Καταγγέλλουν παγίδευση οδηγών με ραντάρ κοντά σε κυκλικούς κόμβους
Στη βάση μελετών και διεθνών πρακτικών και όχι στα «κουτουρού» γίνεται η τοποθέτηση ραντάρ ταχύτητας πλησίον των κυκλικών κόμβων, λέει στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας, Χάρης Ευριπίδου, ο οποίος ανέφερε ότι βάσει στοιχείων τα σημεία αυτά θεωρούνται «μελανά» και επιλέγονται ως επί το πλείστων από την Τροχαία, ώστε να τοποθετούνται ραντάρ ταχύτητας από μέλη της.
Σύμφωνα με τον Χάρη Ευρυπίδου τα «μελανά» σημεία, στα οποία καταγράφονται συχνά δυστυχήματα και δη θανατηφόρα, καθώς και δρόμοι που θεωρούνται υψηλής επικινδυνότητας, επιλέγονται ως επί το πλείστον από την Τροχαία, για να σημειώσει ότι τα κριτήρια -σύμφωνα με τα οποία επιλέγονται τα εν λόγω σημεία- προκύπτουν από διεθνείς πρακτικές και μέσα από έρευνες πανεπιστημίων.
Αντίθετα, ο τέως Υπαρχηγός της Αστυνομίας Δημήτρης Δημητρίου, διαπιστώνει προσπάθεια παγίδευσης των οδηγών και ψέγει ιδιαίτερα το φαινόμενο της τοποθέτησης ραντάρ ταχύτητας πλησίον των κυκλικών κόμβων. Την εν λόγω τακτική επικρίνει και ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας, Αντρέας Παπάς.
Διαβάστε επίσης: Λοϊζίδης: Είχαμε τραυματίες αστυνομικούς - Η λαμπρατζιά δεν είναι έθιμο πλέον
Συνεχής και μη αναμενόμενη αστυνόμευση
Κληθείς από το Πρακτορείο να αναφέρει αν τα ραντάρ, που στήνονται πλησίον των κυκλικών κόμβων εντός των πόλεων και επί μονίμου βάσεως, αποφασίζονται ή εγκρίνονται στη βάση επιστημονικής προσέγγισης, ο κ. Ευρυπίδου τόνισε ότι για την επιλογή των σημείων η Τροχαία βασίζεται σε μελέτες, σε επιστημονική τεκμηρίωση και εμπειρία που υφίσταται εδώ και εικοσαετίες, για να προσθέσει παράλληλα πως οι μελέτες αυτές προκρίνουν ότι η «αστυνόμευση πρέπει να είναι συνεχής και μη αναμενόμενη».
Όπως σημείωσε, στη βάση των μελετών, «η αστυνόμευση πρέπει να γίνεται παντού, ειδικά όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης δυστυχημάτων, αλλά και σε συγκεκριμένα σημεία, τα οποία από στοιχεία κρίνονται ως μελανά».
Σε ερώτηση αν συγκεκριμένα σημεία πλησίον των κυκλικών κόμβων, στα οποία υπάρχει ραντάρ επί μονίμου βάσεως, θεωρούνται «μελανά» από την Αστυνομία, ανέφερε ότι «είναι είτε μελανά, είτε επικίνδυνα σημεία», τονίζοντας πως αυτό «αποδεικνύεται περίτρανα» από τα τέσσερα πρόσφατα δυστυχήματα, που σημειώθηκαν την 16η Απριλίου του 2025, με το ένα εξ αυτών να σημειώνεται μεταξύ του κυκλικού κόμβου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και του πολυκαταστήματος ΙΚΕΑ, στη Λευκωσία.
«Αυτά τα πρόσφατα παραδείγματα επιβάλλουν όπως υπάρχει αστυνόμευση παντού, αλλά και στα συγκεκριμένα σημεία, που κάθε χρόνο υπάρχουν μελέτες από το αρμόδιο Τμήμα της Αστυνομίας, το οποίο τα καθορίζει ως μελανά ή επικίνδυνα σημεία», είπε.
Ο κ. Ευρυπίδου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμβεί ένα δυστύχημα, ακόμα και θανατηφόρο, σε οποιοδήποτε δρόμο, σε οποιοδήποτε σημείο του οδικού δικτύου, ακόμα και σε κυκλικό κόμβο.
