KUALA LUMPUR: Belanjawan 2026 memperlihatkan perubahan yang jelas dalam strategi fiskal kerajaan, dengan memberi keutamaan kepada kecekapan dan disiplin berbanding cukai baharu bagi mewujudkan keupayaan berbelanja, menurut ahli ekonomi, Dr Geoffrey Williams.
KUALA LUMPUR: Belanjawan 2026 yang dibentangkan Jumaat lalu, disifatkan sebagai belanjawan transformatif dan berpandangan jauh, sejajar dengan visi strategik Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER) ke arah pembangunan wilayah seimbang serta berdaya saing.
KUALA LUMPUR: Genting Bhd mencadangkan satu tawaran pengambilalihan secara sukarela bersyarat untuk memperoleh semua baki saham biasa dalam Genting Malaysia Bhd (GENM) yang belum dimiliki oleh kumpulan itu, pada harga tunai RM2.35 sesaham.
BAITULMAQDIS/KAHERAH: Fasa pertama perjanjian gencatan senjata yang diusahakan Presiden Amerika Syarikat (AS), hari ini menyaksikan kumpulan Hamas membebaskan tujuh tebusan Israel yang masih hidup.
KUALA LUMPUR: Syarikat Jaminan Pembiayaan Perniagaan Bhd (SJPP) membuka potensi akses pembiayaan hampir RM100 bilion kepada perusahaan kecil dan sederhana (PKS) menerusi jaminan sehingga 80 peratus terhadap risiko yang enggan ditanggung oleh institusi kewangan.
LAGOS: Pasukan kebangsaan Nigeria akhirnya selamat tiba di tanah air selepas mengalami detik mencemaskan dalam perjalanan pulang dari Afrika Selatan.
KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini, hari ini mengingatkan kedua-dua pihak dalam kes saman sivil SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta terhadap Datuk Seri Najib Razak supaya lebih bersedia dengan kehadiran saksi mereka selepas prosiding hari ini ditangguhkan kerana ketiadaan seorang saksi.
KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen penyokong kerajaan menyifatkan hasrat pembangkang untuk memperkenalkan Bantuan Prihatin Nasional (BPN) sehingga RM6,000 setahun kepada rakyat memerlukan jika mengambil alih kerajaan, sebagai indah khabar dari rupa.
Gaza: Hamas menyerahkan 20 tebusan Israel yang masih hidup kepada Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah (ICRC) dalam dua kumpulan berasingan, sebagai sebahagian daripada perjanjian gencatan senjata di Gaza.
KUALA LUMPUR: Malaysia akan memeterai memorandum kerjasama dalam bidang semikonduktor dengan Brazil serta memulakan rundingan dengan India bagi memperkukuh kerjasama teknologi dan industri antara kedua-dua negara, kata Timbalan Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Liew Chin Tong.
JASIN: Yayasan Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI) mengorak langkah dalam sektor agro pelancongan apabila membangunkan projek pertanian berimpak tinggi menerusi penanaman buah tin secara besar-besaran.
Shah Alam: Kegiatan satu sindiket yang aktif mengedar bunga ganja sejak dua bulam lalu tumpas dengan penahanan tujuh individu tempatan serta rampasan dadah bernilai hampir RM6 juta di sekitar Selangor pada 3 hingga 5 Oktober lalu.
PUTRAJAYA: Semua empat pelajar yang menjadi suspek kes rogol bergilir-gilir seorang pelajar Tingkatan Tiga di sebuah sekolah di Alor Gajah, Melaka sudah dibuang sekolah serta-merta.
KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan (KKM) bekerjasama dengan Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan Malaysia (NKF) bagi memperluas capaian rawatan dan meningkatkan kesedaran penyakit buah pinggang dalam kalangan rakyat, termasuk golongan berpendapatan rendah (B40).
SEPANG: “Kesibukan tugas sebagai Ketua Juruterbang Pusat Kawalan Operasi (OCC) Malaysia Airlines Berhad (MAB), anak syarikat Malaysia Aviation Group (MAG) dan pada masa sama masih mengendalikan pesawat, bukan penghalang untuk saya kekal aktif bersukan. Setiap hari saya berlari selama sejam sebelum masuk ke pejabat,” kata Kapten Khairul Syukri Khalid, 51.
PUTRAJAYA: Sistem pendidikan negara perlu memberikan penekanan kepada aspek nilai, moral dan prinsip etika dan bukan hanya pengetahuan semata-mata, susulan beberapa insiden membabitkan buli serta rogol akhir-akhir ini.
KUALA LUMPUR: Penduduk sekitar Selangor dinasihatkan tidak panik sekiranya melihat kehadiran anggota tentera asing dan pergerakan konvoi aset ketenteraan di kawasan awam pada Rabu ini.
