Υπ. Εργασίας: Γνώμονας η κοινωνική δικαιοσύνη για συνταξιοδοτικό και ΑΤΑ
Συνεχίζουμε με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού της ΑΤΑ, για την καλύτερη ρύθμιση της εργασίας, για την επέκταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων, ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση της ΔΕΟΚ για την Εργατική Πρωτομαγιά, η οποία έγινε την Τετάρτη στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία.
«Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά! Ζήτω οι αγώνες και οι θυσίες για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν καταστεί σήμερα αυτονόητα μέσα από αυτές. Συνεχίζουμε να πορευόμαστε στην ίδια πορεία, έτσι ώστε τα εργασιακά δικαιώματα να ενισχύονται, οι όροι και οι συνθήκες της εργασίας να βελτιώνονται», σημείωσε ο κ. Παναγιώτου, προσθέτοντας ότι οι χώρες που αντέχουν στις κρίσεις και καταφέρνουν να τις ξεπερνούν είναι αυτές που διαθέτουν συνεκτικές κοινωνίες, δεν χαρακτηρίζονται από μεγάλες οικονομικές ανισότητες, προστατεύουν ικανοποιητικά τους αδύνατους και τους ευάλωτους, και διαθέτουν μια ισχυρή μεσαία τάξη.
«Αυτός είναι ο στόχος τον οποίο θέλουμε να πετύχουμε και η επιτυχία του βασίζεται στη βελτίωση της αγοράς εργασίας, καθότι για τη συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας η εργασία αποτελεί το βασικό μέσο για τον βιοπορισμό τους», τόνισε ο Υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι «ήδη κατά την πρώτη διετία της διακυβέρνησης μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους, έχουμε επιτύχει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, όμως δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον προορισμό μας». Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «η κατεύθυνση που ακολουθούμε είναι σωστή και μέσα από τον κοινωνικό διάλογο φροντίζουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις, οι οποίες να είναι προϊόν της συλλογικής σοφίας, να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και να λαμβάνουν υπόψιν όλες τις παραμέτρους που χρειάζεται να συναξιολογηθούν, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες της κοινωνίας και στις δυνατότητες της οικονομίας».
Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Παναγιώτου ανέφερε ότι «κατά την τελευταία διετία, μέσα από τα πολλά ζητήματα που είχαμε να διαχειριστούμε, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις εξελίχθηκαν με αρκετά σύνθετο τρόπο, ο ρόλος της ΔΕΟΚ ήταν πάντοτε εποικοδομητικός, διεκδικητικός, ουσιαστικός, τεκμηριωμένος και εμπεριστατωμένος. «Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούσαμε σε όλα, ότι δεν είχαμε διαφωνίες, ούτε ότι δεν θα έχουμε αποκλίνουσες προσεγγίσεις και στο μέλλον», διευκρίνισε.
Όμως, συνέχισε, «ο τρόπος που η ΔΕΟΚ επιλέγει να διεκδικεί τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι σύγχρονος και αποτελεσματικός, βασισμένος σε στοιχεία και βασισμένος στην ορθολογική αντίληψη που λαμβάνει υπόψιν» το δημόσιο συμφέρον, «ιδιαίτερα στο πλαίσιο της τριμερούς κοινωνικής συνεργασίας των εργαζομένων, των εργοδοτών και της πολιτείας».