Διαβάστε επίσης: Έβαλαν φωτιά σε αίθουσα δημοτικού σχολείου στη Λευκωσία - Εκτεταμένες ζημιές
«Πρόθεση δεν είναι να καταγγέλλονται φιλήσυχοι πολίτες»
Σε παρατήρηση ότι με τα ραντάρ, που στήνονται πλησίον των κυκλικών κόμβων φαίνεται ότι στοχεύουν στο να καταγγελθούν φιλήσυχοι πολίτες, οι οποίοι ενδεχομένως να ξεπέρασαν οριακά το όριο ταχύτητας, ο κ. Ευρυπίδου είπε πως «η στόχευση της Αστυνομίας δεν είναι να καταγγέλλει φιλήσυχους πολίτες», για να προσθέσει ακόμα πως «υπάρχει καλώς ή κακώς μια ανοχή στην Κύπρο, ενώ σε άλλες χώρες δεν υπάρχει».
Εξήγησε ότι στους υπεραστικούς δρόμους και αυτοκινητόδρομους (highway) παραμένει το «όριο ανοχής» του 20%, όπως άτυπα αυτό δίνεται στους οδηγούς, άρα οι οδηγοί στους αυτοκινητόδρομους, συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα να κινούνται μέχρι και με ταχύτητα 120 αντί 100χλμ, που είναι το επιτρεπόμενο όριο.
Όσον αφορά στο όριο εντός πόλεων και στις κατοικημένες περιοχές, είπε πως ισχύει το όριο ανοχής του 10% + 2 χιλιόμετρα, δηλαδή, αν το όριο σε συγκεκριμένο δρόμο είναι 50χλμ, επιτρέπεται στον οδηγό να υπερβαίνει το όριο μόνο κατά 10% ( δηλ. 5 χιλιόμετρα) συν 2χλμ, άρα 57χλμ.
Σύμφωνα με τον Χάρη Ευριπίδου, αν το όριο είναι 30χλμ, όπως συμβαίνει πλησίον των κυκλικών κόμβων, τότε ο οδηγός μπορεί να κινηθεί μέχρι και με 35χλμ.
Μάλιστα, χαρακτήρισε «ψευδής, ανακριβής και παντελώς ανυπόστατες» τις καταγγελίες πολιτών που κάνουν λόγο για καταγγελίες από μέλη της Αστυνομίας για 10χιλ. περισσότερα από το όριο.
«Είμαι έντονος, γιατί έχουμε τέσσερα θανατηφόρα σε μια μέρα και δυστυχώς υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι αντί να σκέφτονται ότι πρέπει να πηγαίνουν 10 χιλ. πιο κάτω, σκέφτονται πως να τρέχουν με 10χιλ. πιο πάνω και να μην καταγγέλλονται», ανέφερε.
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές, που έλαβε το ΚΥΠΕ για περιστατικά αστυνομικών, που διενεργούσαν ελέγχους ταχύτητας χωρίς να είναι διακριτοί, ο Χάρης Ευριπίδου είπε πως οι αστυνομικοί «όντως το κάνουν και ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν», ώστε να γίνει κατορθωτή η μείωση των θανατηφόρων δυστυχημάτων.
«Οι αστυνομικοί πρέπει να στέκονται κάπου. Είτε στην άκρη, είτε στη μέση, είτε στην αντίθετη πλευρά, είτε να είναι κρυμμένοι, είτε καλυμμένοι μέσα σε ένα αυτοκίνητο, που είναι χωρίς νούμερα, χωρίς φάρους αναμμένους, ώστε να ελέγχουν την ταχύτητα», είπε χαρακτηριστικά.
Διεμήνυσε ότι οι αστυνομικοί θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αυτή την πρακτική, «όπως προκύπτει από τεκμηριωμένες έρευνες διεθνών πανεπιστημίων».
