ΥΠΑΜ: Κύπρος και Πόντος διάγουν κοινή πορεία και διεξάγουν κοινούς αγώνες
Κύπρος και Πόντος διάγουν κοινή πορεία και διεξάγουν κοινούς αγώνες, θύματα του ίδιου τουρκικού επεκτατισμού και της ίδιας σοβινιστικής πολιτικής και σύμβολα αγωνιστικότητας του μείζονος Ελληνισμού, είπε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, στην ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 106 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που διοργανώνει ο Δήμος Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα.
«Ως Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνουμε απερίφραστα τη στήριξη μας στους αγώνες που διεξάγετε για αναγνώριση των δίκαιων αιτημάτων σας, καθώς και των προκλήσεων που αντιμετωπίζετε», είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι αποτελεί για όλους χρέος να ανακαλούμε στη μνήμη το ιστορικό μας παρελθόν και να επιχειρούμε να μεταλαμπαδεύσουμε τη γνώση στις επόμενες γενιές, σε ότι αφορά τα τραγικά γεγονότα του περασμένου αιώνα, κατά τον οποίο συντελέστηκαν τόσο η γενοκτονία 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων, όσο και η γενοκτονία 353 χιλιάδων Ελλήνων Ποντίων, θυμάτων του τουρκικού εθνικισμού.
Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή των Ελλήνων του Πόντου, ο Υπουργός σημείωσε ότι οι μαζικές εκτοπίσεις πληθυσμιακών ομάδων μέσα από ατέλειωτες «πορείες θανάτου» στην άγονη ενδοχώρα της Τουρκίας, τα καταναγκαστικά έργα στα περιβόητα τάγματα εργασίας, οι λεηλασίες και οι καταστροφές χωριών, οι βίαιοι εξισλαμισμοί, οι εξανδραποδισμοί, οι μαζικές δολοφονίες και οι θάνατοι από την πείνα και τις κακουχίες, αποτέλεσαν φαινόμενο ενός καλά οργανωμένου σχεδίου.
«Το 1918, μετά το τέλος του Μεγάλου Πολέμου και την ήττα των Κεντρικών Δυνάμεων και των συμμάχων τους είχαμε μια σχετική ύφεση, όμως, λίγο αργότερα, τον Μάιο του 1919 και μετά την απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, ο Τούρκος στρατιωτικός Κεμάλ Ατατούρκ προχώρησε και οργάνωσε τη 2η φάση των διωγμών, μετά την άφιξή του με αριθμό συμβούλων στη Σαμψούντα», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι η τρομοκρατία ξεπέρασε κάθε όριο, «με τις τουρκικές συμμορίες να διαπράττουν τις πιο αποτρόπαιες πράξεις βίας εναντίον των Ποντίων». Η τρομοκρατική δράση των Κεμαλικών συνεχίστηκε μέχρι το 1923 και σταμάτησε με την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, όταν επιβλήθηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών, σημείωσε.
Συνολικά, είπε, πέραν των 353.000 Ελλήνων του Πόντου βρήκαν οικτρό θάνατο από τους Τούρκους. «Ο Ποντιακός Ελληνισμός ζει από τότε στην προσφυγιά και επιδιώκει μέχρι σήμερα τη δική του δικαίωση και την αναγνώριση των τουρκικών εγκλημάτων ως πράξεις γενοκτονίας, όπως αυτή ορίσθηκε από τον ΟΗΕ με τη Συνθήκη για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας το 1948, η οποία τέθηκε σε ισχύ στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου το 1951» είπε ο Βασίλης Πάλμας.
Όπως σημείωσε, τον Φεβρουάριο του 1994 το ελληνικό κοινοβούλιο έλαβε την ιστορική απόφαση να ορίσει τη 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού». Η Κύπρος, έχοντας βιώσει τις τουρκικές θηριωδίες, αποτέλεσε την πρώτη χώρα μετά την Ελλάδα που αναγνώρισε τη Γενοκτονία, με απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις 19 Μαΐου του ιδίου έτους, όπως επισήμανε.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, το 2006, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ετήσια έκθεσή του για την πρόοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, αναφέρει ρητά ότι η υποψήφια για ένταξη χώρα θα πρέπει να συμβιβαστεί με το παρελθόν της και να αναγνωρίσει ως πράξεις γενοκτονίας όσα επισυνέβησαν εις βάρος των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων του Πόντου. «Η Τουρκία όμως, αρνείται πεισματικά να συμβιβαστεί με το ιστορικό της παρελθόν, και να απολογηθεί για τη διάπραξη των εγκλημάτων σε βάρος των γηγενών της μειονοτήτων», ανέφερε.