«Συμπορευόμαστε με τους εργαζομένους για να καταφέρουμε μέσα από τη θετική πορεία της οικονομίας να λαμβάνουν το μέρισμα που τους αναλογεί, επειδή η κοινωνική δικαιοσύνη αυτό επιτάσσει, ότι δηλαδή οι συντελεστές της παραγωγής λαμβάνουν εκείνα που δικαιούνται και οι εργαζόμενοι είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της διαδικασίας», υπογράμμισε ο Υπουργός Εργασίας.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, είπε, η παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί να διασφαλιστεί εάν δεν βασίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη. «Αντίστοιχα και σε οποιαδήποτε χώρα η κοινωνική ειρήνη, η ομαλότητα και η σταθερότητα έχει ως προϋπόθεση την κοινωνική δικαιοσύνη και η ανθρωποκεντρική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, όπως προνοείται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει ως γνώμονα ακριβώς αυτό», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της πρώτης διετίας είναι ενθαρρυντικά και είναι επιβεβαιωτικά «για την πολιτική βούληση και την πολιτική αποφασιστικότητα που διαθέτουμε, έτσι ώστε να κάνουμε ακόμη περισσότερα βήματα μπροστά», κάνοντας λόγο για τη διαμόρφωση συνθηκών πλήρους απασχόλησης με τη χαμηλότερη ανεργία της τελευταίας δεκαπενταετίας και το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης που καταγράφηκε στη χώρα διαχρονικά. «Συνεχίζουμε ώστε να μειωθεί περισσότερο η ανεργία και λειτουργούμε πλέον ακόμη πιο στοχευμένα, επικεντρωνόμενοι σε συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών μας που χρειάζονται στήριξη για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας», είπε.
Εν συνεχεία, ο Γιάννης Παναγιώτου ανέφερε ότι η σταδιακή ενίσχυση της επάρκειας των μισθολογικών απολαβών με τη μείωση των χαμηλόμισθων κατά περίπου 20% και την αύξηση των εργαζομένων της μεσαίας τάξης κατά περίπου 10% είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών, οι οποίες ξεκινούν να επιφέρουν αποτελέσματα, τα οποία αποτυπώνονται και γίνονται σταδιακά αισθητά από την κοινωνία. «Η ανανέωση των μεγάλων συλλογικών συμβάσεων της οικοδομικής και της ξενοδοχειακής βιομηχανίας επιβεβαιώνει την αξία του κοινωνικού διαλόγου και της υποχρέωσης που έχει η πολιτεία για την κατάθεση μεσολαβητικών προτάσεων, οι οποίες να είναι δίκαιες και ισορροπημένες, ιδιαίτερα σε σχέση με αυτούς οι οποίοι χρειάζονται την προστασία της πολιτείας ώστε να μην είναι αδικημένοι», τόνισε, προσθέτοντας ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτοί είναι οι εργαζόμενοι.
Η αναβάθμιση των επαγγελματικών δεξιοτήτων, σημείωσε ο Υπουργός Εργασίας, έχει επίσης αποτυπωθεί με τον διπλασιασμό κατά την τελευταία διετία των συμμετοχών σε προγράμματα κατάρτισης. Όπως είπε, «είναι κατά 86% αυξημένες οι συμμετοχές στα προγράμματα κατάρτισης και οι συμμετοχές σε προγράμματα ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων είναι 7 φορές περισσότερες από ό,τι ήταν προηγουμένως», πράγμα που «είναι άμεσα συνυφασμένο με τη μείωση της ανεργίας». Ακόμη, έκανε λόγο για βελτίωση των ασφαλιστικών παροχών για τους εργαζομένους γονείς, σημειώνοντας ότι κατά την πρώτη διετία της διακυβέρνησης αυξήθηκε η άδεια μητρότητας, διευρύνθηκε η γονική άδεια και αυξήθηκε το βοήθημα τοκετού.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση της εποπτείας της αγοράς εργασίας με αυστηρότερες νομοθετικές ρυθμίσεις, αυστηρότερες ποινές, περισσότερες επιθεωρήσεις και την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την καταγραφή των ωρών εργασίας όλων των εργαζομένων, την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας και την πάταξη της αδήλωτης εργασίας, η οποία – όπως είπε – «δυστυχώς δεν έχει ακόμη μηδενιστεί», εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι «με τα μέτρα που λαμβάνονται η πάταξή της είναι εφικτή».
