TUMPAT: Seorang buruh binaan didakwa di Mahkamah Majistret, di sini, hari ini, atas pertuduhan membunuh sepupunya di Kampung Kok Bedollah, di sini, Jumaat lalu.
KUALA LUMPUR: Nasib ibu kepada kanak-kanak Allahyarham Zayn Rayyan Abdul Matin yang berdepan pertuduhan mengabaikan anaknya di Mahkamah Sesyen Petaling Jaya, dekat sini akan diputuskan esok.
KUALA LUMPUR: Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Ahli Parlimen pembangkang supaya tidak bersikap 'lebih Hamas dari Hamas' dan ‘lebih China dari China' dalam mentafsirkan langkah kerajaan menjalinkan hubungan perdagangan dengan negara luar.
KUALA LUMPUR: Jabatan Ketua Pengarah Tanah dan Galian Persekutuan (JKPTG) sedang meneliti pindaan ke atas Akta Pengambilan Tanah 1960 (Akta 486) membabitkan ‘award’ pampasan, isu pengeluaran hak milik sambungan dan pembaharuan prosedur bagi rujukan ke mahkamah.
KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, dinamakan sebagai tokoh Muslim paling berpengaruh ke-10 dalam edisi 2026 buku The World’s 500 Most Influential Muslims, yang diterbitkan oleh Pusat Kajian Strategik Diraja Islam (RISSC), Jordan.
IPOH: Kerajaan Perak meneruskan pelaksanaan Bantuan Makanan Percuma di bawah Program Tuisyen Cikgu Saarani (TCS) bagi calon peperiksaan awam di seluruh negeri, dengan peruntukan RM3.96 juta tahun ini berbanding RM3.42 juta tahun lalu.
JAKARTA: Ketua Polis Negara Indonesia memberi amaran mengenai trend terbaharu dan membimbangkan dalam penyalahgunaan dadah membabitkan ketamin dan etomidate, dua bahan yang masih belum dikawal di bawah undang-undang narkotik negara itu.
KUALA LUMPUR: Keputusan untuk menutup kes membabitkan ahli perniagaan, Datuk Seri Farhash Wafa Salvador berhubung penerokaan mineral di Sabah dibuat selepas siasatan Timbalan Pendakwa Raya mendapati tiada kesalahan dijumpai.
RAMALLAH: Suruhanjaya Siasatan Bebas Antarabangsa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengesahkan bahawa tentera Israel melakukan jenayah perang, jenayah terhadap kemanusiaan dan genosid di Semenanjung Gaza sejak 7 Oktober 2023, lapor Agensi Berita dan Penerangan Palestin (WAFA).
LIVERPOOL: Liverpool yang beraksi dengan barisan kedua tewas 3-0 di tangan Crystal Palace dalam saingan Piala Liga, dengan dua jaringan oleh Ismaila Sarr memastikan kemaraan kelab London itu ke suku akhir serta menambah derita buat skuad bimbingan Arne Slot.
KUALA LUMPUR: Kementerian Pengangkutan (MOT) akan mengambil tindakan punitif terhadap Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) susulan beberapa kes gangguan perkhidmatan Aerotrain di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).
JAKARTA: Ketua Polis Negara Indonesia memberi amaran mengenai trend terbaharu dan membimbangkan dalam penyalahgunaan dadah membabitkan ketamin dan etomidate, dua bahan yang masih belum dikawal di bawah undang-undang narkotik negara itu.
KOTA KINABALU: Hatrik penyerang import dari Bosnia, Ajdin Mujagic membantu Sabah FC menewaskan Kelantan The Real Warriors (TRW) 3-1 di Stadium Likas, malam ini sekali gus membawa mereka ke separuh akhir Piala FA dengan kemenangan agregat 5-2.
BAITULMAQDIS: Pihak berkuasa Israel mengeluarkan kira-kira 30 perintah roboh yang menyasarkan rumah penduduk Palestin di Bandar Issawiya dan Za’im di utara Baitulmaqdis yang diduduki, lapor Agensi Berita dan Penerangan Palestin (WAFA).
KUALA LUMPUR: Setiausaha Perang Amerika Syarikat (AS), Pete Hegseth, tiba di Malaysia malam ini, bagi menghadiri Mesyuarat Menteri-Menteri Pertahanan ASEAN-Plus (ADMM-Plus) Ke-12 yang akan bermula Jumaat ini.
KUALA LUMPUR: Malaysia dan Itali sepakat untuk mempercepat dan memuktamadkan perjanjian strategik antara PETRONAS dan syarikat tenaga multinasional, Eni S.p.A (ENI) dalam masa terdekat.
