KUALA LUMPUR: Seramai 9,384 mangsa banjir membabitkan 3,362 keluarga direkodkan di tujuh negeri, setakat jam 11 malam tadi.
SHAH ALAM: Seorang pekerja wanita sebuah farmasi berdepan detik cemas apabila digigit ular sawa ketika menggunakan tandas premis terbabit di Setia Alam, petang tadi.
KOTA KINABALU: Pakatan Harapan (PH) Sabah melancarkan manifestonya hari ini mengandungi lapan komitmen khusus untuk membantu rakyat, memperbaiki infrastruktur, mengukuh tadbir urus serta merancakkan ekonomi Sabah.
KOTA BHARU: Sekolah yang terjejas banjir boleh meneruskan sesi persekolahan menerusi Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR).
VATICAN CITY: Paus Leo XIV hari ini menggesa pembebasan lebih 300 tebusan daripada sebuah sekolah Katolik dalam satu insiden penculikan besar-besaran di Nigeria.
KUALA LUMPUR: Sabah FC berjaya merakam kemenangan sulung Liga Super musim ini selepas bangkit daripada ketinggalan dua kali untuk membenam Penang FC 3-2 pada aksi di Stadium Likas, Kota Kinabalu malam ini.
KOTA BHARU: Pusat Ramalan dan Amaran Banjir Negara (PRABN), Jabatan Pengairan dan Saliran mengeluarkan “Amaran Banjir” bagi beberapa kawasan di Tumpat, yang dijangka mengalami banjir bermula Khamis dan Jumaat ini.
KUALA LUMPUR: Pelawak popular, Shahrol Shiro meluahkan rasa syukur selepas isteri dan anaknya yang terkandas di Hatyai, Thailand akibat banjir, selamat tiba di sempadan negara hari ini.
NAIROBI: Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim tiba di Nairobi, Kenya, pada jam 5 petang waktu tempatan (10 malam waktu Malaysia) singgahan terakhir beliau dalam rangka lawatan rasmi ke tiga negara Afrika.
KUALA LUMPUR: Pelumba muda sensasi negara, Hakim Danish Ramli menutup tirai kempen Kejuaraan Dunia FIM JuniorGP (JrGP) musim ini dengan pencapaian membanggakan apabila mengesahkan kedudukan kelapan keseluruhan, hari ini.
SHAH ALAM: Pasukan dodgeball negara muncul juara keseluruhan Kejohanan Dodgeball Asia 2025 selepas mengutip tiga emas, dua perak dan satu gangsa, di Kompleks Belia dan Sukan Selangor di sini.
BUKIT MERTAJAM: Polis Pulau Pinang membongkar makmal pemprosesan dadah jenis heroin dengan dua lelaki termasuk seorang ahli kimia ditahan dalam dua berasingan serbuan berasingan di Seberang Perai Tengah, di sini serta Kulim di Kedah.
KUALA LUMPUR: Tekanan rendah yang terbentuk di Selat Melaka dan kini berada di kedudukan 5.4°U 98.3°T berhampiran perairan utara Semenanjung dijangka menyebabkan hujan lebat berterusan, angin kencang serta laut bergelora di beberapa negeri sehingga Selasa ini.
KOTA BHARU: Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) membantu mengurus jenazah seorang wanita dengan meredah banjir lebih satu meter ke Tanah Perkuburan Islam Beris Arab, Kampung Senang di sini, pagi tadi.
KUALA LUMPUR: Kerajaan menyasarkan larangan ke atas golongan berusia bawah 16 tahun membuka akaun media sosial bermula tahun depan, kata Menteri Komunikasi, Datuk Fahmi Fadzil.
BUKIT KAYU HITAM: Sebahagian rakyat Malaysia yang terkandas akibat banjir di Hatyai, Thailand mula meninggalkan negara itu hari ini melalui sempadan Malaysia-Thailand.
KUCHING: Seorang ditemui rentung dalam kereta yang terbakar di sebuah hotel di Jalan Datuk Temenggong Oyong Lawai Jau di Miri, awal pagi tadi.
GAZA: Agensi pertahanan awam Gaza melaporkan sekurang-kurangnya 21 orang terbunuh dan puluhan cedera dalam beberapa serangan udara Israel semalam.
