Seni batik karya anak Malaysia gah diperaga di pentas dunia
newsare.net
Oleh Tuty Haryanti Ahmad RodziSeni batik karya anak Malaysia gah diperaga di pentas dunia
Oleh Tuty Haryanti Ahmad Rodzi Read more
Oleh Tuty Haryanti Ahmad Rodzi Read more
KUALA LUMPUR: Indeks harga besi menunjukkan sedikit penurunan pada Julai 2025, iaitu antara 0.2 peratus hingga 3.5 peratus berbanding bulan sebelumnya.
KUALA LUMPUR: Lagu khas bertajuk Justice For Zara Qairina ciptaan sepenuhnya Norsalim Ali tular di pelbagai platform media sosial sebagai tanda solidariti terhadap kematian tragis pelajar Tingkatan 1 Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Tun Datu Mustapha Limauan, Sabah, Allahyarham Zara Qairina Mahathir.
KUALA LUMPUR: Memohon peruntukan yang lebih dalam Belanjawan 2026 bagi memastikan infrastruktur jalan di seluruh negara sentiasa dalam keadaan baik menjadi teras utama Kementerian Kerja Raya (KKR).
SEREMBAN: Seorang lelaki maut selepas dikatakan ditikam di hadapan sebuah rumah dekat Jalan Sri Pagi 15, Taman Sri Pagi, Senawang, di sini, dipercayai akibat perselisihan faham, petang semalam.
LIVERPOOL: Bekas pemain Liverpool dan England, John Barnes sekali lagi berdepan petisyen muflis yang difailkan oleh HM Revenue & Customs (HMRC).
SHAH ALAM: Bekas akauntan sebuah syarikat pendidikan awal kanak-kanak, Little Caliphs International Sdn Bhd (LCISB) dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini, hari ini atas enam pertuduhan menerima dan memindahkan wang hasil daripada aktiviti haram membabitkan jumlah keseluruhan RM216,478.
KOTA KINABALU: Pengambilalihan siasatan kes kematian Allahyarham Zara Qairina Mahathir oleh Pasukan Task Force daripada Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman disifatkan satu perkembangan positif yang diharap dapat merungkai punca kematian pelajar berkenaan.
KOTA BHARU: Isteri doktor bersama dua anak lelakinya yang ditahan di Ketereh, Selasa lalu untuk siasatan kes rampasan 35 kilogram (kg) dadah dipercayai ganja mampat dan sepucuk pistol, disambung reman enam hari lagi.
KUALA LUMPUR: Pembayaran Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Fasa 3 akan mula dikreditkan kepada penerima secara berperingkat mulai hari ini, membabitkan seramai 8.6 juta penerima di seluruh negara.
PUTRAJAYA: Malaysia dan Bangladesh hari ini memeterai lapan lapan memorandum persefahaman (MoU) dan nota kerjasama membabitkan bidang pendidikan, pertahanan, tenaga, perdagangan serta ekosistem halal.
PUTRAJAYA: Ketua Penasihat Kerajaan Bangladesh, Prof Dr Muhammad Yunus yang memulakan lawatan rasmi ke Malaysia hari ini hingga esok, menerima sambutan rasmi di Dataran Kompleks Perdana Putra.
KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bersetuju mengambil kira penurunan berat badan sebanyak lima peratus dalam pertimbangan untuk kenaikan pangkat pegawai dan anggotanya.
PONTIAN: Polis menahan 14 lelaki warga tempatan, termasuk remaja berusia 13 tahun, disyaki terbabit pergaduhan di Taman Kota Emas, di sini, awal pagi kelmarin.
KUALA LUMPUR: Akta Kemajuan Petroleum 1974 (Akta 144) akan terus berkuat kuasa sebagaimana peruntukan undang-undang sedia ada, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi), Datuk Seri Azalina Othman Said.
PASIR MAS: Jenazah empat sekeluarga yang maut apabila kereta dinaiki mereka terbabit nahas dengan sebuah treler di Kilometer 34, Jalan Gua Musang-Kuala Krai, berhampiran FELDA Chiku 1 di Gua Musang, pagi tadi, selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Mukim Kubang Bemban, di sini, tengah malam ini.
ALOR GAJAH: Master Tec Group Bhd (Master Tec) merekodkan hasil tertinggi dalam sejarahnya sebanyak RM104.82 juta bagi suku kedua berakhir 30 Jun 2025 (S2 TK2025), melonjak 49.2 peratus berbanding RM70.24 juta pada suku pertama.