Ο Γιάννης Παναγιώτου αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση του πλαισίου ασφάλειας και υγείας για την προστασία των εργαζομένων από ακραίες καιρικές συνθήκες. Όπως είπε, «αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, φροντίσαμε σε συνθήκες καύσωνα συγκεκριμένες εργασίες σε εξωτερικούς χώρους να διακόπτονται, αναβαθμίσαμε τις συνθήκες φύλαξης των χημικών ουσιών, ενώ με συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων προωθούμε την υποχρεωτική εκπαίδευση για την ασφαλή εργασία στα εργοτάξια».
«Συνεχίζουμε για να πετύχουμε περισσότερα, ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες των πολιτών και επειδή αυτά που έχουν επιτευχθεί είναι απλώς η απαρχή», τόνισε ο Υπουργός Εργασίας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «μέσα από τη συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, μαζί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, θα καταφέρουμε η μεσαία τάξη στη χώρα μας να ανέλθει στο υψηλότερο ποσοστό που βρέθηκε ποτέ και οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι να έχουν το ισχυρότερο δίχτυ προστασίας που ίσχυσε ποτέ σε αυτήν τη χώρα».
«Συνεχίζουμε με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού της ΑΤΑ, για την καλύτερη ρύθμιση της εργασίας, για την επέκταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων στο πλαίσιο του κώδικα των βιομηχανικών σχέσεων, έχουμε δώσει δείγματα γραφής για τις προθέσεις και για τις προσεγγίσεις μας», επεσήμανε, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της Κύπρου.
«Επειδή τόσο η ανάπτυξη της οικονομίας όσο και η συνοχή της κοινωνίας περνούν μέσα από την εργασία, η ευθύνη που έχουμε όλοι όσοι συναποτελούμε την τριμερή κοινωνική συνεργασία είναι μεγάλη, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία της διεθνούς αβεβαιότητας και των γεωπολιτικών προκλήσεων», υπέδειξε, προσθέτοντας ότι αποτελεί εθνική αναγκαιότητα η διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στο εσωτερικό.
Καταληκτικά, ο Γιάννης Παναγιώτου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μέσα από την ωριμότητα και τη σοβαρότητα που χαρακτηρίζει το συνδικαλιστικό κίνημα, θα καταφέρουμε και αυτή τη φορά να βρούμε λύσεις, οι οποίες να είναι αμοιβαία αποδεκτές, κυρίως όμως να είναι αμοιβαία επωφελείς για όλους, να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του δημοσίου συμφέροντος και να ενισχύουν τη συνοχή της κοινωνίας μας».
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Στέλιος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, «οι οποίες θα υποχρεώνουν αλλά και θα δεσμεύουν την εργοδοτική πλευρά να τηρεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ταυτοχρόνως να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων».
Για τη ΔΕΟΚ, συνέχισε, «το τοπίο είναι ξεκάθαρο: ΑΤΑ στο 100% - ΑΤΑ για όλους, αναβάθμιση και βελτίωση μισθών και ωφελημάτων, επανακαθορισμός και βελτίωση του διατάγματος για τον εθνικό κατώτατο μισθό, συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και ελάφρυνση του 12%, συλλογικές συμβάσεις για όλους τους εργαζόμενους, παροχή ουσιαστικών κινήτρων σε νέους και νεαρά ζευγάρια για να μπορούν να αποκτήσουν στέγη αλλά και να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας χωρίς φόβο και ανασφάλεια για το τι τους ξημερώνει».
«Η ολική επαναφορά του θεσμού της ΑΤΑ είναι για 'μας αδιαπραγμάτευτη», τόνισε ο κ. Χριστοδούλου, προσθέτοντας πως «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, μαζί και με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, ενωμένοι και δυνατοί για την πλήρη αποκατάσταση του θεσμού της ΑΤΑ αλλά και για τη σταδιακή διεύρυνση κι επέκτασή του στο σύνολο των εργαζομένων».