GYEONGJU: Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump, terus merakamkan penghargaan terhadap Malaysia, khususnya Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam memudah cara pemeteraian Perjanjian Damai Kuala Lumpur.
KUALA LUMPUR: Kerajaan menyediakan Peruntukan Pembangunan (DE) Asas RM20 bilion pada 2026 untuk enam negeri kurang membangun iaitu peningkatan sebanyak lima peratus berbanding RM19 bilion pada 2025.
MIRI: Seorang pekerja ladang kelapa sawit warga Indonesia maut selepas disambar buaya ketika mengambil air di tebing sungai berhampiran Ladang Tanjung Payung Suai, Niah, Jalan Persisir Pantai Miri-Bintulu hari ini.
KUALA LUMPUR: Pelumba Moto3 dari Switzerland, Noah Dettwiler dilaporkan sudah stabil selepas terbabit dalam kemalangan ngeri ketika perlumbaan Grand Prix Malaysia di Litar Antarabangsa Sepang, Ahad lalu.
KUALA LUMPUR: Orkim Bhd memperoleh kelulusan daripada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) bagi cadangan penyenaraiannya di Pasaran Utama Bursa Malaysia Securities Bhd.
KUALA LUMPUR: Linda Rafar memberi bayangan mahu menarik diri daripada kumpulan Elite selepas melalui beberapa ujian yang didakwa memberi kesan kepada kesihatan mental.
KUALA LUMPUR: Perjanjian perdagangan Malaysia-Amerika Syarikat (AS) yang dimuktamadkan pada 26 Oktober lalu dilihat secara umum sebagai pengesahan butiran yang disampaikan sebelum ini, kata OCBC.
HANOI: Hujan lebat luar biasa yang melanda Vietnam tengah sejak Ahad lalu mengakibatkan sekurang-kurangnya tujuh maut dan lebih 100,000 rumah ditenggelami air, menurut Kementerian Alam Sekitar hari ini.
KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, akan menekankan kepentingan keterangkuman dalam pengukuhan rantaian bekalan dan pembangunan ekonomi digital yang mampan semasa Mesyuarat Pemimpin-Pemimpin Ekonomi APEC (AELM) di Gyeongju, Korea Selatan.
KOTA KINABALU: Saksi kanak-kanak ke-25 inkues kematian Allahyarham Zara Qairina Mahathir memberitahu Mahkamah Koroner hari ini mengenai penemuan wangnya yang hilang dalam dompet arwah pada 15 Julai lalu.
KOTA KINABALU: Seorang saksi kanak-kanak mengaku pernah ‘curi-curi’ membaca diari Allahyarham Zara Qairina Mahathir yang menceritakan mengenai ibu dan bilik asrama arwah.
KUALA LUMPUR: Kerangka Model Pengajian Tahfiz Malaysia (MPTM) sedang dibangunkan, untuk memberi panduan dan menyelaras sistem pengajian tahfiz di Malaysia, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar.
KUALA LUMPUR: Malaysia menutup tirai Sidang Kemuncak ASEAN ke-47 dan Sidang-Berkaitan semalam dengan kejayaan besar yang meletakkan ASEAN pada landasan kukuh, insklusif dan berdaya tahan.
KUALA LUMPUR: Pembangunan masyarakat India di bawah kepemimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dibuat secara menyeluruh dengan penyaluran peruntukan diagihkan bukan hanya melalui Unit Transformasi Masyarakat India (MITRA), tetapi merentas pelbagai agensi dan kementerian.
KUALA LUMPUR: Ketua jurulatih perseorangan wanita negara, Iskandar Zulkarnain Zainuddin, menyifatkan keputusan memberangsangkan di Kejohanan Malaysia Super 100 di Johor, baru-baru ini sebagai tanda positif terhadap proses pembinaan semula skuad perseorangan wanita negara.
KUALA TERENGGANU: «Saya minta maaf terutama kepada peminat,» kata ketua jurulatih Terengganu FC (TFC), Badrul Afzan Razali selepas pasukan bimbingannya gagal mara ke separuh akhir Piala FA, berbeza dengan pencapaian musim lalu.
JOHOR BAHRU: Polis tidak menolak kemungkinan faktor permainan dalam talian yang popular, Roblox, telah mempengaruhi kejadian seorang kanak-kanak parah akibat leher dikelar di sebuah rumah di Batu Pahat, kelmarin.
PASIR PUTEH: Seorang lelaki cedera parah selepas ditetak bapa saudara angkat di Kampung Kulim di sini, petang semalam.