KUALA LUMPUR: Peguam yang dinamakan dalam laporan polis mengenai dakwaan cubaan menggulingkan kerajaan, dijangka hadir ke Bukit Aman esok untuk memberikan keterangan.
KUALA LUMPUR: Kebakaran berlaku di lereng bukit Puncak Jalil, dekat Seri Kembangan merebak ke keluasan lebih besar berbanding ketika kejadian dikesan petang tadi.
PUTRAJAYA: Harga runcit petrol dan diesel di pam di Malaysia akan diselaras selari dengan pergerakan harga minyak di pasaran global.
KUALA LUMPUR: Persatuan Badminton Malaysia (BAM) menasihati orang ramai supaya lebih berhati-hati dan memastikan kesahihan program latihan sebelum menyertainya, susulan laporan mengenai beberapa kelab yang didakwa membuat tuntutan palsu kononnya mempunyai kaitan dengan badan induk itu.
PELABUHAN KLANG: Agensi Kawalan dan Perlindungan Sempadan (AKPS) dijadual bertemu Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim esok berhubung isu lambakan kontena yang disyaki mengandungi sisa elektronik (e-sisa) yang masuk ke dalam negara.
BANGKOK: Sebuah kapal kargo berdaftar di Thailand diserang di Selat Hormuz pada Rabu, dengan 20 kru diselamatkan, manakala tiga lagi dilaporkan hilang, menurut pihak berkuasa Thailand.
KUALA LUMPUR: AIZO Group Bhd kini melangkah secara strategik ke dalam sektor perkhidmatan pengiriman wang dan pembayaran rentas sempadan yang dikawal selia. Ia berikutan kelulusan Lesen Perniagaan Perkhidmatan Wang Kelas B (Pengiriman Wang Sahaja) oleh Bank Negara Malaysia (BNM) kepada Uniqa (M) Sdn Bhd.
PUTRAJAYA: Kementerian Sumber Manusia (KESUMA) akan meneliti beberapa langkah penjimatan bagi mengurangkan penggunaan tenaga di pejabat, selain memperluas amalan bekerja dari rumah (WFH) dalam kalangan pekerja swasta.
KUALA LUMPUR: Zetrix AI Bhd dan INCEIF University melalui cabang penyelidikannya, ISRA Institute, menjalin kerjasama strategik untuk membangunkan dan melaksanakan Ejen AI Kewangan Islam generasi baharu yang dibina berasaskan NurAI.
KUALA LUMPUR: Ringgit ditutup tinggi berbanding dolar Amerika Syarikat (AS), mata wang utama lain dan mata wang ASEAN pada Rabu susulan laporan berita menyatakan bahawa Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA) telah mencadangkan pelepasan simpanan minyak yang boleh membantu menstabilkan harga minyak mentah global.
KUALA LUMPUR: Johor Darul Ta'zim (JDT) tetap mencipta sejarah mara ke suku akhir Liga Juara-Juara Asia Elit (ACLE) buat kali pertama meskipun tewas 0-1 kepada Sanfrecce Hiroshima dalam aksi kedua pusingan 16 di Stadium Bolasepak Hiroshima, sebentar tadi.
PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan hari ini mengekalkan hukuman penjara enam tahun terhadap bekas jurulatih boling yang didapati bersalah melakukan amang seksual fizikal terhadap seorang atlet Sukan Malaysia (SUKMA), lapan tahun lalu.
KUALA LUMPUR: Industri aeroangkasa Malaysia perlu menyesuaikan diri dengan transformasi ketara dalam landskap aeroangkasa global, termasuk perubahan rantaian bekalan serta keperluan pensijilan yang semakin kompleks.
PUTRAJAYA: Kementerian Sumber Manusia (KESUMA) akan meneliti beberapa langkah penjimatan bagi mengurangkan penggunaan tenaga di pejabat kerajaan, selain memperluas amalan bekerja dari rumah (WFH) dalam kalangan penjawat awam.
JOHOR BAHRU: Selepas kira-kira dua bulan diancam bau hangit, penduduk di beberapa kawasan perumahan di bandar raya ini mendakwa pencemaran bau berulang sejak pagi tadi.
ALOR SETAR: Cadangan penubuhan sekretariat Rumah Bangsa Malaysia oleh UMNO dilihat sebagai usaha parti itu untuk kembali mengukuhkan kedudukan dalam politik Melayu.
KUALA LUMPUR: Agensi penarafan kredit, Moody’s Ratings menjangkakan harga tenaga yang tinggi akan meningkatkan pendapatan segmen huluan PETRONAS.
