PUTRAJAYA: Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan kemasukan Timor-Leste sebagai anggota rasmi ASEAN menjadi antara pencapaian utama di bawah Kepengerusian Malaysia.
KLANG: Istiadat Persandingan Diraja antara Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah Sultan Sharafuddin Idris Shah dan pasangannya, Datin Paduka Seri Afzaa Fadini Abdul Aziz berlangsung dengan penuh adat di Balairung Seri, Istana Alam Shah di sini, malam ini.
KOTA BHARU: Pemandu lori pembancuh simen dipercayai mengalami serangan jantung sebelum meninggal dunia ketika sedang memakir kenderaan berhampiran Pusat Tuisyen Al-Amin di sini, tengah hari tadi.
PETALING JAYA: Edisi ke-52 Kejohanan Ragbi COBRA 10 sebelah (C10s) bakal tampil lebih meriah tahun ini dengan pengenalan dua kategori baharu iaitu wanita dan veteran bawah 40 tahun apabila berlangsung di Padang Astaka dari 1 hingga 2 November ini.
BATU PAHAT: Polis mengesahkan bas ekspres membawa sembilan penumpang yang dilaporkan terbakar di Kilometer 78.7, Lebuhraya Utara-Selatan (arah utara), tengah malam tadi, merempuh belakang lori.
KUALA LUMPUR: Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump dijadual tiba di Malaysia Ahad ini, bagi menghadiri Sidang Kemucak ASEAN ke-47 yang diadakan di ibu negara.
KUALA LUMPUR: Saksi yang juga rakan sekelas Allahyarham Zara Qairina Mahathir memberitahu Mahkamah Koroner Kota Kinabalu, arwah seorang pelajar yang ceria dan tidak pernah mengadu sebarang tekanan.
MELAKA: Pekerja kilang dan dua pelajar institusi pengajian tinggi didenda RM12,500 serta penjara 54 bulan oleh Mahkamah Tinggi Syariah Melaka, Ayer Keroh, hari ini atas kesalahan melakukan liwat dan cubaan meliwat pada April lalu.
KOTA KINABALU: Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Kontinjen Sabah berjaya menahan tujuh dalang pengedaran dadah menerusi enam operasi berasingan yang dijalankan di Semporna dan Kota Kinabalu antara 16 hingga 20 Oktober lalu.
KUALA LUMPUR: Selepas 17 tahun melayari bahtera perkahwinan, rumah tangga pelakon veteran, Arash Mohamad, 55, dilaporkan berakhir setahun lalu.
KUALA LUMPUR: Seorang lagi kakitangan wanita Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Kuala Lumpur kerana disyaki terbabit dalam penyelewengan peruntukan wang zakat berjumlah RM120,000.
KUALA LUMPUR: Pelakon Kamal Adli dikatakan masih berusaha mempertahankan rumah tangganya bersama isteri, aktres Uqasha Senrose.
KUALA LUMPUR: Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) dan syarikat konsesi lebuh raya bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM) melaksanakan pelan pengurusan trafik komprehensif bagi memastikan kelancaran pergerakan sempena Sidang Kemuncak ASEAN ke-47 yang akan berlangsung di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) bermula Ahad hingga Selasa ini.
IPOH: Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan menerima bayaran zakat berjumlah keseluruhan RM14.2 juta daripada tujuh syarikat korporat kepada Zakat Perak Al Ridzuan (ZAPAR) di Istana Perak, Changkat Persekutuan, Kuala Lumpur, hari ini.
KUALA LUMPUR: Risiko banjir kini dijadikan antara faktor utama dalam proses penilaian teknikal bagi setiap projek perumahan baharu di seluruh negara bagi memastikan pembeli tidak menjadi mangsa pembangunan di kawasan berisiko, kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof.
KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) berjaya mengutip sebanyak RM640 juta hasil bayaran saman trafik melalui pelbagai program diskaun yang dilaksanakan sejak 2022.
KUALA LUMPUR: Penanda aras pinjaman dan tabungan, Kadar Dasar Semalaman (OPR), dijangka kekal tidak berubah sehingga tahun 2026.
KUALA LUMPUR: Selepas lebih empat dekad menjadi peneraju dalam industri kesihatan, kecantikan dan gaya hidup, Cosway (M) Sdn Bhd kini melangkah ke fasa baharu menerusi Cosway Reimagined 2025, karnival tiga hari yang berlangsung di LaLaport Bukit Bintang City Centre baru-baru ini.