BUKIT JALIL: Datuk Norman Abdul Halim mengakui hampir membatalkan Konsert GenKRU The Finale: One More Time di Stadium Hoki Bukit Jalil di sini, malam tadi, berikutan keadaan kesihatan bapa, iaitu Abdul Halim Kamal, 84, yang disahkan kritikal, kira-kira tiga minggu lalu.
KOTA BHARU: Banjir di Kelantan terus meningkat kepada 1,599 mangsa setakat jam 8 pagi ini berbanding malam tadi hanya 836 mangsa.
ANKARA: Indonesia mengesahkan bahawa 48 rakyatnya ditahan di Myanmar selepas pihak berkuasa tempatan melancarkan operasi besar-besaran terhadap rangkaian penipuan dalam talian di Negeri Kayin, lapor Anadolu Ajansi.
MUNICH: Michael Olise menjadi wira Bayern Munich apabila meledak dua gol dan mencipta tiga umpanan dalam kemenangan bergaya 6-2 ke atas Freiburg, awal pagi tadi sekali gus melebarkan jurang pasukan itu kepada lapan mata di puncak Bundesliga.
CARACAS: Enam syarikat penerbangan menghentikan penerbangan ke Venezuela semalam selepas Amerika Syarikat (AS) memberi amaran mengenai risiko keselamatan susulan peningkatan aktiviti ketenteraan di rantau itu.
BEIJING: Angkatan tentera China dan Amerika Syarikat (AS) mengadakan mesyuarat kumpulan kerja kedua serta sesi tahunan bagi Perjanjian Perundingan Ketenteraan Maritim China-AS (MMCA) untuk 2025 dari 18 hingga 20 November di Hawaii, AS, menurut tentera laut China pada Sabtu, lapor Xinhua.
Oleh Nor Fazlina Abdul Rahim dan Hidayatidayu Razali
LIVERPOOL: Pengurus Liverpool, Arne Slot, mengambil tanggungjawab penuh di atas kekalahan 0-3 kepada Nottingham Forest di Anfield, keputusan yang menyaksikan juara bertahan itu tumbang buat kali keenam dalam tujuh perlawanan Liga Perdana Inggeris.
KULIM: Satu pusat pemindahan sementara (PPS) dibuka di Kedah iaitu di daerah Kulim malam tadi, susulan kejadian banjir yang melanda lima kampung, sejak petang semalam.
LIVERPOOL: Nottingham Forest mencetus kejutan besar di Anfield apabila menundukkan juara bertahan, Liverpool 3-0 dalam aksi Liga Perdana Inggeris (EPL) sekali gus memberi tamparan hebat kepada misi kejuaraan The Reds.
JOHANNESBURG: Negara Selatan Global menjangkakan G20 akan menunjukkan pendirian tegas untuk menamatkan kekejaman dan penjajahan berterusan di Gaza, serta konflik di Sudan dan Ukraine, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, hari ini.
LANGKAWI: Pasukan The Next Factor dari Malaysia muncul juara Piala Raja Muda untuk tahun kedua berturut-turut sekali gus mengesahkan kemenangan dalam Regata Antarabangsa Raja Muda Selangor (RMSIR) 2025.
YAN: Jenazah dua kanak-kanak lelaki yang maut selepas basikal mereka dirempuh sebuah kereta di Jalan Sedaka Tengah, di sini hari ini selamat dikebumikan jam 10 malam tadi.
KOTA KINABALU: Hospital Pengajar Universiti Malaysia Sabah (HUMS) dijangka beroperasi sepenuhnya pada suku kedua tahun hadapan.
KUALA LUMPUR: Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menyita 23 peralatan jurugambar haram ‘mobilegrapher’ serta ambil tindakan terhadap penjaja air tanpa lesen dalam operasi bersepadu di sekitar Menara Berkembar Petronas (KLCC) dan Pintasan Saloma, di sini, semalam.
KUALA NERUS: Seramai 276 penduduk Kampung Baru Pulau Redang terpaksa dipindahkan selepas alir laut melimpah ke perkampungan susulan fenomena air pasang besar, diburukkan lagi dengan hujan lebat sejak semalam.
KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuka kertas siasatan berhubung perolehan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) bernilai RM58.45 juta.