Διαβάστε επίσης: «Αγγίζει» τους 31 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος – Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα
Δεν στήνονται «κουτουρού»
Σε σχέση με τις καταγγελίες για στήσιμο ραντάρ ταχύτητας επί μονίμου βάσεως καθημερινά σε συγκεκριμένα σημεία πλησίον κυκλικών κόμβων, ο Διευθυντής της Τροχαίας ξεκαθάρισε ότι δεν στήνονται «επί μονίμου βάσεως», αλλά σημείωσε πως «είναι σημεία που στήνονται ραντάρ τακτικά».
Εξήγησε ότι στα εν λόγω σημεία στήνονται ραντάρ σε ώρες, που θεωρείται ότι καταγράφονται αυξημένες ταχύτητες και όχι καθημερινά.
Ανέφερε, εξάλλου, ότι υπάρχει προγραμματισμός σε ποια σημεία θα στηθούν τα ραντάρ, για να σημειώσει ότι τα ραντάρ δεν στήνονται στα «κουτουρού» και ότι ακολουθείται συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Πέραν των 15 χιλιάδων οι καταγγελίες ταχύτητας
Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2025 τα μέλη της Τροχαίας Αρχηγείου έχουν καταγγείλει 15.540 πολίτες για υπερβολική ταχύτητα.
Σύμφωνα με τον Χάρη Ευριπίδου, ο μέσος όρος καταγγελιών την ημέρα ανέρχεται στις 150.
Παγίδευση των οδηγών το στήσιμο ραντάρ πλησίον κυκλικών κόμβων, λένε πρώην αξιωματούχοι της Τροχαίας
Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με δύο πρώην Διευθυντές της Τροχαίας Αρχηγείου της Αστυνομίας, τον Δημήτρη Δημητρίου και τον Αντρέα Παπά, ζητώντας τους να τοποθετηθούν επί των αναφορών πολιτών, που κάνουν λόγο για στήσιμο ραντάρ πλησίον των κυκλικών κόμβων, αλλά και της συγκεκριμένης πρακτικής, που ακολουθείται από την Τροχαία το τελευταίο διάστημα.
Ο τέως Υπαρχηγός της Αστυνομία και για χρόνια Διατελέσαντας Διευθυντής της Τροχαίας Αρχηγείου της Αστυνομίας, Δημήτρης Δημητρίου, είπε πως «είναι απαράδεκτο να στήνονται ραντάρ πλησίον των κυκλικών κόμβων».
Αναφέρθηκε σε εγκυκλίους, που εκδίδονταν κατά καιρούς, όταν ήταν στη Διεύθυνση του Τμήματος, οι οποίοι ανέφεραν ότι «όταν πλησιάζεις κυκλικούς κόμβους ή όταν αλλάζουν τα όρια ταχύτητας, δεν πρέπει να τοποθετούνται ραντάρ», για να σημειώσει ότι τέτοιες πρακτικές αποτελούν «παγίδα για τον οδηγό».
«Τα ραντάρ τοποθετούνται σε μελανά σημεία και εκεί που αποδεδειγμένα αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες και έχουν προκληθεί θανατηφόρα ή σοβαρά ατυχήματα. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τοποθετούνται ραντάρ εκεί που αλλάζουν τα όρια ταχύτητας, διότι ο οδηγός χρειάζεται μια προσαρμογή εκεί», εξήγησε ο κ. Δημητρίου.
Ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας, Αντρέας Παπάς, ανέφερε ότι «είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί το όριο από τον οδηγούς, όταν αλλάζουν τα όρια ταχύτητας, πόσο μάλλον όταν εισέρχονται ή εξέρχονται ενός κυκλικού κόμβου».
Για τον ίδιο, όπως είπε, «είναι απαράδεκτο -εάν όντως συμβαίνει- να τοποθετείται ραντάρ σε σημείο, το οποίο εγκλωβίζεις ένα οδηγό, μετά την αλλαγή του ορίου ταχύτητας».
Όπως σημείωσε κατά κόρον η Αστυνομία έχει στοιχεία για το που παρατηρούνται δυστυχήματα, μικρά ή μεγάλα, και αν σε βάθος πενταετίας σε ένα συγκεκριμένο σημείο καταγραφεί ένας μεγάλος αριθμός δυστυχημάτων είτε σοβαρών, είτε θανατηφόρων, τότε δίδονται οδηγίες για την εκεί τοποθέτηση ραντάρ ταχύτητας.
Πηγή: ΚΥΠΕ