KUALA LUMPUR: Pemain beregu campuran utama negara, Toh Ee Wei, menyeru rakyat Malaysia agar terus bersatu dan memberikan sokongan kepada pemain badminton negara setiap kali mereka turun beraksi di pentas antarabangsa.
KULIM: Operasi pemadaman kebakaran di tapak pelupusan sisa pepejal Sanitari Padang Cina di sini memasuki hari ke-11 dengan hampir 90 peratus kawasan dipadamkan.
MUSCAT: Iran dan Amerika Syarikat (AS) memulakan rundingan di Oman hari ini dalam usaha menguji sama ada masih wujud ruang diplomasi berhubung program nuklear Iran dan isu-isu berkaitan, meskipun Washington enggan menolak pilihan ketenteraan.
PUTRAJAYA: Mahkamah Persekutuan hari ini mengembalikan perkataan ‘menyinggung’ dan ‘menjengkelkan’ ke dalam peruntukan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (AKM) selepas memutuskan kedua-duanya tidak bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.
MELAKA: Pengawal keselamatan didenda RM6,000 oleh Mahkamah Majistret Ayer Keroh, di sini, hari ini, atas kesalahan menyamar anggota polis ke atas seorang warga asing minggu lalu.
KOTA BHARU: Persatuan Bola Sepak Melayu Malaysia Kelantan menyifatkan Sultan Pahang, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah paling layak untuk mengemudi Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dalam usaha menyelamatkan badan induk bola sepak negara itu.
JAKARTA: Moody’s Investors Service menurunkan unjuran penarafan kredit Indonesia kepada negatif daripada stabil, dengan alasan kebimbangan terhadap kebolehjangkaan pembuatan dasar dan isu tadbir urus, beberapa hari selepas MSCI menimbulkan persoalan ketelusan yang mencetuskan kejatuhan pasaran bernilai lebih AS$80 bilion.
KUALA LUMPUR: Human Resource Development Corporation (HRD Corp) menggantung tugas tiga anggota pengurusan tertinggi susulan laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC), Ketua Audit Negara dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
KUANTAN: Seorang pemandu teksi maut, manakala empat cedera dalam kemalangan membabitkan tiga kenderaan di Kilometer 143 Jalan Kuantan-Segamat, berhampiran jambatan timbang Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) di Rompin, dekat sini malam tadi.
KOTA BHARU: PAS meminta semua pihak berhenti mengeluarkan kenyataan tidak sihat dengan mengatakan terdapat beberapa parti tidak setuju PAS mengetuai Perikatan Nasional (PN).
BANGKOK: Thailand akan mengadakan pilihan raya umum Ahad ini dengan tiga parti dijangka mendominasi persaingan untuk menentukan siapa yang akan menerajui kerajaan negara Asia Tenggara itu seterusnya.
KOTA TINGGI: Tiada sebarang arahan penutupan sekolah dikeluarkan susulan wabak tuberkulosis atau tibi di daerah ini, kata Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan dan Penerangan Johor, Aznan Tamin.
KUALA LUMPUR: Keberkesanan lakonan Faizal Hussein sebagai Walid menerusi drama Bidaah bukan sahaja dipuji penonton, malah mengundang reaksi luar jangkaan apabila ramai peminat menawarkan diri untuk menjadi isterinya.
NAJRAN, Arab Saudi: Karim Benzema mencuri tumpuan dengan meledak hatrik pada penampilan sulungnya bersama pendahulu Liga Pro Saudi, Al-Hilal, ketika mereka membelasah Al-Akhdoud 6-0.
KUANTAN: Pahang merekodkan pengurangan 100 peratus penagihan dadah membabitkan 12 Kawasan Berisiko Tinggi (KBT) menerusi pelaksanaan Program Pengurangan Kawasan Berisiko Tinggi, sekali gus menjayakan misi Dadah Terkawal 2025.
KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Wilayah Persekutuan), Hannah Yeoh percaya Datuk Bandar, Datuk Seri Fadlun Mak Ujud akan menjadi insan yang tepat dan berani membawa perubahan dalam Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan ibu negara ini.
PULAU PINANG TARIK HAMPIR RM16 BILION PELABURAN DARI CHINA SEJAK 10 TAHUN LEPAS
KUALA LUMPUR: Aset Malaysia semakin menarik minat pelabur global ketika kelemahan dolar Amerika Syarikat (AS) dan peningkatan ketegangan geopolitik.
KULIM: Pembukaan kilang milik sebuah syarikat dari Jepun yang menghasilkan kanta sentuh pakai buang harian, di negara ini memperkuatkan lagi hubungan strategik dua hala antara Malaysia-Jepun.
