Νόμο για διασφάλιση απρόσκοπτης αυτοκατανάλωσης ΑΠΕ ενέκρινε η Ολομέλεια
Νόμο που προβλέπει ότι η ΡΑΕΚ θα εκδίδει αποφάσεις που θα διασφαλίζουν ότι δε θα περικόπτεται η ενέργεια που παράγουν αυτοκαταναλωτές από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), στις περιπτώσεις που επιβάλλεται η μείωση διοχέτευσης ΑΠΕ στο σύστημα διανομής, ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης η Ολομέλεια της Βουλής, υπερψηφίζοντας ομόφωνα πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Κυριάκος Χατζηγιάννη.
Η πρόταση για τροποποίηση του νόμου περί Προώθησης και Ενθάρρυνσης της Χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κατατέθηκε σε συνέχεια των διαδοχικών περιστατικών περικοπών της ενέργειας από καταναλωτές που είχαν προχωρήσει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η εν λόγω ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα των καταναλωτών για απρόσκοπτη αυτοκατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για σκοπούς κάλυψης των αναγκών των υποστατικών τους, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια και αξιόπιστη λειτουργία των συστημάτων μεταφοράς και διανομής.
Παράλληλα, η Ολομέλεια υπερψήφισε ομόφωνα και το εναρμονιστικό νομοσχέδιο του περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού, υπερψηφίζοντας ταυτόχρονα, αν και όχι ομόφωνα, και τροπολογίες που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, Αντρέας Πασιουρτίδης και Γιαννάκης Γαβριήλ, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, και ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή. Όπως εξήγησαν οι Βουλευτές που εισηγήθηκαν τις τροπολογίες, αυτές διασφαλίζουν ευελιξία και ταχύτητα στις αποφάσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, σε υποδομές αποθήκευσης ενέργειας ΑΠΕ.
Πάντως, ενστάσεις διατύπωσε ο κ. Χατζηγιάννη, λέγοντας ότι με τις τροπολογίες συσσωρεύονται ρυθμιστικές εξουσίες στον Υπουργό, ενώ δε θα έπρεπε να είναι πολιτική αρμοδιότητα η ρύθμιση της αγοράς, προειδοποιώντας ότι μπορεί να υπάρξουν αποφάσεις που να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση.
Αντεγκλήσεις υπήρξαν με αφορμή το εν λόγω νομοσχέδιο μεταξύ Βουλευτών του ΔΗΚΟ και του ΔΗΣΥ, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να αναφέρει ότι έγιναν αλλαγές στο κείμενο του νομοσχεδίου, και τους Κυριάκο Χατζηγιάννη και Ονούφριο Κουλλά, αντίστοιχα, να κάνουν λόγο για καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση.
Στήριξη στην πρόταση νόμου, αλλά με επιφυλάξεις
Παρά την ομόφωνη στήριξη στην πρόταση νόμου του Κυριάκου Χατζηγιάννη για τη δυνατότητα αυτοκατανάλωσης ΑΠΕ χωρίς περικοπές της ενέργειας από φωτοβολταϊκά, οι Βουλευτές εξέφρασαν στις τοποθετήσεις τους επιφυλάξεις για το κατά πόσο όντως θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα με τη ρύθμιση αυτή.
Κατά τη συζήτηση αναφορικά με την πρόταση νόμου, ο Κυριάκος Χατζηγιάννη σημείωσε ότι με τη ρύθμιση αυτή παρέχεται η δυνατότητα στον καταναλωτή, που είναι και παραγωγός, να χρησιμοποιεί την ενέργεια από φωτοβολταϊκά για σκοπούς αυτοκατανάλωσης. Καταλόγισε, πάντως, σε κάποιους σκοπιμότητες, λέγοντας ότι κάποιοι θέλουν να παράγουν ή να πωλούν ενέργεια προερχόμενη από το ορυκτά καύσιμα.
