Τατάρ: Το θέμα των συλλήψεων σφετεριστών θα θέσει στην Ολγκίν
Το θέμα των συλλήψεων για επενδύσεις και πωλήσεις ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα θα θέσει αναλυτικά αύριο Δευτέρα στην Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ανακοινώνοντας ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει η τ/κ πλευρά για ενημέρωση ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» κι αναφερόμενος στην αυριανή του συνάντηση με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι «θα τονίσω αυτό το ζήτημα πολλές φορές σε αυτή τη συνάντηση. Θα δηλώσω ότι η ελληνοκυπριακή καταπιεστική πολιτική που ξεκίνησε μόλις είχε διοριστεί (η κ. Ολγκίν) την προηγούμενη φορά (το περασμένο καλοκαίρι) συνεχίζεται και εντείνεται», ανέφερε.
Θα πει, συνέχισε, στην κ. Ολγκίν που ανέλαβε να βοηθήσει τα μέρη στις έξι πρωτοβουλίες που συμφώνησαν στη Γενεύη και να προετοιμάσει την επόμενη άτυπη συνάντηση στα τέλη Ιουλίου, «πώς μπορούμε να περιμένουμε θετικές εξελίξεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον;». Θα ζητήσει και από την κ. Ολγκίν, είπε, να τα μεταφέρει όλα αυτά στον ΓΓ του ΟΗΕ.
Επεσήμανε ότι στη συνάντηση των δύο ηγετών, στην παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, στις 5 Μαΐου, είχε ζητήσει από τον λ/ Στιούαρτ να μεταφέρει το θέμα αυτό στον κ. Γκουτέρες. Είπε, επίσης, ότι έθεσε αυτό το ζήτημα στην Προσωπική Απεσταλμένη πριν έρθει στο νησί. «Θέλω να γίνουν γνωστά τα βήματα που έχουν γίνει και οι πρωτοβουλίες που έχω αναλάβει», επεσήμανε.
Σε αυτό το στάδιο, ανέφερε ο κ. Τατάρ, διεξάγουν μια έντονη διπλωματική προσπάθεια εναντίον της ε/κ πολιτικής «που έχει αναβιώσει από τον Ιανουάριο του 2024», όπως ανέφερε, και θα το συνεχίσουν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τους εκπροσώπους του, αξιωματούχους της ΕΕ και ξένες πρεσβείες.
Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι τον περασμένο χρόνο είχε δύο «διμερείς» συναντήσεις με τον Αντόνιο Γκουτέρες στις 5 Απριλίου και τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, κατά τις οποίες του έθεσε «την διπρόσωπη πολιτική της ε/κ ηγεσίας», όπως είπε. Στο δε άτυπο δείπνο στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη «είπα κατάμουτρα ότι αυτή η πολιτική έπρεπε να σταματήσει. Έθεσα ξανά το θέμα ενώπιον όλων των συμμετεχόντων στις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε στο νησί και στην άτυπη συνάντηση στη Γενεύη», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εξήγησε λεπτομερώς το ζήτημα στους αρμόδιους συνομιλητές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΕ, της ΕΕ και των πρεσβευτών στο νησί.
«Οι λεπτομέρειες του ζητήματος και οι αθέμιτες και παράνομες πρακτικές κοινοποιήθηκαν γραπτώς στους αρμόδιους διπλωματικούς κύκλους. Η νομική μου ομάδα μετέβη επίσης στο Στρασβούργο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και ενημέρωσε τους συνομιλητές της εκεί για το ζήτημα και θα βρίσκεται ξανά εκεί τον Ιούνιο», ανέφερε.
Κατά τον κ. Τατάρ, η ε/κ πλευρά καταδιώκει άτομα που επενδύουν σε ακίνητα «εντός των συνόρων της τδβκ και προσπαθεί να αντιμετωπίσει όσους λειτουργούν στο πλαίσιο του διεθνώς αποδεκτού καθεστώτος ιδιοκτησίας ως πιθανούς εγκληματίες». Έκανε δε λόγο για πιέσεις που «δεν έχουν καμία σχέση με τη νομιμότητα» και είπε πως το ψευδοκράτος δεν έχει ποτέ αρνηθεί τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, παραπέμποντας στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» που δημιουργήθηκε το 2005.