MELAKA: Polis semalam menyerbu dua unit kondominium di Ayer Keroh yang dipercayai digunakan untuk kegiatan sindiket pusat panggilan palsu dan penipuan pelaburan kripto.
KUALA LUMPUR: Keluarga Altantuya Shaariibuu memulangkan semula ganti rugi bernilai lebih RM4.8 juta kepada Kerajaan Malaysia termasuk faedah, yang sebelum ini diberikan kepada mereka, susulan keputusan Mahkamah Rayuan yang melepaskan kerajaan daripada liabiliti atas kematian model warga Mongolia itu pada 2006.
KUALA LUMPUR: Kerangka Insentif Baharu (NIF), yang dijadualkan berkuat kuasa mulai 1 Mac 2026, adalah langkah strategik kerajaan untuk menarik pelaburan berkualiti ke Malaysia dan menyokong reformasi pasaran buruh negara.
BUTTERWORTH: Penang Port Sdn Bhd (PPSB) melakar sejarah baharu dalam perkhidmatan marin negara menerusi pengenalan PM SATU, bot tunda generasi akan datang yang dilengkapi teknologi kuasa pantai (shore power), sekali gus meletakkan pengendali pelabuhan itu sebagai pelopor teknologi hijau di wilayah utara.
KUALA LUMPUR: Ratu wushu negara, Tan Cheong Min dan perenang kebangsaan, Khiew Hoe Yean muncul penerima tertinggi Skim Hadiah Kemenangan Sukan (SHAKAM) dan dinobatkan sebagai atlet terbaik Malaysia pada Sukan SEA Thailand 2025.
KOTA KINABALU: Kerajaan Negeri Sabah hari ini melancarkan Buku Sistem Jaminan Perundangan Kayu Sabah Plus (Sabah TLAS+) bagi memastikan kesiapsiagaan negeri itu berdagang secara bertanggungjawab, melindungi hutan demi generasi akan datang serta kekal sebagai peneraju yang dipercayai dalam ekonomi hijau global.
KUALA LUMPUR: Datuk Seri Anwar Ibrahim yakin Malaysia akan terus berada pada trajektori pertumbuhan positif, dengan ekonomi berdaya tahan dan inklusif jika terus melaksanakan reformasi serta tidak berkompromi dengan integriti.
KUALA LUMPUR: Penggunaan kalimah sinonim umat Islam seperti Alhamdulillah oleh individu bukan Islam tanpa unsur penghinaan atau mempermainkan agama adalah diharuskan oleh ulama dan tidak menimbulkan isu sensitiviti atau akidah, kata Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Ahmad Fauwaz Fadzil.
KOTA BHARU: Seorang pekerja syarikat penghantaran didakwa di Mahkamah Majistret di sini, hari ini terhadap pertuduhan mencederakan isterinya, 16 Januari lalu.
KUALA LUMPUR: Kumpulan e-dagang hujung ke hujung, Commerce.Asia, menonjolkan potensi model penskalaan jenama berasaskan pencipta susulan kejayaan pelancaran Numinara, jenama penjagaan diri tempatan yang diasaskan oleh pelakon dan penyanyi-penulis lagu, Diana Danielle.
KUALA LUMPUR: Orang luar tidak perlu sibuk, sebaliknya menyerahkan kepada kebijaksaan ahli gabungan untuk memilih individu yang layak bagi memimpin Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM).
KUALA LUMPUR: Seorang ahli perniagaan dijatuhi hukuman penjara dua tahun dan didenda RM300,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini selepas didapati bersalah menyimpan satu bahagian kulit Harimau Belang (Panthera Tigris) tanpa permit khas, empat tahun lalu.
KUALA LUMPUR: Sekitar 8.7 peratus belia berumur antara 15 hingga 24 tahun dikenal pasti berisiko tercicir secara berterusan dalam pasaran pekerjaan, pendidikan dan latihan (NEET) sekiranya tiada intervensi awal dan bersepadu dilaksanakan.
KUALA LUMPUR: Program SARA Untuk Semua yang menyediakan bantuan sekali beri RM100 melalui MyKad kepada rakyat Malaysia berumur 18 tahun ke atas akan mula disalurkan bermula Isnin ini.
MELAKA: Syarikat pemborong gula, Malindo Exim Sdn Bhd dan pengarahnya didenda RM120,000 oleh Mahkamah Sesyen Ayer Keroh, di sini, semalam selepas mengaku bersalah atas enam pertuduhan menjual 58,000 kilogram (kg) gula kepada sebuah syarikat yang tiada permit menyimpan barang kawalan itu.
IPOH: Polis menumpaskan sindiket pengedaran dadah ‘Boy Lembu’ yang menjadikan lori buruk di tepi jalan sebagai stor simpanan dalam serbuan kelmarin.