Αλαλούμ για τα Τέμπη: Μπαλάκι οι ευθύνες από Έλληνες και ξένους επιστήμονες
Σε μια τραγελαφική καραμπόλα, όπου το θέμα της πυρόσφαιρας περνά, κυριολεκτικά σαν καυτή πατάτα, από τα χέρια του ενός ειδικού στον επόμενο καταλήγοντας στο απόλυτο κενό, εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα η διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών. Καθιστώντας, εκτός των άλλων παρενεργειών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, απαραίτητη και αναγκαία την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης.
Αλλεπάλληλες και ανεπίτρεπτες παλινωδίες, μαζί με ένα γαϊτανάκι αποποίησης ευθυνών, διαδοχικά από τους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, καταρρακώνουν οποιαδήποτε αξιοπιστία υποτίθεται πως είχαν φορείς όπως ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, τα πανεπιστήμια Γάνδης, Πίζας κ.λπ. Αφήνοντας τελικά την κοινή γνώμη πιο μπερδεμένη ως προς το τι πραγματικά συνέβη το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη.
Η έρευνα εκ μέρους της δικαιοσύνης πλέον τελεί εν εξελίξει, καθώς τη Δευτέρα 7 Απριλίου η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζήτησε τη «διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες περιελήφθη στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ (Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών) για την υπόθεση των Τεμπών συμπέρασμα, σύμφωνα με το οποίο (με επίκληση της συμβολής των Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας) θεωρήθηκε ως πιθανό αίτιο της πυρόσφαιρας, που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών, άγνωστο πτητικό εύφλεκτο υγρό τουλάχιστον 2,5 τόνων, που φέρεται ότι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία και το οποίο δεν σχετιζόταν με τις μηχανές των τραίνων ή το δηλωμένο φορτίο αυτών».
Στην παραγγελία της η κυρία Αδειλίνη αναφέρεται σε «αυτεπαγγέλτως διωκόμενες αξιόποινες πράξεος, όπως, ενδεικτικά, η αθέμιτη επιρροή σε δικαστικούς λειτουργούς, κατόπιν της διάψευσης εκ μέρους εκπροσώπων των πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας του ως άνω συμπεράσματος που τους αποδίδεται στο πόρισμα».
Επιπλέον, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά να διερευνηθεί μεταξύ των άλλων ποιο ρόλο διαδραμάτισε στη διατύπωση του ως άνω συμπεράσματος η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ). Κατονομάζοντας, μάλιστα, συγκεκριμένα τον τεχνικό σύμβουλο των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών, Κώστα Λακαφώση.
Διαβάστε επίσης: Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ αποσύρει τις αναφορές για την πυρόσφαιρα από το πόρισμα για Τέμπη
Η θρυαλλίδα των τελευταίων, ανατρεπτικών εξελίξεων, ήταν η αποκάλυψη, την Κυριακή 6 Απριλίου το βράδυ, ότι οι δύο ερευνητές του πανεπιστημίου της Γάνδης ουδέποτε κλήθηκαν να διερευνήσουν το δυστύχημα των Τεμπών και ουδέποτε πραγματοποίησαν οποιαδήποτε προσομοίωση για λογαριασμό του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Ενώ το φλαμανδικό πανεπιστήμιο δυσαρεστήθηκε ακόμη και με τον τρόπο που έγινε αναφορά στη συμβολή του, στην έκθεση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Σύμφωνα με την έρευνα του φορέα ελέγχου της αξιοπιστίας πληροφοριών στο διαδίκτυο Hellenic Hoaxes, το μοναδικό καθήκον των επιστημόνων της Γάνδης ήταν η διατύπωση απόψεων σε σχέση με 3 προκαταρτικές προσομοιώσεις των συνθηκών δημιουργίας της πυρόσφαιρας. Τις προσομοιώσεις αυτές είχε αποστείλει στη Γάνδη ο τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων, Κώστας Λακαφώσης.
Διευκρινιζόταν, ωστόσο, ότι οι ειδικοί της Γάνδης δεν εγκρίνουν τα όποια ευρήματα αυτών των προσομοιώσεων. Τα οποία, όμως, είχαν ήδη συμπεριληφθεί στο πόρισμα που δημοσιοποίησε (στα αγγλικά) ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ στις 27 Φεβρουαρίου 2025.
Ταυτόχρονα, το πανεπιστήμιο της Πίζας στην Ιταλία, με ηλεκτρονικό μήνυμα προς τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, απαιτεί τροποποιήσεις στα συμπεράσματα της έκθεσης, καθώς ορισμένα εξ αυτών δεν είχαν ελεγχθεί και εγκριθεί προηγουμένως από το πανεπιστήμιο. Με άλλα λόγια, η Πίζα καταλογίζει στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ ότι αυθαίρετα επικαλέστηκε το όνομα -και το κύρος- του πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Γκαμπριέλ Λαντούτσι ζητά να αφαιρεθεί οποιαδήποτε αναφορά στο πανεπιστήμιο της Πίζας από το πόρισμα για τα Τέμπη.
