NEW DELHI: Pasukan keselamatan Pakistan membunuh 67 pengganas selepas berjaya menggagalkan serangan terancang di beberapa lokasi di wilayah Balochistan, hari ini.
LONDON: Penyanyi dan penerbit terkenal Amerika Syarikat, Snoop Dogg menyatakan hasrat untuk memainkan peranan aktif dalam membantu Swansea City kembali bersaing di Liga Perdana Inggeris selepas melabur dalam kelab berkenaan.
LEEDS: Pendahulu Liga Perdana Inggeris, Arsenal menamatkan kemerosotan singkat mereka dengan bergaya apabila membelasah Leeds United 4-0 sekali gus melebarkan jurang tujuh mata di puncak carta liga.
KOTA TINGGI: Kementerian Pertahanan akan memperkukuh penggunaan teknologi digital dan kecerdasan buatan (AI) dalam sistem tadbir urus Angkatan Tentera Malaysia (ATM) bagi mengelakkan isu rasuah dan salah guna kuasa berulang.
BANGKOK: Parti Pheu Thai menyelar keras tindakan Perdana Menteri Thailand, Anutin Charnvirakul, yang didakwa sengaja mencetuskan suasana ketakutan dalam kalangan rakyat demi meraih sokongan politik menjelang Pilihan Raya Umum yang dijadualkan berlangsung pada 8 Februari ini.
KUALA LUMPUR: Pasukan tangga kedua terbawah Liga Super, Melaka FC mempamerkan semangat juang tinggi apabila bangkit daripada ketinggalan untuk mencuri satu mata selepas mengikat DPMM FC 1-1 dalam aksi di Stadium Negara Hassanal Bolkiah, Brunei, sebentar tadi.
KUALA LUMPUR: Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri R Ramanan menyifatkan sambutan Thaipusam sebagai satu daripada upacara yang dapat menunjukkan nilai kepelbagaian budaya dan kepercayaan, apabila ia diraikan dalam suasana saling menghormati.
MELAKA: Melaka dikejutkan dengan kebakaran berantai apabila 20 lokasi dilaporkan terbakar dalam tempoh hanya 12 jam, dipercayai berpunca daripada cuaca panas dan kering yang melanda ketika ini.
KUALA LUMPUR: Tiga hab perindustrian utama iaitu Pulau Pinang, Selangor dan Johor dijangka terus menyokong permintaan yang kukuh terhadap hartanah industri tahun ini, demikian menurut penganalisis.
TEHRAN: Satu letupan kuat dilaporkan berlaku di bandar pelabuhan strategik bandar Abbas di selatan Iran hari ini, sehingga mencetuskan kebimbangan mengenai tahap keselamatan di kawasan berkenaan.
KULIM: Kementerian Dalam Negeri (KDN) memberi jaminan akan mempergiat usaha penguatkuasaan bagi mendapatkan semula lebih banyak dana kerajaan yang hilang akibat ketirisan dan penyelewengan selaras dengan peringatan tegas Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
KUALA LUMPUR: Skuad ragbi tujuh sebelah (7s) negara muncul juara Kejohanan Tujuh Sebelah Asia Tenggara (SEA 7s) 2026 selepas menewaskan Thailand 10-5 pada aksi final di Stadium Yio Chu Kang, Singapura hari ini.
KUALA LUMPUR: Datuk Seri Anwar Ibrahim mengucapkan selamat menunaikan ibadat Thaipusam buat seluruh penganut Hindu yang meraikan upacara agama itu pada tahun ini.
KULIM: Status siasatan kes serangan babitkan anak Ahli Parlimen Pandan, Datuk Seri Rafizi Ramli ditentukan berdasarkan perkembangan siasatan polis, kata Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.
PUTRAJAYA: Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) akan mengadakan perbincangan dengan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) minggu depan bagi meneliti aspek teknikal berkaitan pengiktirafan kelulusan pendidikan membabitkan mata pelajaran Bahasa Melayu dan Sejarah.
KUALA LUMPUR: Great Wall Motor (GWM) Malaysia memperkukuh kedudukannya dalam industri automotif negara menerusi pelancaran WEY G9 Hi4 PHEV, MPV mewah plug-in hibrid pertama dari China yang dipasang sepenuhnya di Malaysia.
