Η ΚΔ κατήγγειλε 989 εναέριες και θαλάσσιες παραβιάσεις από Τουρκία στον ΟΗΕ
Με επιστολή της στις 30 Ιουνίου 2025, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Μαρία Μιχαήλ, κατήγγειλε στον διεθνή οργανισμό εκτεταμένες εναέριες και θαλάσσιες παραβιάσεις κατά της Κύπρου από τις τουρκικές δυνάμεις κατά την περίοδο Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2024, αναφέροντας συνολικά «989 παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και 45 στη θάλασσα», εκ των οποίων 264 έγιναν από τουρκικά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs).
Όπως επεσήμανε η κ. Μιχαήλ, η Τουρκία «προχώρησε επίσης στην παράνομη έκδοση 5 NOTAMS και 12 NAVTEX» για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων που παραβιάζουν τον κυπριακό εναέριο χώρο.
«Οι ενέργειες αυτές συνιστούν παραβίαση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου και, κατ’ επέκταση, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε η κ. Μιχαήλ, σημειώνοντας ότι η συμπεριφορά αυτή «υπονομεύει τη σταθερότητα, την ειρήνη και τις προοπτικές για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Η κ. Μιχαήλ κατήγγειλε ακόμη τις ενέργειες της Τουρκίας στη νεκρή ζώνη και στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, επισημαίνοντας την «περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο» εκ μέρους της Άγκυρας. Τόνισε ότι «η παράνομη μετατροπή της περίκλειστης περιοχής συνεχίζεται αμείωτη» παρά τα όσα προβλέπει το Ψήφισμα 550 (1985) και τις σαφείς εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Η συνεχής αναβάθμιση στρατιωτικών υποδομών στις ήδη έντονα στρατιωτικοποιημένες κατεχόμενες περιοχές αποτελεί μόνο ένα τμήμα της διαρκώς επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Κύπρο. Τέτοιες ενέργειες αποκαλύπτουν τις προθέσεις της Άγκυρας να διαιωνίσει την κατοχή, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλεια, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τη σταθερότητα ολόκληρης της ταραγμένης περιοχής», επεσήμανε.
Τόνισε, επίσης, ότι η Τουρκία «προωθεί λύση δύο κρατών ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών».
«Δυστυχώς, η προσπάθεια αυτή συνεχίζει να υπονομεύεται από την επιμονή της τουρκικής πλευράς σε θέσεις που βρίσκονται εκτός του πλαισίου των παραμέτρων του ΟΗΕ για τη λύση του Κυπριακού. Ταυτόχρονα, η απαράδεκτη αυτή στάση εκδηλώνεται ολοένα και περισσότερο μέσα από προκλητικές ενέργειες επί του εδάφους, αλλά και μέσω εντατικοποιημένων προσπαθειών για αναβάθμιση του ψευδοκράτους σε διεθνές επίπεδο», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι «υιοθετώντας μια κατά το δοκούν προσέγγιση έναντι των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Τουρκία τα χαρακτηρίζει ξεπερασμένα όταν δεν εξυπηρετούν το αφήγημά της, ενώ καλεί τη διεθνή κοινότητα να “αντιμετωπίσει τη πραγματικότητα επί του εδάφους”, σε μια προσπάθεια να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα της επιθετικότητας».
Η κ. Μιχαήλ υπογράμμισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει δεσμευμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά τα προσκόμματα που θέτουν ενώπιόν μας η Τουρκία και η υποτελής της τοπική διοίκηση».
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα και την Προσωπική του Απεσταλμένη, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, με σκοπό την επανένωση της Κύπρου και του λαού της».