Συνεπεία της διπλής αυτής αποστασιοποίησης από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και το πόρισμά του, κατεξοχήν δε στην ενότητα όπου αναλύεται η πυρόσφαιρα, ο πρόεδρος του φορέα, Χρήστος Παπαδημητρίου, ανακοίνωσε πως ο Οργανισμός προτίθεται να ανασυντάξει το πόρισμα, συμμορφούμενος προς τις ενστάσεις των ξένων πανεπιστημίων. Παραλείποντας στη νέα εκδοχή, την αναφορά στην ενδεχόμενη ύπαρξη παράνομου φορτίου εύφλεκτης ύλης.
Διαβάστε επίσης: Τέμπη–Άρειος Πάγος: Κατεπείγουσα έρευνα για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Επί της ουσίας, η άτακτη οπισθοχώρηση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ανατινάζει την αξιοπιστία ολόκληρου του πορίσματος. Το οποίο εκτείνεται σε 178 σελίδες και έως πριν από μερικές ημέρες θεωρούνταν σαν ό,τι πιο εμπεριστατωμένο υπάρχει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, για την ανάλυση του δυστυχήματος. Αυτό πλέον έχει πάψει να ισχύει. Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, συμβολικά, αυτοκτόνησε.
Στα καθέκαστα και μετά από τον αναμενόμενο σάλο που δημιουργήθηκε, στη δημοσιότητα ήρθε η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Χρήστου Παπαδημητρίου και του Μπαρτ Άκου, αναπληρωτή διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων.
Από την ανταλλαγή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων πιστοποιείται ότι, περίπου 10 ημέρες πριν την ανακοίνωση του πορίσματος, οι κ.κ. Παπαδημητρίου και Άκου βρέθηκαν λίγο-πολύ σύμφωνοι να προχωρήσουν στη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων, παρόλον ότι εκκρεμούσαν τα συμπεράσματα των ξένων πανεπιστημίων για την προέλευση της πυρόσφαιρας. Ειδικά δε ο κ. Άκου φαίνεται πεπεισμένος ότι δεν χρειάζεται καν περαιτέρω διερεύνηση, εφόσον κατά τη δική του γνώμη, η φωτιά δεν θα μπορούσε να οφείλεται σε ανάφλεξη των ελαίων σιλικόνης, αλλά σε κάποια άγνωστη καύσιμη ύλη.
Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Δευτέρας, σε ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Γεωργίας Λαγού, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντ1 παρουσίασε γραπτή επικοινωνία με τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Γάνδης, Bart Merci. Ο οποίος, εν περιλήψει, αποκάλυψε ότι η Γάνδη είχε ολοκληρώσει δύο εκθέσεις σχετικά με την πυρόσφαιρα, τις οποίες και απέστειλε στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ τον περασμένο Ιανουάριο. Εν τούτοις, για κάποιο άγνωστο λόγο, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν συμπεριέλαβε τις εκθέσεις της Γάνδης στο τελικό κείμενο του πορίσματος.
Στο πλαίσιο του ίδιου ρεπορτάζ, ο καθηγητής Bart Merci επιβεβαίωσε ότι η Γάνδη δεν προέβη σε πειράματα προσομοίωσης μέσω Υπολογιστικής Ρευστομηχανικής (Computational Fluid Dynamics, CFD), αλλά αρκέστηκε να εξετάσει, δευτερογενώς, τα ευρήματα των εν Ελλάδι ερευνών. Ο δε σύνδεσμος επικοινωνίας της Γάνδης με την ελληνική πλευρά, όπως ανέφερε ο καθηγητής Merci στο email του προς την Γεωργία Λαγού, δεν ήταν απευθείας ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, αλλά ο Κώστας Λακαφώσης -παρόλον ότι ο τελευταίος είναι ανεξάρτητος πραγματογνώμων και δεν σχετίζεται με τον Οργανισμό.
Κ. Λακαφώσης: Επιμένει για το «εύφλεκτο υλικό»
Αμετακίνητος εμφανίζεται ο Κώστας Λακαφώσης στις απόψεις του, επαναλαμβάνοντας στις τελευταίες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του τη δική του θεωρία, ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε αμέσως μετά από τη σύγκρουση των δύο συρμών στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 δεν μπορεί να προκλήθηκε από έλαια σιλικόνης.