Αναφερόμενος σε μέτρα για αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της ακρίβειας, ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ υπέδειξε την άμεση ανάγκη να αναπροσαρμοστούν τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας και να εφαρμοστεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.
Μιλώντας για την απόκτηση στέγης, ο κ. Χριστοδούλου σημείωσε ότι η Κυβέρνηση «έχει κάνει αρκετά για το συγκεκριμένο θέμα, πρέπει όμως να αναπτύξει ακόμη πιο φιλόδοξες πολιτικές προς ενίσχυση της στέγασης και ταυτόχρονα του βιοτικού επιπέδου».
Αναφερόμενος στον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, ανέφερε ότι «ως ΔΕΟΚ παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στις θέσεις μας για καθορισμό ωριαίου μισθού με βάση τις 38 ώρες εργασίας για ενσωμάτωση στον κατώτατο μισθό και άλλων εργασιακών δικαιωμάτων όπως η ΑΤΑ, η υπερωριακή αποζημίωση και οι πληρωμένες αργίες, ο 13ος μισθός και άλλα για κατοχύρωση των ελάχιστων απολαβών όπως αυτές προβλέπονται στις Συλλογικές Συμβάσεις».
Εν συνεχεία, τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν οι συλλογικές συμβάσεις να μην έχουν νομική υπόσταση τουλάχιστον των κυριότερων άρθρων τους κατά τρόπο που να διασφαλίζεται αποτελεσματικά η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων».
Αναφερόμενος στο συνταξιοδοτικό σύστημα, ο Στέλιος Χριστοδούλου υπογράμμισε την ανάγκη να ανοίξει εκ νέου το θέμα του 12% στις συντάξεις και να επαναρχίσει σύντομα ο διάλογος του Υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα της ελάφρυνσης της αναλογιστικής μείωσης των συντάξεων στο 12% για όσους επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους. Μιλώντας για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, εξέφρασε την ετοιμότητα της ΔΕΟΚ να συμβάλει εποικοδομητικά και ουσιαστικά σε αυτή την προσπάθεια, καθώς και την προσδοκία για ενίσχυση των Ταμείων Προνοίας.
Αναφορικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση και την πράσινη φορολογία, ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ ζήτησε να δοθούν έγκαιρα αντισταθμιστικά μέτρα στα χαμηλά οικονομικά στρώματα της κοινωνίας.
Επιπλέον, επεσήμανε την «αδήριτη ανάγκη οι εταιρείες και οι εργοδότες να στηρίζουν την κερδοφορία τους πάνω σε ποιοτικές θέσεις εργασίας, στην καινοτομία, στην τεχνολογία και στην κατάρτιση του προσωπικού τους και όχι πάνω στο φθηνό εργατικό δυναμικό και στην ένταση εργασίας».
«Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε εκπτώσεις στον τομέα της ασφάλειας και της υγείας στον χώρο εργασίας για κανέναν. Η ασφάλεια και η αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων στην αγορά εργασίας πρέπει να αποτελεί θέμα προτεραιότητας και ύψιστης σημασίας για όλους μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Στέλιος Χριστοδούλου.
Ακόμη, έκανε λόγο για «σωστούς χειρισμούς» της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας, όπως τα υψηλά ποσοστά απασχόλησης, τη βελτίωση των μέσων απολαβών, τη βελτίωση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, την ενίσχυση της εποπτείας των συνθηκών και όρων απασχόλησης, την ταχεία εξέταση των διάφορων αιτήσεων για επιδόματα και συντάξεις και τη γενική βελτιωτική εικόνα και αποτελεσματικότητα της τελευταίας διετίας.
Η εκδήλωση της ΔΕΟΚ, στην οποία παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος, Μορφάκης Σολωμονίδης, και η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης, Ρούλα Μαυρονικόλα, διανθίστηκε με μουσικό πρόγραμμα, που περιλάμβανε τραγούδια για την Εργατική Πρωτομαγιά.
Πηγή: ΚΥΠΕ