Συμβουλεύτηκαν, συνέχισε, τις επαγγελματικές ομάδες και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που επηρεάζονται από αυτό το ζήτημα και διαμόρφωσαν τα βήματα «που πρέπει να ληφθούν κατά της ε/κ πολιτικής».
Αντιπροσωπεία της «βουλής», είπε, θα μεταβεί σε διάφορες πόλεις, κυρίως στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες, «με απόφαση που θα εκδοθεί στις αρχές της εβδομάδας» και η «προεδρία» θα συνεχίσει να παρέχει κάθε είδους νομική, πολιτική και διπλωματική υποστήριξη σε αυτές τις πρωτοβουλίες. Ταυτόχρονα οι «αποστολές» του ψευδοκράτους στο εξωτερικό, θα αναλάβουν παρόμοιες πρωτοβουλίες, ανέφερε.
Ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση αντικατοπτρίζει την «παραδοσιακή νοοτροπία της ε/κ ηγεσίας» που «έχει εξαπατήσει τη διεθνή κοινότητα», κατά την έκφρασή του.
Οι Ε/κ, υποστήριξε, «σφετερίστηκαν το κράτος συνεργασίας το 1964, εκτόπισαν τους Τ/κ από τα σπίτια τους με ένοπλες επιθέσεις» .
«Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αυτή η φασιστική νοοτροπία που προσπάθησε να συνδέσει το νησί με την Ελλάδα το 1974 έλαβε την απάντηση που της άξιζε και τα σημερινά μας σύνορά καθορίστηκαν χάρη στην ειρηνευτική επιχείρηση της 20ής Ιουλίου 1974», είπε
Νέες ζωές δημιουργήθηκαν «χάρη στη νέα τάξη πραγμάτων που εγκαθιδρύθηκε στο νησί από εκείνη την ημερομηνία και μετά», πρόσθεσε. «Ναι, ο λαός μας χρειαζόταν επίσης ένα σπίτι και ένα εισόδημα για να επιβιώσει. Το κράτος μας χρειαζόταν επίσης να συνεχίσει την οικονομική του ανάπτυξη. Δεν μπορούσαμε να καθόμαστε άπραγοι και να περιμένουμε η ε/κ πλευρά να διαμορφώσει τη ζώνη άνεσής της (comfort zone) με το καθεστώς που σφετερίστηκε μόνο και μόνο επειδή υπήρχε ένα πολιτικό πρόβλημα. Ωστόσο, δεν κάναμε όπως έκαναν αυτοί. Δημιουργήσαμε έναν μηχανισμό που απαιτούσε το διεθνές σύστημα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, αυτή τη στιγμή εργάζονται σκληρά για την περαιτέρω αύξηση της αποτελεσματικότητας της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», ενώ «στην ε/κ πλευρά δεν υπάρχει ακόμη μηχανισμός όπου οι Τ/κ μπορούν να πάνε και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους».
«Το καθεστώς που υπάρχει στην ε/κ πλευρά», συνέχισε, «έχει αφήσει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των Τουρκοκυπρίων μέχρι την ολοκληρωμένη λύση του Κυπριακού, στην οποία διαρκώς αντιτάσσονται», υποστήριξε.
Πρόσθεσε πως "εν τω μεταξύ, οι περιουσίες που ανήκουν στον λαό μας είτε έχουν απαλλοτριωθεί χωρίς αποζημίωση, είτε έχουν παραχωρηθεί, είτε έχουν δοθεί για διάφορες χρήσεις μέσω συγκαλυμμένων κηδεμονιών. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα δικαιώματα έχουν παραβιαστεί και δεν έχει δημιουργηθεί δομή στο νότο για την διεκδίκηση αυτών των δικαιωμάτων», ισχυρίστηκε.
Ο Ερσίν Τατάρ κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να επικεντρωθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για ευκαιρίες συνεργασίας και για ανάγκες του νησιού που είναι σαφείς.
«Τόσο εγώ όσο και η Δημοκρατία της Τουρκίας του είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι για συνεργασία. Εάν αυτή η καταπιεστική και εχθρική πολιτική συνεχιστεί, θα είναι αναπόφευκτο να ανοίξουν μη αναστρέψιμες πληγές μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