Αντ' αυτού, ο κ. Λακαφώσης ισχυρίζεται (εν προκειμένω μιλώντας τη Δευτέρα 7/4 στην εκπομπή «Πρωινό» του Αντ1 και τον Γιώργο Λιάγκα) ότι «εγώ έχω μιλήσει για εύφλεκτο υλικό και εξακολουθώ να το λέω. Για την πυρόσφαιρα έχω πει πως το άνω όριο υλικού είναι 3,5-4 τόνοι και κάνουμε διαδοχικούς υπολογισμούς για να βρούμε το κάτω όριο, την ελάχιστη ποσότητα που μπορεί να δημιουργήσει αυτό που φαίνεται στο βίντεο. Βρείτε μου έστω και έναν σοβαρό χημικό μηχανικό σε ελληνικό πανεπιστήμιο, που να υποστηρίζει ότι τα έλαια σιλικόνης καίγονται. Δεν υπάρχει ούτε ένας. Υπάρχουν πάρα πολλοί χημικοί μηχανικοί που λένε 'φυσικά και δεν καίγονται'. Και όταν λες σε κάποιον 'γιατί δεν το λες δημόσια;', απαντά 'δεν μπορώ να μπλέξω'».
Ο Κώστας Λακαφώσης, υπό την ιδιότητά του ως τεχνικού συμβούλου των οικογενειών των θυμάτων και πραγματογνώμων, τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρής και πολλαπλής αμφισβήτησης. Όχι μόνον για την ερμηνεία που εξ αρχής εισηγείται, κυρίως για τα αίτια που οδήγησαν στη δημιουργία της γνωστής «πυρόσφαιρας», αλλά επίσης για την επιστημονική και επαγγελματική επάρκειά του, καθώς και για τη μεσολάβησή του ανάμεσα στους Έλληνες ερευνητές του δυστυχήματος και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, από τα οποία ζητήθηκε περαιτέρω επιστημονική συνδρομή.
Στην ίδια συνέντευξή του στον Αντ1, ο κ. Λακαφώσης υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, τόνισε ότι «δεν υπάρχει 'πόρισμα Λακαφώση'. Υπάρχουν 2 πορίσματα της ΕΔΑΠΟ (Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών), αυτά έχουν κατατεθεί στη δικογραφία, τα οποία φτάνουν μέχρι κάποιο στοιχείο. Δεν έχουν φτάσει τα πορίσματα στη Γάνδη και εγώ καλούμαι να δώσω εξηγήσεις για δημοσιογραφικές διαρροές που δεν έκανα εγώ. Όλη η συζήτηση για το πόρισμα της Γάνδης, πόσοι τόνοι υπήρχαν, αποφαίνεται η Γάνδη κλπ, από πού προέκυψαν; Τα είπα εγώ ποτέ; Πώς προέκυψαν στη δημόσια συζήτηση; Εμένα, που με κατηγορούν ότι παραπλάνησα την κοινή γνώμη, εγώ δεν έχω υπογράψει κάτι ως δημόσιος φορέας. Πιστεύω κάτι και το λέω».
Σε ό,τι αφορά στην αμφισβήτηση του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και την απόφαση του προέδρου του να αφαιρέσει τα περί πυρόσφαιρας από το έγγραφο, ο Κώστας Λακαφώσης θεωρεί ότι υπάρχει «πολιτικό παιχνίδι», «μεθόδευση», «πολιτική πίεση προς τα πανεπιστήμια Γάνδης και Πίζας», «διαχείριση χρόνου», «τάιμινγκ», ότι «κάποιος το έχει ενορχηστρώσει όλο αυτό» κ.λπ.
Η Μαρία Καρυστιανού συντάσσεται με τον Κ. Λακαφώση
Στις 21:07 τη Δευτέρα 7 Απριλίου, η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα θύματος της τραγωδίας και πρωταγωνίστρια στην υποκίνηση αντικυβερνητικών εκδηλώσεων με αφορμή τα Τέμπη, προχώρησε σε μια δημόσια παρέμβαση μέσω social media, τασσόμενη αναφανδόν στο πλευρό του Κώστα Λακαφώση. Στην μακροσκελή ανάρτησή της και με το χαρακτηριστικό οξύτατο ύφος της, η Μαρία Καρυστιανού επιτίθεται για μία ακόμη φορά με σφοδρότητα, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κα Γεωργία Αδειλίνη.
Μεταξύ πολλών άλλων και αφού προβεί σε μια συνοπτική επανάληψη προηγούμενων κατηγοριών, η κα Καρυστιανού επιτίθεται στην κα Αδειλίνη εκ νέου, αυτή τη φορά επειδή διέταξε προκαταρκτική εξέταση για αθέμιτη επιρροή σε δικαστικούς λειτουργούς. Κατά τη Μαρία Καρυστιανού «η μόνη επιρροή που τελικά υφίσταται, είναι αυτή καθαυτή η παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία εμπνέει φόβο για όποιον τολμήσει να εκφράσει επιστημονική άποψη αντίθετη στο κυβερνητικό αφήγημα».
Πηγή: Πρώτο Θέμα