Οι αντιδράσεις μετακίνησης Τμ. Μετ. από Λάρνακα σε Λευκωσία στην Επ. Γεωργίας
Ενστάσεις διατύπωσαν εργαζόμενοι του Τμήματος Μετεωρολογίας κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας στη συζήτηση για την σχεδιαζόμενη μετεγκατάσταση του Τμήματος Μετεωρολογίας από το Αεροδρόμιο Λάρνακας στην Αθαλάσσα στη Λευκωσία.
Ο εκπρόσωπος του επιστημονικού προσωπικού του Τμήματος, Παναγιώτης Λίγγης, ήγειρε ζητήματα ασφάλειας πτήσεων και έκανε λόγο για ανάγκη παρουσίας των λειτουργών στον ίδιο χώρο που γίνεται και η παρατήρηση καιρικών φαινομένων που μπορεί να επηρεάζουν την εναέρια κυκλοφορία.
Πάντως, ο Χάρης Αντωνιάδης, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, ανέφερε ότι η μετακίνηση του Τμήματος Μετεωρολογίας δε θα επηρεάσει το έργο του Τομέα Ελέγχου προσθέτοντας ότι για το δικό τους έργο αξιοποιούνται τα μετεωρολογικά δεδομένα που έρχονται ζωντανά από τα αεροδρόμια, και όχι η πρόγνωση του καιρού. Σημείωσε, βέβαια, ότι σημαντικό είναι να υπάρχει επί τόπου παρατήρηση των φαινομένων, διαχωρίζοντας όμως της διαδικασία αυτή από την διαδικασία της πρόγνωσης.
Εξάλλου, στη σημασία της επί τόπου παρατήρησης αναφέρθηκε και ο λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, σημειώνοντας ότι από την εξέταση περιστατικού που έλαβε χώρα κατά την προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair στην Πάφο πριν λίγες εβδομάδες, προέκυψε ως συμπέρασμα ότι η παρουσία φυσικού παρατηρητή μπορεί να βελτιώσει το αποτέλεσμα στη ρύθμιση της εναέριας κυκλοφορίας, επομένως αυτή κρίνεται ως η βέλτιστη πρακτική.
Πάντως, ο κ. Αντωνιάδης υπογράμμισε ότι δεν πρέπει τα θέματα ασφάλειας, αλλά και περιστατικά όπως αυτό που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο Πάφου, «να τυγχάνουν εκμετάλλευσης για να ανατραπεί ένας στρατηγικό σχεδιασμός», όπως είπε.
Εξάλλου, και οι λειτουργοί του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, ανέφεραν ότι εκ πρώτης όψεως δε φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον σχεδιασμό για μετακίνηση του Τμήματος Μετεωρολογίας στην Αθαλάσσα. Επεσήμαναν, όμως, ότι είναι σε εξέλιξη η εξέταση της έκθεσης ασφαλείας που υποβλήθηκε και ότι στη βάση αυτής θα γίνουν εξετάσεις και έλεγχοι, ώστε να διαπιστωθεί ότι με την αλλαγή αυτή δεν προκύπτουν θέματα ασφάλειας. Υπογράμμισαν, βέβαια, ότι χωρίς την έγκριση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, η μετεγκατάσταση του Τμήματος Μετεωρολογίας δε θα προχωρήσει.
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι η απόφαση για μετακίνηση λήφθηκε στη βάση μελετών που έγιναν το 2007 από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Εξήγησε ότι στόχος είναι να συγκεντρωθούν όλα τα τμήματα του Υπουργείου σε ιδιόκτητα κτίρια στην Αθαλάσσα. Επίσης, απαντώντας στις ανησυχίες για θέματα ασφάλειας που διατύπωσαν και Βουλευτές κατά τη συνεδρίαση, είπε ότι σε σύγχρονα, μεγάλα αεροδρόμια δεν υπάρχουν μετεωρολογικοί σταθμοί.
Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Φίλιππος Τύμβιος, διαβεβαίωσε ότι δεν εγείρει ζητήματα ασφάλειας η μετακίνηση του Τμήματος στη Λευκωσία. Αναφέρθηκε, επίσης, στο περιστατικό στο αεροδρόμιο Πάφου, λέγοντας ότι είναι ανεξάρτητο της πρόγνωσης. Αναφορικά με τα πλεονεκτήματα της μετακίνησης στη Λευκωσία, είπε ότι, μεταξύ άλλων, ο χώρος στην Αθαλάσσα προσφέρει καλύτερη πρόσβαση, ενώ στο αεροδρόμιο Λάρνακας υπάρχουν συνέχεια καθυστερήσεις στην πύλη.
Πάντως, ο Παναγιώτης Λίγκης, μιλώντας εκ μέρους του Επιστημονικού Προσωπικού του Τμήματος, ανέφερε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία των λειτουργών του Τμήματος με τον Πύργο Ελέγχου σε πραγματικό χρόνο. Μίλησε, μεταξύ άλλων, για πολύ συχνές εναλλαγές στην ορατότητα στα αεροδρόμια, λέγοντας ότι αυτές δεν μπορεί να τις εντοπίσει και να τις καταγράψει κανείς από τη Λευκωσία, και πρόσθεσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα ραντάρ αργούν έως και τρεις ώρες να στείλουν εικόνα.
Στη συνεδρίαση τέθηκε και η οικονομική πτυχή της μετακίνησης του Τμήματος στη Λευκωσία. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ ήγειρε ζήτημα διασπάθισης δημόσιου χρήματος, λόγω της πρόθεσης για εγκατάσταση σε χώρο που θα ενοικιαστεί έναντι 80.000 ευρώ, κάτι το οποίο, όπως ανέφερε ο λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, είναι υπό εξέταση.
Εξάλλου, ο κ. Λίγγης σημείωσε ότι οι 25 λειτουργοί του Τμήματος που εργάζονται στο αεροδρόμιο, εξασφαλίζουν έσοδα ύψους 3,8 εκ. ευρώ μέσω πώλησης υπηρεσιών.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της ασφάλειας πτήσεων, ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους να διαβουλευτούν για να καταλήξουν στην πιο σωστή επιλογή. Έθεσε, επίσης, ζήτημα συγκέντρωσης υπηρεσιών στη Λευκωσία, αντί της τάσης για αποκέντρωση.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, ζήτησε εμπεριστατωμένη επεξήγηση για το πως αλλάζει ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας, στα 40 χλμ που χωρίζουν Λάρνακα και Λευκωσία.
Ενάντια στο σχέδιο μετακίνησης του Τμήματος από το αεροδρόμιο Λάρνακας τοποθετήθηκε ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, ενώ ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, αναρωτήθηκε σε τι αποσκοπεί η μετακίνηση των λειτουργών, αφού η ενημέρωση γίνεται μέσω πίνακα.
Πηγή: ΚΥΠΕ