SANDAKAN: Calon Gabungan Rakyat Sabah (GRS) kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Sibuga, Datuk Amirshah Yaakub menafikan dakwaan 300 ahli dan pemimpin daripada bahagian itu keluar parti untuk menyertai Barisan Nasional (BN).
KUALA LUMPUR: Seorang guru di Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Tun Datu Mustapha bersetuju kejadian yang berlaku kepada Allahyarham Zara Qairina Mahathir pada malam 15 Julai lalu boleh dikategorikan sebagai buli lisan.
KUALA LUMPUR: Bahagian awam tawaran awam permulaan (IPO) Foodie Media Bhd terlebih langgan sebanyak 24.63 kali menjelang penyenaraiannya di Pasaran ACE Bursa Malaysia pada 28 November ini. Dalam makluman kepada Bursa Malaysia, syarikat itu berkata sebanyak 10,470 permohonan berjumlah 1.14 bilion saham diterima daripada orang awam Malaysia.
KUALA LUMPUR: Pelakon dan usahawan, Shakilla Khoriri, meluahkan kerinduan yang semakin menebal terhadap anak perempuannya, Ameena Sofia, yang kini berada di Tanah Suci Makkah bersama bekas suami, penyampai radio Hot FM, Fizi Ali, bagi menunaikan ibadah umrah.
PETALING JAYA: Bintai Kinden Corporation Bhd (BKCB) mempamerkan prestasi pemulihan luar biasa apabila berjaya mencatatkan lonjakan hasil sebanyak 222.7 peratus kepada RM15.77 juta bagi suku kedua tahun kewangan 2026 berakhir 30 September 2025, berbanding RM4.89 juta pada suku sama tahun lalu.
SEREMBAN: Polis menahan dua lelaki yang disyaki terbabit dalam rakaman melakukan perkara tidak senonoh dalam kereta seperti tersebar beberapa hari lalu.
PENAMPANG: Calon Pakatan Harapan (PH) bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Moyog, Remysta Jimmy Taylor, tidak menganggap kesemua 11 pencabarnya di kawasan itu sebagai pesaing sukar ditandingi pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah ke-17.
KUALA LUMPUR: Dalam lambakan telefon pintar kelas perdana atau ‘flagship’ di pasaran hari ini, persaingan bukan lagi sekadar mengenai kepantasan pemproses, sebaliknya ia tertumpu kepada siapa yang mampu menggantikan kamera profesional di tangan pengguna.
KUALA LUMPUR: Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia (BNM) meningkat kepada AS$124.1 bilion setakat 14 November 2025, berbanding AS$123.8 bilion pada 31 Oktober 2025.
KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) sudah menamatkan siri prosiding berhubung pengurusan kenderaan kerajaan di bawah perjanjian konsesi, selain meneruskan prosiding berasingan mengenai pelaksanaan perkhidmatan bayaran wang jaminan mahkamah melalui Sistem e-Jamin.
KUALA LUMPUR: Lima pasport yang diberikan kepada pemain yang terbabit dengan pemalsuan dokumen diluluskan dengan segera iaitu pada hari permohonan mereka dikemukakan untuk mendapatkan pasport Malaysia.
PETALING JAYA: Laporan penilaian psikiatri remaja lelaki yang didakwa membunuh rakan sekolahnya di Bandar Utama, di sini, pada 14 Oktober lalu, dijangka siap pada bulan depan.
KUALA LUMPUR: Sindiket dadah menggunakan pelbagai modus operandi bagi menyeludup dadah ke negara ini termasuk menjadikan pulau tidak berpenghuni sebagai lokasi transit bekalan.
Kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah ke-17 mula menghangat menjelang hari pengundi pada 29 November nanti. PRN kali ini bukan sekadar menentukan parti mana menang atau kalah, tetapi menjadi penentu arah baharu Sabah.
KHAN YOUNIS: Pihak berkuasa kesihatan Gaza melaporkan lima maut dalam serangan udara terbaharu Israel pada Khamis.
MEMBAKUT: Calon Barisan Nasional (BN) bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Membakut, Rusman Dulamit memberi tumpuan kepada golongan muda, peniaga kecil serta usaha menyelesaikan isu infrastruktur setempat dalam kempennya.
KUALA LUMPUR: Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) memberi amaran kepada pihak ketiga khususnya kerajaan supaya berhati-hati dalam sebarang kenyataan membabitkan urus tadbir Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) yang dibimbangi boleh ditakrifkan sebagai campur tangan.