WASHINGTON: Dokumen terbaharu yang didedahkan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) menunjukkan mendiang pesalah seks, Jeffrey Epstein pernah menjemput seorang individu dipercayai Putera Andrew, Duke of York, untuk bertemu seorang wanita Russia berusia 26 tahun.
KUALA LUMPUR: Cadangan Mursyidul Am PAS, Datuk Hashim Jasin supaya parti itu bergerak solo jika kemelut dalam Perikatan Nasional (PN) gagal diselesaikan tidak bermakna PAS bersikap angkuh atau mahu memutuskan hubungan.
SUNGAI BULOH: Sudah lebih dua dekad, penduduk di sekitar Zon 20, di sini, terus hidup dalam kebimbangan susulan operasi sebuah kuari berhampiran yang didakwa menyebabkan pencemaran debu, gegaran kuat dan kerosakan harta benda.
KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong, Sultan Ibrahim berkenan menyempurnakan Majlis Penyempurnaan Pemuliharaan Bangunan Sultan Abdul Samad (BSAS) Fasa 1 di sini, hari ini.
KUALA LUMPUR: Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL) dinobatkan sebagai penerima Anugerah ASEAN Tourism Standards 2026–2028 bagi 3rd ASEAN MICE Venue untuk Kategori Lokasi Pameran.
JAKARTA: Ketegangan tercetus di Istana Solo, Jawa Tengah apabila dua beradik berlainan ibu berebut takhta, lapor The Straits Times.
BALING: Wanita kerugian RM10,000 selepas beg galas mengandungi wang tunai yang disimpan dalam kenderaannya di tepi pasar raya di Kupang, di sini, hilang, kelmarin.
KUALA LUMPUR: Pengerusi MARA, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki hari ini menjelaskan tujuan sebenar beliau hadir dan menerjah institusi pendidikan sejak dilantik menerajui agensi itu.
PENANGGUHAN mesyuarat kepemimpinan dan kelewatan berpanjangan dalam melantik Pengerusi Perikatan Nasional (PN) yang baharu kini sudah berkembang menjadi krisis legitimasi dan persepsi, sekali gus menjejaskan keyakinan pengundi, terutama pengundi ‘atas pagar’ yang sebelum ini melihat gabungan sebagai alternatif kepada ketidakstabilan politik pasca-Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).
SHAH ALAM: Tanah warta perkuburan Islam di PJS 4, Petaling Jaya adalah milik kerajaan negeri dan bukan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).
PRESIDEN PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang yang tidak hadir pertemuan yang disebut sebagai ‘pramajlis’ Majlis Presiden Perikatan Nasional (PN) malam kelmarin, seolah-olah memberi isyarat baharu ketegangan di antara PAS dan BERSATU semakin melebar.
KUALA LUMPUR: Leftenan Jeneral Datuk Malek Razak Sulaiman dinaikkan ke pangkat Jeneral dan dilantik Panglima Angkatan Tentera (PAT), berkuat kuasa mulai esok.
NYON, Switzerland: Real Madrid bakal berdepan semula Benfica dalam pusingan play-off kalah mati Liga Juara-Juara Eropah bulan depan selepas undian rasmi malam tadi.
PUTRAJAYA: Datuk Seri Anwar Ibrahim mengarahkan semua anggota Jemaah Menteri memberi penegasan khusus terhadap aspek integriti, susulan pendedahan kes salah laku dan rasuah membabitkan pengurusan tertinggi jabatan serta agensi kerajaan.
PUTRAJAYA: Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu tindakan penguatkuasaan tegas dikenakan terhadap pelawat asing yang menyalahguna pas lawatan sosial untuk bekerja di negara ini.
SINGAPURA: Agensi Makanan Singapura (SFA) menarik balik dua keluaran produk susu formula bayi susulan pengesanan pengesanan toksin cereulide.
BATU PAHAT: Lelaki yang disyaki membunuh teman wanitanya di sebuah rumah sewa di Taman Damai II, di sini ditemui dalam keadaan kritikal dengan kesan kelar pada pergelangan tangan dan leher.
KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyenaraikan lima negeri iaitu Johor, Selangor, Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak sebagai ‘lombong emas’ agensi itu.
SELAYANG: KL City FC terlepas peluang untuk memintas Selangor FC (SFC) di tangga kedua apabila terikat 1-1 dengan pasukan tercorot, PDRM FC di Stadium Majlis Perbandaran Selayang (MPS), sebentar tadi.