Έκανε λόγο για ανορθόδοξο τρόπο λειτουργίας στο θέμα της ενέργειας και είπε ότι η πρόταση νόμου είναι ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί και η ενεργειακή φτώχεια. Απευχήθηκε, δε, το ενδεχόμενο να υπάρξει αναπομπή, υπογραμμίζοντας ότι είναι όλα διασφαλισμένα και σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του δικτύου.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, είπε ότι υπήρχαν διαχρονικές αμαρτίες στο θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού και ότι αν ο καταναλωτής πληρώνει αυξημένο ρεύμα είναι γιατί έγιναν τρομερά λάθη από όλες τις κυβερνήσεις. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες με όνομα και επίθετο που πρέπει να αποδοθούν και εισηγήθηκε να εξεταστούν και από την Επιτροπή Ελέγχου.
Είπε ότι η στήριξη στην πρόταση νόμου έχει να κάνει με την ενίσχυση του δικαιώματος αυτοκατανάλωσης και ότι, σε μία εποχή που όλοι μιλάμε για πράσινη ενέργεια, είναι απαράδεκτο να αποκόπτεται η ενέργεια από φωτοβολταϊκά. Σημείωσε, πάντως, ότι όλα αυτά θα λύνονταν με κεντρικό σύστημα αποθήκευσης από το 2016.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, αναφέρθηκε σε ευθύνες της διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ από το 2013 μέχρι το 2023. Είπε ότι η διείσδυση των ΑΠΕ αυξήθηκε λόγω και σχεδίων αυτής της διακυβέρνησης και ότι αυτή πρέπει να συνεχίσει, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά. Σημείωσε, επίσης, ότι θα προχωρήσει το 2025 και η αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ, που θα λύσει προβλήματα, όπως είπε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, αναφέρθηκε σε έργα που δεν προχώρησαν τα προηγούμενα χρόνια, και σημείωσε ότι συνέπεια αυτών των ελλείψεων είναι και οι αποκοπές ενέργειας από φωτοβολταϊκά, προσθέτοντας ότι αυτό θα επιδεινωθεί. Είπε ότι η πρόταση, αφού έγιναν αλλαγές που ζήτησαν οι δύο διαχειριστές, μπόρεσε να ψηφιστεί, ώστε να μπορούν να επιλέξουν οι καταναλωτές με φωτοβολταϊκά να εγκαταστήσουν τα συστήματα που θα διασφαλίσουν τη δυνατότητα για αυτοκατανάλωση.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, είπε ότι η πρόταση νόμου βοηθά να θεραπευθεί «μία λυπηρή παθογένεια για τους καταναλωτές». Σημείωσε, ακόμα, ότι αυτή η ρύθμιση δε θα λύσει πλήρως το πρόβλημα, αλλά είναι σε θετική κατεύθυνση.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έθεσε το ζήτημα του ταμείου των ρύπων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση παρανομεί, γιατί τα χρήματα μεταφέρονται στο ταμείο του κράτους. Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της παραχώρησης αδειών για αποθήκευση ΑΠΕ, τις οποίες κρατούν αυτοί που τις έλαβαν πριν χρόνια και τώρα προσβλέπουν να τις πωλήσουν για πολλαπλάσιο αντίτιμο, ενώ επεσήμανε ότι η ΑΗΚ που προσφάτως εξασφάλισε άδειες για ΑΠΕ, δεν μπορεί να εξασφαλίσει κρατική γη για να υλοποιήσει τον σχεδιασμό.
Σχετικά με την πρόταση για το δικαίωμα για αυτοκατανάλωση ΑΠΕ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να τρέφουν και πολλές προσδοκίες, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα των αποκοπών θα παραμείνει. Πρόσθεσε ότι, «επειδή για καιρό δεν έγιναν οι επενδύσεις που έπρεπε, σήμερα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις, τόσο για τις ΑΠΕ, όσο και για το φυσικό αέριο».
Πηγή: ΚΥΠΕ