Ο Υπουργός συμπλήρωσε ότι ως Ελληνοκύπριοι και Έλληνες Πόντιοι «βιώσαμε στο πετσί μας την ωμή βία, τον πόνο, τον θάνατο, τις καταστροφές και την προσφυγιά. Η Κύπρος αποτελώντας ένα ακόμα θύμα της επιθετικής πολιτικής της Άγκυρας, βίωσε τα δεινά του πολέμου, όταν ο τουρκικός στρατός εισέβαλε παράνομα τον Ιούλιο του 1974 σκορπώντας τον όλεθρο και καταλαμβάνοντας το 37% του εδάφους της», είπε.
Πρόσθεσε ότι λόγω της κοινής μας πορείας «διατηρούμε άρρηκτους δεσμούς, τρέφουμε απεριόριστο σεβασμό και συμπάσχουμε με τον πόνο των ομοεθνών μας».
Τον Ιούνιο του 2023, ως ελάχιστο φόρο τιμής, η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε στην απόφαση ώστε κάθε 19η Μαΐου να πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία, με σκοπό οι νέοι να καθίστανται κοινωνοί της ιστορίας του Ελληνικού Πόντου, ανέφερε ο κ. Πάλμας.
Εξάλλου, όπως είπε, σήμερα στο νησί διαβιούν, εργάζονται και ευημερούν εκατοντάδες Έλληνες Πόντιοι. Η συνεισφορά τους σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, στην οικονομία, στον πολιτισμό, στις τέχνες και στον αθλητισμό είναι σημαντική και ανεκτίμητη. «Οι Πόντιοι κάτοικοι της Κύπρου δεν ξέχασαν τις ρίζες, την καταγωγή, τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους. Απόδειξη τούτου η ίδρυση και λειτουργία της Ένωσης Ποντίων Κύπρου και του Σωματείου του Κέντρου Νεότητας «Παναγία Σουμελά»», είπε.
Ο Υπουργός είπε, ακόμα, ότι καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της αδιαλλαξίας και των επεκτατικών βλέψεων της Άγκυρας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο. «Η διαίρεση και η τουρκική κατοχή της Κύπρου, ο παράνομος εποικισμός, η συστηματική προσπάθεια αλλοίωσης της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας και του ελληνικού χαρακτήρα των κατεχομένων μας, η παράνομη οικοδόμηση σε έδαφος ελληνοκυπριακών περιουσιών, η παραβίαση του στάτους κβο της νεκρής ζώνης, οι έκνομες ενέργειες στην πόλη των Βαρωσίων και η υιοθέτηση του αφηγήματος για αλλαγή του συμφωνημένου πλαισίου της λύσης με την απαράδεκτη αξίωση για δύο κράτη, δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές από τη διεθνή κοινότητα», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, την αδικία και την καταφανή καταπάτηση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, «ως Έλληνες Κύπριοι, επιδιώκουμε την επίτευξη της ειρήνης και της ασφάλειας στον τόπο μας, ο οποίος υποφέρει για 51 χρόνια». Μέσα σ’ αυτό το γεωπολιτικά δυσχερές και επικίνδυνο περιβάλλον, σημείωσε, «οφείλουμε με σύνεση, σύμπνοια και ομογνωμία να συνεχίσουμε τον αγώνα που διεξάγουμε για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας και απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα και τις ξένες εγγυήσεις».
Ο Υπουργός τόνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο «εργαζόμαστε καθημερινά, για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού». Καταλήγοντας, είπε ότι «ανανεώνουμε την υπόσχεση ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε τα εγκλήματα της Τουρκίας να ξεχαστούν. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαίωση και διεθνή αναγνώριση».