Οι ΥΠΕΞ Ρωσίας-Τουρκίας συζήτησαν την απόπειρα επίθεσης κατά «Turkish Stream»
«Συνεχιζόμενη ενεργειακή τρομοκρατία» είναι κατά τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ η απόπειρα των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας να χτυπήσουν με εννέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τον τελευταίο πριν την Μαύρη Θάλασσα υποσταθμό συμπίεσης του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου «Turkish Stream» στην περιοχή του Κρασνοντάρ. Γι’ αυτό και η εξέλιξη αυτή συζητήθηκε μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, αλλά και των επικεφαλής των εταιρειών φυσικού αερίου των δύο χωρών.
«Η απόπειρα του Σαββάτου από το καθεστώς του Κιέβου να επιτεθεί στον σταθμό συμπίεσης Ρούσκαγια στο Γκάι-Κοντζόρ της επαρχίας του Κρασνοντάρ είναι ουσιαστικά συνέχιση της γραμμής της ενεργειακής τρομοκρατίας, την οποία ακολουθεί το Κίεβο, προφανώς υπό την καθοδήγηση υπερατλαντικών φίλων εδώ και πολύ καιρό», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου.
Εκτίμησε μάλιστα ότι πρόκειται για «έναν νέο, πολύ επικίνδυνο για τους Ευρωπαίους καταναλωτές κρίκο στην αλυσίδα των ενεργειών με εκρήξεις, οργάνωση βομβιστικών επιθέσεων, δολιοφθορές στον αγωγό Nord Stream. Όπως και η διακοπή της διαμετακόμισης φυσικού αερίου, της λειτουργίας των σταθμών συμπίεσης στη Σούντζα κ.λπ.», δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στους δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας ότι για τις απειλητικές αυτές ενέργειες συνομίλησαν τηλεφωνικά οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, αλλά και ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού ομίλου Gazprom Αλεξέι Μίλερ με τον Τούρκο ομολογό του, επικεφαλής της BOTAS.
«Ωφελημένες από όλα αυτά είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες αυξάνουν σημαντικά και μεθοδικά τις εξαγωγές υγροποιημένου αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές. Μάλιστα πρόκειται για αέριο, το οποίο πωλείται σε εξαιρετικά πολύ ανεβασμένες τιμές», είπε ο υψηλόβαθμος Ρώσος εκπρόσωπος, αναφερόμενος στις επιθέσεις εναντίον υποδομών του τελευταίου αγωγού, που συνεχίζει να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Μεταξύ των καταναλωτών του είναι οι χώρες της Νότιας και ΝΑ Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Σερβίας, αλλά και της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας. Οι Κυβερνήσεις των δύο τελευταίων χωρών επίσης διαμαρτυρήθηκαν για την επίθεση, ενώ ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο πρότεινε να διοργανωθεί συνάντηση κοντά στα σύνορα Σλοβακίας – Ουκρανίας, ώστε να συζητηθεί η ενεργειακή κατάσταση έτσι, όπως διαμορφώθηκε μετά τη λήξη της ισχύος της συμφωνίας διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
«Η ασφάλεια των ενεργειακών προμηθειών είναι ζήτημα κυριαρχίας, γι’ αυτό κάθε ενέργεια, που απειλεί την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας μας, πρέπει να θεωρείται επίθεση στην κυριαρχία», δήλωσε σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο ο Πέτερ Σιγιάρτο, Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας.
Πηγή: ΚΥΠΕ