KUALA TERENGGANU: Bekas penyerang kebangsaan, Firhan Ashari sah kembali menyarung jersi Pasukan Hoki Terengganu (THT) dalam mengharungi saingan Liga Hoki Malaysia (MHL) musim ini.
MUAR: Mahkamah Tinggi di sini, hari ini mengetepikan keputusan Mahkamah Sesyen Muar yang melepas dan membebaskan guru bahasa Arab atas pertuduhan amang seksual fizikal terhadap pelajar perempuan dalam perpustakaan, enam tahun lalu.
KUALA LUMPUR: Seorang pengarah syarikat di Selangor ditahan kerana dipercayai bertanggungjawab menyerahkan tanah seluas lebih 3.2 hektar milik 136 pekerja ladang tanpa kebenaran pemiliknya kepada sebuah syarikat pemaju di negeri itu.
MELAKA: Disangka pusat panggilan penipuan, rupanya makmal haram dan stor dadah sintetik jenis MDMA (3,4 methylenedioxymethamphetamine).
KUALA LUMPUR: Menteri dan semua anggota pentadbiran kerajaan serta jabatan akan dihadkan lawatan atau pun kunjungan ke luar negara buat masa ini, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.
KUALA LUMPUR: Pelan Induk Pasaran Modal (CMP) 2026-2030 yang dilancarkan pada Isnin disifatkan sebagai rangka tindakan positif dan tepat pada masanya bagi memperkukuh serta memperkasa pasaran modal Malaysia, kata ahli ekonomi.
KUALA LUMPUR: Pemangku Ketua Srikandi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), Datuk Nolee Ashilin Mohammed Radzi akan memberi tumpuan kepada usaha menstabilkan organisasi sayap wanita itu serta memperkukuh gerak kerja pilihan raya menjelang Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.
KUALA LUMPUR: Pelakon, Rita Rudaini perlu memfailkan pernyataan pembelaan bagi menjawab saman fitnah difailkan dua tokoh akademik yang mengetuai Badan Pemuafakatan Pendidikan MARA Malaysia (Muafakat), Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) Sungai Besar di Sabak Bernam, Selangor.
KUALA LUMPUR: Kerajaan menekankan kepatuhan kepada klausa Program Kolaborasi Industri (ICP) dalam setiap kontrak perolehan aset pertahanan bagi memastikan pemindahan teknologi dan pembangunan kepakaran tempatan, kata Timbalan Menteri Pertahanan, Adly Zahari.
JOHOR BAHRU: Seorang ejen insurans dihadapkan ke Mahkamah Sesyen, di sini, hari ini atas tuduhan mencederakan anak tunggalnya berusia 11 tahun, bulan lalu.
TEHRAN: Iran kekal berpendirian tegas tatkala letupan terus menggegarkan Tehran, semalam, dengan menekankan bahawa pihaknya tidak akan meminta gencatan senjata walaupun Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump, meningkatkan ugutannya berkait Selat Hormuz.
KUALA LUMPUR: Tuntutan terhadap pelaksanaan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) perlu bergerak seiring dengan kebertanggungjawaban membangunkan negara maju dan harmoni, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak), Datuk Mustapha Sakmud.
KUALA LUMPUR: Bursa Malaysia dibuka rendah sedikit pada Rabu, menjejaki prestasi lemah di Wall Street apabila ketiga-tiga indeks utama Amerika Syarikat (AS) ditutup jauh di bawah paras tertinggi harian selepas sesi yang tidak menentu.
CHUKAI: Meskipun pelbagai juadah dan biskut moden semakin menghiasi meja makan, ketupat palas tetap menjadi hidangan utama setiap kali tiba Aidilfitri.
KUALA TERENGGANU: Perbezaan umur bukan halangan untuk pemuda ini membina mahligai cinta dengan wanita yang 23 tahun lebih berusia daripadanya.
KUALA LUMPUR: Menghampiri Ramadan terakhir pasti ramai yang masih sesekali mengingini untuk menikmati juadah di luar dalam suasana berbeza.
TEHRAN: Pasukan bola sepak Iran sekali lagi mengancam untuk menarik diri daripada Piala Dunia yang bakal berlangsung di Amerika Syarikat, Kanada dan Mexico musim panas ini.
Dalam ucapan Perdana Menteri sempena Perhimpunan Bulanan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN), Datuk Seri Anwar Ibrahim menghubungkan amanah pentadbiran dengan keperluan memperbaiki kelemahan tatakelola, menghentikan budaya perpecahan, membina perpaduan, meningkatkan prestasi dan menjadikan Malaysia sebuah negara berjaya, bahagia dan diberkati, iaitu sebuah negara baldatun toyyibatun warobbun ghofur.