KUALA LUMPUR: Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) tidak akan melindungi sebarang unsur kecuaian ataupun salah laku dalam kes kematian pelatih Pasukan Latihan Pegawai Simpanan (PALAPES) Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Skudai, Allahyarham Syamsul Haris Shamsudin, kata Menterinya, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir.
KUALA LUMPUR: Kerajaan sedang meminda Akta Pembangunan Kemahiran Kebangsaan (Akta 652) bagi mengiktiraf Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) ke tahap kepakaran tinggi, sekali gus mewujudkan laluan kemajuannya sebagaimana bidang akademik lain.
KUALA LUMPUR: Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) terus memperkukuhkan usaha untuk membanteras isu ketidakpatuhan cukai melalui pelancaran Operasi Pematuhan Cukai (Op Titan).
LONDON: Penyerang England dan pemain bola sepak profesional tertinggi dunia, Kyle Hudlin menjaringkan dua gol dalam penampilan sulungnya di Vietnam.
KUALA LUMPUR: Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) terus memperkukuhkan usaha untuk membanteras isu ketidakpatuhan cukai melalui pelancaran Operasi Pematuhan Cukai (Op Titan).
LONDON: Harapan Crystal Palace untuk beraksi di Liga Europa musim ini berkecai apabila Mahkamah Timbang Tara Sukan (CAS) menolak rayuan mereka berhubung keputusan UEFA yang menyingkirkan kelab itu daripada saingan kedua tertinggi Eropah.
KUALA LUMPUR: PETRONAS berhasrat mengembangkan kehadirannya di Kanada memandangkan negara itu kini merupakan antara pembekal utama gas asli cecair (LNG), kata Naib Presiden Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Perniagaan Huluan, Mohd Jukris Abdul Wahab.
SEPANG: Polis mengesahkan kes pecah rumah saksi utama kes rasuah bekas Menteri Kewangan, Lim Guan Eng Rabu lalu tiada kaitan dengan kes perbicaraan mahkamah yang sedang berlangsung.
GUA MUSANG: Seorang ibu pengsan empat kali termasuk ketika berada di Unit Forensik Hospital Gua Musang (HGM) sebaik melihat jenazah dua anak dan dua cucunya yang maut dalam kemalangan di Kilometer 34, Jalan Gua Musang - Kuala Krai, berhampiran FELDA Chiku 1, di sini, pagi tadi.
KUALA LUMPUR: Sektor pembinaan mengekalkan pertumbuhan kukuh sebanyak 12.9 peratus dengan nilai kerja mencecah RM43.9 bilion pada suku kedua 2025, demikian menurut Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).
JOHOR BAHRU: Dua gajah jantan liar ditangkap Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) Johor di Kampung Sawah, Sedenak, Kulai, di sini, semalam.
AYER KEROH: Kerajaan negeri mahu persidangan pertama Ahli Dewan Belia Melaka yang bermula hari ini, menjadi wadah strategik kepada golongan muda menimba pengalaman, memberi pandangan dan menyumbang idea bernas demi kemajuan negeri.
GEORGETOWN: Timbalan Pengarah Pengurusan (Pentadbiran) Bukit Aman, Datuk Azizee Ismail hari ini memulakan tugas sebagai Ketua Polis Pulau Pinang yang baharu, menggantikan Datuk Hamzah Ahmad yang kini Pengarah Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Bukit Aman.
KUALA LUMPUR: Kementerian Pendidikan (KPM) menolak dakwaan kononnya kementerian itu melindungi mana-mana pihak yang disyaki terbabit dalam kes buli di sekolah.
KUALA LUMPUR: Kementerian Pendidikan (KPM) akan membentangkan hasil laporan audit keselamatan, termasuk kes buli pelajar di semua institusi pendidikannya dalam tempoh tiga bulan lagi.
KUALA LUMPUR: Bursa Malaysia dibuka tinggi hari ini, seiring dengan kenaikan Wall Street pada Jumaat lalu, yang diterajui oleh kenaikan saham Apple selepas pengumuman mengenai perancangan pelaburannya di Amerika Syarikat (AS).
NEW DELHI: Pembuatan kenderaan elektrik oleh Proton Holdings Bhd menarik perhatian Bangladesh yang kini berhasrat menarik pelaburan pengeluar kereta nasional Malaysia itu.
KUALA LUMPUR: Sektor kecerdasan buatan (AI) Malaysia mencatat pelaburan diluluskan RM3.29 bilion pada separuh pertama 2025.
WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump, mengarahkan agar semua gelandangan di Washington DC “segera” dipindahkan keluar dari ibu negara, sebagai sebahagian daripada rancangan untuk menjadikan bandar itu “lebih selamat dan lebih indah daripada sebelumnya.”