουμε τις αδικαιολόγητες απουσίες», τόνισε.
Το ΕΛΑΜ ζήτησε την αναβολή της ψηφοφορίας για να δοθεί χρόνος στις τράπεζες να επανέλθουν με δικές τους προτάσεις, εισήγηση που απορρίφθηκε από το Σώμα.
«Μάλιστα δηλώσαμε ότι ήμασταν έτοιμοι ακόμα και κατά την περίοδο των γιορτών, ακόμα και την τελευταία μέρα του χρόνου, να συνεδριάσουμε για να κλείσει το θέμα», ανέφερε ο Μάριος Πελεκάνος.
Το κόμμα εν τέλει τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης των τραπεζών.