KUALA LUMPUR: Pengasas Icon Entertainment Sdn Bhd, Iman Tang, menyambut baik pengumuman insentif RM10 juta bagi penganjuran konsert artis tempatan dan antarabangsa yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, dalam pembentangan Belanjawan 2026, Jumaat lalu.
KABUL: Afghanistan dan Pakistan masing-masing mendakwa membunuh puluhan anggota tentera pihak lawan selepas pertempuran sengit tercetus di kawasan sempadan antara kedua-dua negara kelmarin.
AMSTERDAM: Memphis Depay terus mengukuhkan statusnya sebagai penjaring terbanyak sepanjang zaman Belanda apabila meledak gol ke-54 ketika menang mudah 4-0 ke atas Finland pada aksi kelayakan Piala Dunia, awal pagi tadi.
BANGI: Universiti Malaya (UM) dinobatkan johan Pertandingan Debat Antirasuah Institusi Pengajian Tinggi (IPT) Piala Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2025, di sini, malam tadi.
KUALA LUMPUR: Beregu muda negara, Kang Khai Xing-Aaron Tai berazam menjadikan Kejohanan Super 100 di Johor, yang bermula Selasa ini, sebagai pentas kebangkitan selepas melalui siri keputusan hambar sebelum ini.
IPOH: Menteri Besar, Datuk Seri Saarani Mohamad, hari ini membuat pemantauan udara membabitkan 15 lokasi dikenal pasti sebagai titik panas bencana di negeri ini.
KAJANG: Jenazah pensyarah Universiti Teknologi Mara (UiTM), Nurhazwani Abd Halim yang lemas ketika mandi bersama suaminya di kolam sebuah hotel di Terengganu, selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bandar Baru Bangi (Sungai Tangkas), di sini, malam tadi.
KUALA LUMPUR: Hasrat menyaksikan wakil Malaysia merangkul kejuaraan berganda di Terbuka Artik tidak kesampaian selepas beregu lelaki negara, Aaron Chia-Soh Wooi Yik, tewas dalam aksi final, sebentar tadi.
KUALA LUMPUR: Jualan runcit yang kukuh dan ketibaan pelancong yang lebih tinggi dijangka terus menyokong momentum positif pasaran REIT runcit tempatan, demikian menurut penganalisis.
HIMALAYA, Nepal: Suami isteri, Azhar Abdul Hadi, 56, dan Zanariah Romli, 51, mencipta kenangan luar biasa apabila berjaya mendaki ke Annapurna Base Camp (ABC) di banjaran Himalaya, di sini setinggi 4,130 meter sempena ulang tahun perkahwinan ketiga mereka baru-baru ini.
KLUANG: Dua lelaki yang mempunyai rekod jenayah lampau antara empat individu yang ditahan selepas didapati menyerang remaja lelaki di gelanggang bola keranjang, Kampung Paya di sini, kelmarin.
KUALA LUMPUR: Ketua jurulatih beregu wanita negara, Rosman Razak, memuji ketenangan dan kematangan permainan ditunjukkan Pearly Tan–M Thinaah ketika menjuarai Terbuka Artik 2025 di Vantaa, Finland, hari ini.
SANDAKAN: Inisiatif Menu Rahmah yang diperkenalkan pada 2023 masih diteruskan, dan sehingga kini masih terdapat lebih 3,000 premis di seluruh negara menawarkan menu berkenaan.
KEMAMAN: “Suaminya berpaling tak sampai seminit, tahu-tahu anak saya sudah tenggelam.”
JEDDAH: Presiden Persatuan Sepakbola Seluruh Indonesia (PSSI), Erick Thohir, tampil memohon maaf kepada seluruh rakyat Indonesia selepas kegagalan Skuad Garuda ke Piala Dunia 2026.
SEPANG: Peserta misi kemanusiaan Freedom Flotilla Coalition x Thousand Madlens to Gaza, Dr Fauziah Mohd Hassan, menyifatkan apa yang dilalui mereka ketika dalam tahanan Israel tidak seberapa dibandingkan dengan kezaliman dilalui setiap hari oleh warga Palestin.
PAPAR: Kerjasama antara Gabungan Rakyat Sabah (GRS) dan Pakatan Harapan (PH) dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) bakal membuka laluan yang meyakinkan ke arah penyelesaian tuntutan 40 peratus hasil Sabah.
BANGKOK: Sekurang-kurangnya 11 maut, manakala 340,000 penduduk di 17 wilayah di Thailand terjejas akibat banjir yang melanda negara itu, sejak Rabu lalu.