KOTA BHARU: – Beberapa kawasan rendah di jajahan Pasir Mas dan Tumpat dijangka mengalami banjir bermula tengah malam ini hingga 30 Disember susulan jangkaan hujan berterusan tahap bahaya yang akan menyebabkan peningkatan paras sungai.
KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan kerajaan Persekutuan bertekad memperkukuh dan mempercepat agenda pembangunan Sabah susulan pembentukan kerajaan negeri yang baharu.
MACHANG: Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Hamzah 2 yang dihanyutkan arus deras ketika bermain di pintu air Sungai Ulu Sat, Kampung Belukar, petang tadi ditemukan lemas selepas hampir enam jam dilaporkan hilang.
PUTRAJAYA: Peguam mewakili Datuk Seri Najib Razak, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, memaklumkan akan memfailkan rayuan terhadap keputusan mahkamah berkait kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
KUALA NERUS: Hujan berterusan sejak awal pagi menyebabkan Kampung Baru Pulau Redang sekali lagi dilanda banjir kilat hari ini.
IPOH: Suami isteri parah dilibas anak mereka menggunakan pedang samurai dalam kejadian amuk di sebuah rumah di Persiaran Putra, Bandar Baru Putra, di sini hari ini.
Maria alami retak tulang belakang, melecur selepas kereta langgar dinding
PUTRAJAYA: Bekas Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, Datuk Seri Najib Razak didapati bersalah atas 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan wang berjumlah RM2.3 bilion dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
PUTRAJAYA: Bekas Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, Datuk Seri Najib Razak dikenakan hukuman penjara 15 tahun dan didenda RM11.38 bilion oleh Mahkamah Tinggi.
KOTA BHARU: Seorang remaja lelaki berusia 13 tahun dikhuatiri lemas ketika mandi di Sungai Ulu Sat, Machang petang tadi.
KUALA LUMPUR: Resintech Bhd memperoleh kontrak bernilai RM16.07 juta bagi membekal dan menghantar paip serta kelengkapan polietilena berketumpatan tinggi (HDPE) untuk satu projek kemudahan air di Kemboja.
KUALA TERENGGANU: Banjir gelombang ketiga melanda negeri ini dengan tiga daerah kembali terjejas susulan hujan berterusan di beberapa kawasan bermula tengah malam tadi.
BENGALURU: Harga emas, perak dan platinum mencatat rekod paras tertinggi hari ini, didorong oleh momentum spekulatif dan kecairan pasaran yang semakin menipis menjelang akhir tahun.
PUTRAJAYA: Bekas Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, Datuk Seri Najib Razak disabitkan dengan tuduhan kedua menggunakan kedudukan bagi memperoleh suapan RM2.3 bilion dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB)
KUALA LUMPUR: Seorang operator kilang dihukum penjara sebulan oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini, selepas mengaku bersalah mengugut untuk menyimbah asid dan membunuh ibu kandungnya.
Oleh Affan Rostam
JOHOR BAHRU: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Johor mengesahkan pasar raya mini di Ulu Tiram di sini, yang menjual minyak masak subsidi satu kilogram lebih tinggi berbanding harga ditetapkan, melakukan kesalahan mengikut Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011.
KOTA BHARU: Beberapa jajahan di Kelantan diramalkan mengalami banjir bermula hari ini hingga 30 Disember susulan amaran hujan berterusan (bahaya) yang dikeluarkan oleh Jabatan Meteorologi (MetMalaysia) hari ini.
BUTTERWORTH: Seorang pemuda yang ditahan polis berhubung kematian ibu kandung dan adik angkatnya yang rentung dalam kebakaran pada 10 Disember lalu dihadapkan di Mahkamah Majistret, di sini, hari ini.
LOS ANGELES: Sekurang-kurang empat terkorban akibat ribut yang turut menyebabkan kerosakan meluas di seluruh California, Amerika Syarikat (AS), sepanjang minggu cuti Krismas, lapor Xinhua.
TAMPIN: Seorang lelaki dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini, hari ini, atas pertuduhan membunuh Suri Narudin yang mayatnya ditemukan dalam beg ditanam di belakang sebuah rumah dekat sini.
DHAKA: Lebih 740,000 pengundi, termasuk lebih 534,000 warga Bangladesh di pelbagai negara seluruh dunia, telah mendaftar untuk mengundi melalui pos bagi pilihan raya umum (PRU) yang dijadualkan berlangsung pada 12 Februari tahun depan, lapor United News of Bangladesh (UNB).
KUCHING: Seorang mangsa ditemui rentung dalam kebakaran yang memusnahkan kira-kira 30 rumah setinggan di pekan Sangan, Tatau dalam Bahagian Bintulu, malam tadi.
MIAMI, Amerika Syarikat: Ibu Jake Paul, Pam Stepnick mendedahkan beliau mahu menumbuk promoter Anthony Joshua, Eddie Hearn susulan kekalahan anaknya hujung minggu lalu.
LONDON: Walaupun sambutan Krismas sudah berlalu, perkongsian detik percutian bintang bola sepak dunia terus menjadi perhatian peminat di media sosial.
JEDDAH: Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi dengan kerjasama Pihak Berkuasa Am Penjagaan Hal Ehwal Masjidil Haram dan Masjid Nabawi, melaporkan lebih 11.9 juta jemaah dari dalam serta luar negara menunaikan umrah sepanjang Jamadilakhir, menurut statistik rasmi.
RABAT: Jurulatih Afrika Selatan, Hugo Broos menegaskan pasukannya tidak gentar berdepan barisan pemain Liga Perdana Inggeris Mesir yang diketuai Mohamed Salah dan Omar Marmoush menjelang pertembungan Kumpulan B Piala Negara-Negara Afrika (AFCON), lewat malam ini.
ISTANBUL: Kebergantungan global yang semakin meningkat terhadap sebuah negara tunggal bagi bekalan mineral kritikal menimbulkan risiko serius terhadap keselamatan tenaga dan berpotensi mencetuskan ketegangan antarabangsa seawal 2026.
ALGIERS: Penjaga gol Algeria, Luca Zidane mendedahkan keputusan menukar kesetiaan antarabangsa daripada Perancis kepada Algeria dibuat dengan restu penuh datuk dan bapanya, legenda bola sepak dunia, Zinedine Zidane.
LONDON: Pengurus Chelsea, Enzo Maresca, mendedahkan beliau bakal menjalani 'hukuman' Krismas berganda.
SUNGAI BULOH: Seorang pengurus kilang cemas apabila kereta dipandu di Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) secara tiba-tiba dihimpit sebuah treler 22 tayar di kilometer (KM) 453, di sini, semalam.
ALOR SETAR: Tempoh tahan reman dua lelaki yang ditahan susulan kes samun seorang penuntut wanita di Masjid Al Bukhary, di sini Jumaat lalu disambung empat hari lagi sehingga Ahad ini.
DELHI: Penyokong bersemangat menyambut kepulangan anak dan pewaris politik bekas Perdana Menteri Bangladesh, Begum Khaleda Zia, iaitu Tarique Rahman di Dhaka pada Khamis apabila beliau kembali dari Britain selepas 17 tahun hidup dalam buangan.
PHNOM PENH: Kemboja merekodkan sejumlah 1.1 juta pelancong China dalam tempoh 11 bulan pertama 2025, peningkatan sebanyak 43.5 peratus berbanding tempoh sama tahun lalu, menurut Kementerian Pelancongan pada Khamis, lapor Xinhua.
KUALA LUMPUR: Suspek utama kes bunuh Suri Narudin dijangka dituduh di Mahkamah Majistret Tampin di Negeri Sembilan, esok