CAMERON HIGHLANDS: Jabatan Imigresen menahan 468 orang warga asing atas pelbagai kesalahan imigresen, dalam OPS Gempur melibatkan beberapa serbuan di sini, semalam.
KUALA LUMPUR: Walaupun ramai bercita-cita menikmati persaraan yang tenang, hanya 58 peratus rakyat Malaysia percaya mereka mempunyai simpanan mencukupi, demikian menurut Laporan Ketahanan Kewangan dan Jangka Hayat 2025 oleh Manulife.
KUALA LUMPUR: Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) mengenakan hukuman denda terhadap Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) serta dua kelab gergasi Liga Malaysia (Liga M), Johor Darul Ta'zim (JDT) dan Selangor FC.
KUALA LUMPUR: Anak syarikat 80 peratus milik Malaysia Smelting Corporation Bhd (MSC), Rahman Hydraulic Tin Sdn Bhd (RHT) dijangka akan meneruskan semula operasi perlombongannya pada 4 Disember 2025 berikutan penggantungan selama tiga minggu.
KUALA LUMPUR: Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA) boleh meningkatkan denda dan penggantungan sekiranya rayuan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) tidak berjaya di peringkat Mahkamah Timbang Tara Sukan (CAS).
KUALA LUMPUR: Ringgit ditutup lebih rendah berbanding dolar AS hari ini berikutan jangkaan terhadap pemotongan kadar faedah Amerika Syarikat (AS) semakin berkurang, menandakan pasaran kekal tidak yakin akan berlaku satu lagi penurunan pada mesyuarat Disember.
KUALA LUMPUR: Arena bola sepak negara dikejutkan dengan pendedahan tular di media sosial mendakwa seorang pemain import Liga Super terbabit dalam kontroversi rumah tangga yang mengejutkan penyokong tempatan.
Oleh Izz Laily Hussein
PUTRAJAYA: Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC) mengesyorkan tindakan tatatertib terhadap 27 pegawai dan anggota Jabatan Imigresen Malaysia (Imigresen) Kuala Lumpur dan Selangor susulan siasatan pemeriksaan Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Bukit Aman di pusat hiburan Mansion 9, Kuala Lumpur pada 26 April tahun lalu.
PAPAR: Walaupun kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bongawan bakal berdepan persaingan sembilan penjuru, namun semua tertumpu kepada persaingan membabitkan bekas Menteri Luar, Tan Sri Anifah Aman yang bertanding atas tiket Gabungan Rakyat Sabah (GRS) menentang Timbalan Menteri Luar, Datuk Mohamad Alamin yang mewakili Barisan Nasional (BN).
SANDAKAN: Seorang petugas pasukan kempen Parti Warisan tidak bernasib baik hari ini apabila terjatuh ke laut ketika sedang menyertai program tinjauan mesra di Kampung Sim Sim, di sini.
KUCHING: Malaysia kini berada pada era reformasi perkhidmatan awam yang menuntut keberanian untuk berubah dan ketangkasan dalam bertindak.
LANGKAWI: Sebanyak 102 kes sengatan obor-obor direkodkan di perairan pulau ini dalam tempoh tiga tahun, dengan tahun lalu mencatatkan jumlah tertinggi iaitu 73 mangsa.
PENAMPANG: Isu banjir yang berlarutan sejak beberapa penggal di kawasan Moyog terus membelenggu penduduk, khususnya di kampung-kampung yang berdepan limpahan air setiap kali hujan lebat dan pembangunan baharu dijalankan.
KUALA LUMPUR: AFFIN Group mencatatkan keuntungan sebelum cukai (PBT) selepas zakat sebanyak RM540.1 juta bagi tempoh sembilan bulan pertama tahun kewangan berakhir 30 September 2025, meningkat 9.2 peratus berbanding RM494.7 juta yang direkodkan dalam tempoh sama tahun lalu.
KUALA LUMPUR: Penggiat utama kreatif dari Asia Tenggara memperbaharui memorandum persefahaman (MoU) Rangkaian Bandar Kreatif Asia Tenggara (SEACCN), sekali gus mengukuhkan komitmen serantau untuk memacu pembangunan bandar berasaskan kreativiti serta meningkatkan daya rantau ini di persada global.
BATU PAHAT: “Kamu kena peka dan bertanggungjawab terhadap anak-anak. Ia membabitkan soal keselamatan dan kesihatan walaupun dalam kes ini, ia bukan berlaku dengan sengaja.”