PUTRAJAYA: Peningkatan peruntukan ke Sabah bukan satu isu, sebaliknya ia membabitkan keperluan pembangunan di negeri itu, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.
KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) berjaya menurunkan sebanyak 2,354 kandungan deepfake dan 46,966 kandungan palsu bagi tempoh tiga tahun sejak 1 Januari 2022.
KUALA LUMPUR: Rapid Bus Sdn Bhd (Rapid Bus) melaksanakan penambahbaikan menyeluruh terhadap perkhidmatannya melalui penyelarasan aplikasi tempahan dan peluasan zon perkhidmatan bermula bulan depan.
KUALA LUMPUR: Jasad mendiang Lotter yang meninggal dunia di Hospital Queen Elizabeth (HQE), Kota Kinabalu pada Sabtu lalu selamat dikebumikan di kampung halamannya di Membakut, Sabah, semalam.
AMPANG JAYA: Pemandu lori yang disyaki memukul pemandu kereta di sebuah stesen minyak di Pandan Indah, di sini, ketika bertengkar kerana didakwa memotong giliran mengisi minyak, sudah ditahan.
KUALA LUMPUR: Jumlah rakan niaga Program Sumbangan Asas Rahmah (SARA) meningkat kepada 8,400 kedai di seluruh negara berbanding hanya 700 kedai tahun lalu.
KOTA BHARU: Polis Kelantan mendedahkan tokan dadah kini dikesan menggunakan taktik baru dengan menunjukkan kemewahan kepada remaja dalam usaha merekrut mereka untuk dijadikan ‘pusher’ atau pengedar kecil-kecilan.
KUALA LUMPUR: Usaha menaik taraf sistem sedia ada sedang dijalankan untuk mengintegrasikan maklumat antara agensi penguat kuasa dan institusi kewangan bagi mempercepat proses pengendalian rayuan akaun bank yang ditutup atas syak terbabit dengan pengubahan wang haram (AMLA).
Kuala Lumpur: Hampir separuh daripada pasangan yang ingin berkahwin di negara ini terpaksa membuat pinjaman bank bagi membiayai majlis perkahwinan sehingga menjerat mereka ke dalam masalah kewangan.
RIYADH: Al-Hilal meneruskan rentak cemerlang dalam saingan Liga Juara-Juara Asia Elit zon Barat selepas menewaskan kelab Qatar, Al-Sadd 3-1 di Riyadh, awal pagi tadi.
KUALA LUMPUR: Keputusan Tan Sri Muhyiddin Yassin menolak cadangan pembentukan kerajaan perpaduan bersama DAP selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) disifatkan sebagai satu langkah tepat dan selaras dengan dasar Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU).
KUALA LUMPUR: Pelakon dan aktivis kemanusiaan, Ardell Aryana didakwa menerima ancaman daripada pihak berkuasa Israel ketika ditahan di Jabatan Imigresen rejim itu baru-baru ini, termasuk membabitkan keselamatan ahli keluarganya di Malaysia.
LIVERPOOL, England: Liverpool terpaksa membatalkan sidang media praperlawanan mereka menjelang aksi Liga Juara-Juara menentang Eintracht Frankfurt awal pagi esok, selepas masalah teknikal menyebabkan penerbangan mereka ke Jerman tertunda selama tiga jam.
KUALA LUMPUR: Kementerian Pendidikan (KPM) memperuntukkan tambahan RM5 juta bagi tujuan pemasangan kamera litar tertutup (CCTV) di sekolah terpilih di seluruh negara sebagai langkah segera mempertingkat keselamatan dan mengurangkan risiko kejadian tidak diingini di institusi pendidikan.
KUALA LUMPUR: Bakat mengagumkan dan semangat juang tinggi yang dimiliki pelumba wildcard Moto3 negara, Hakim Danish Ramli berjaya membuka mata banyak pihak, termasuk syarikat korporat yang yakin dengan potensinya untuk menggegar persada dunia.
TOKYO: Perdana Menteri Jepun yang baru dipilih, Sanae Takaichi sedang mengatur untuk membuat penampilan sulung diplomatiknya pada mesyuarat berkaitan Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN) hujung minggu ini, lapor Agensi Berita Kyodo yang memetik sumber kerajaan hari ini.
KEPALA BATAS: “Dia anak saudara yang saya sayang, membesar dengan tangan saya jadi bila arwah pergi (meninggal dunia) memang berat untuk saya terima”.