Death toll from Colombian Air Force plane crash rises to 69
newsare.net
57 people were injuredDeath toll from Colombian Air Force plane crash rises to 69
57 people were injured Read more
57 people were injured Read more
KUALA LUMPUR: Dua individu daripada Majlis Perwakilan Penduduk Wilayah Persekutuan (MPPWP) Wangsa Maju diarahkan melepaskan jawatan masing-masing serta-merta susulan video tular berkaitan dakwaan meminta wang perlindungan daripada sebuah premis perniagaan.
TOKYO: Kerajaan Jepun memutuskan untuk meningkatkan penggunaan tenaga berasaskan arang batu selama setahun sebagai langkah sementara bagi menangani kebimbangan terhadap bekalan minyak mentah dan gas asli cecair (LNG) susulan perang Amerika Syarikat (AS) dan Israel dengan Iran, lapor Kyodo News.
BUENOS AIRES: Ketua jurulatih Argentina, Lionel Scaloni, menegaskan bintang utama Lionel Messi berhak menentukan sendiri sama ada akan membantu skuad itu mempertahankan gelaran Piala Dunia di Amerika Utara, Jun ini.
KUALA LUMPUR: Polis menahan lelaki menampar pelajar tingkatan satu dalam satu insiden di premis makanan di Stesen LRT Pasar Seni, Selasa lalu.
BANGKOK: Perdana Menteri Thailand, Anutin Charnvirakul mengarahkan pelaksanaan langkah kecemasan bagi menangani krisis bahan api susulan laporan mengenai pembelian panik yang berlaku di beberapa wilayah.
BELEK: Pemain skuad kebangsaan Iran mencuri perhatian apabila memakai lilitan hitam dan memegang beg sekolah ketika lagu kebangsaan dimainkan, sebagai tanda solidariti terhadap pelajar perempuan yang terkorban dalam konflik di negara itu.
KUANTAN: Hanya berbaki 0.01 hektar daripada 2.02 hektar kebakaran sampah belum dipadamkan di Pusat Pelupusan Sampah Gebeng, Jalan Jerangau-Jabor, di sini, setakat hari ini.
KUALA LUMPUR: Lembaga Tabung Haji (TH) berjaya mengumpulkan sumbangan lebih RM270,000 dan mengagihkan lebih 900 kotak infak melalui Program Infaq Ramadan sepanjang bulan mulia itu, tahun ini.
KUALA LUMPUR: Pengarang Buletin TV9 di Jabatan Berita dan Hal Ehwal Semasa, Nur Hanim Abdullah, 45, menghembuskan nafas terakhir di Alor Setar, Kedah, siang tadi.
KUALA LUMPUR: Polis mengesahkan menerima laporan berhubung dakwaan ahli Majlis Perwakilan Penduduk (MPP) Wilayah Persekutuan meminta wang perlindungan dari sebuah pusat urut di Wangsa Maju.
WASHINGTON: Setiausaha Perbendaharaan Amerika Syarikat (AS), Scott Bessent, memaklumkan program insurans AS bagi kapal yang melalui Selat Hormuz akan bermula tidak lama lagi.
KUALA LUMPUR: Presiden BERSATU, Tan Sri Muhyiddin Yassin, hari ini mencadangkan kerajaan segera mengaktifkan Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN) berstatus krisis bagi memantau perkembangan global dan menyusun tindak balas ekonomi yang pantas dan bersepadu secara harian.
SUZUKA: Pelumba McLaren, Oscar Piastri, mencuri tumpuan apabila mencatat masa terpantas dalam sesi latihan kedua Grand Prix (GP) Jepun hari ini, sekali gus mengetepikan dominasi jentera Mercedes.
KUALA LUMPUR: Mana-mana pihak yang ada maklumat dan bukti sahih berkaitan dakwaan seorang Ahli Parlimen meminta wang daripada ahli perniagaan Victor Chin perlu membuat aduan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
bhnews@bh.com.my
WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat, (AS), Donald Trump menafikan dakwaan beliau terdesak untuk mencapai perjanjian bagi menamatkan perang di Asia Barat.
BANGKOK: Sebuah kapal kargo Thailand yang terkena serangan di Selat Hormuz kini dilaporkan terkandas berhampiran Pulau Qeshm, Iran.
KUALA LUMPUR: Lonjakan harga minyak mentah global susulan konflik berterusan di Asia Barat meningkatkan tekanan terhadap kedudukan fiskal negara, sekali gus menimbulkan risiko kepada penarafan kredit Malaysia jika pergantungan kepada subsidi berterusan.
KUALA LUMPUR: Haliza atau Nurhaliza - ini antara nama awal yang bermain dalam fikiran Datuk Seri Siti Nurhaliza ketika berkira-kira memilih nama pentas saat mula bertapak sebagai penyanyi, lebih tiga dekad lalu.
PUTRAJAYA: Sistem Imigresen Bersepadu Nasional (NIISe) akan dilaksanakan di semua pintu masuk udara, darat serta laut negara secara berperingkat mulai 31 Mac ini.
KUALA LUMPUR: Majoriti rakyat tidak akan terkesan dengan penyelarasan kuota RON95 apabila sekitar 90 peratus pengguna di negara ini hanya menggunakan kira-kira 100 liter bahan api itu setiap bulan.
PASIR PUTEH: Sudah 19 tahun bekas tentera Mohamad Lazim Jusoh menyambut Aidilfitri tanpa kehadiran anak sulungnya, Umi Azlim yang kini dipenjarakan di China.
KUALA LUMPUR: Seorang wanita warga emas dipercayai kerugian lebih RM1 juta apabila menjadi mangsa ‘love scam’ kepada seorang lelaki kononnya warga Singapura yang menetap di United Kingdom (UK).
KUALA LUMPUR: Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan langkah strategik negara dalam memperkukuh kesiapsiagaan mendepani krisis tenaga global susulan konflik di Asia Barat, dalam satu siaran khas, jam 6.30 petang.
KUALA LUMPUR: Kerajaan akan menyelaraskan sementara kelayakan penggunaan BUDI95 daripada 300 liter kepada 200 liter sebulan berkuat kuasa 1 April ini dalam usaha memastikan subsidi bahan api terus dinikmati majoriti rakyat.
MUNICH: Pegawai Bayern Munich mengkritik keras strategi perpindahan Liverpool apabila kelab England itu cuba mendapatkan pemain bernilai 173 juta pound (RM923.82 juta), Michael Olise.
WASHINGTON: Pentagon sedang mempertimbangkan cadangan untuk mengalihkan bantuan senjata yang diperuntukkan kepada Ukraine ke Asia Barat.
LIVERPOOL: Bekas pengendali Liverpool, Jurgen Klopp memuji Mohamed Salah selepas bintang itu mengumumkan akan meninggalkan kelab berkenaan pada penghujung musim ini.
Harga minyak meningkat, saham merosot ketika ketidaktentuan perang Iran berterusan
KUALA LUMPUR: Pelakon Qasrina Karim mengakui Aidilfitri tidak memberi tekanan kepadanya meskipun sering diajukan soalan mengenai jodoh setiap kali beraya bersama keluarga dan kenalan.
Ringgit dibuka lebih tinggi susulan pendekatan pragmatik subsidi bahan api
PETALING JAYA: Penghantar p-hailing maut selepas motosikal ditunggangnya merempuh bahagian belakang sebuah kereta yang berhenti di lorong kiri di Kilometer tiga Lebuhraya Pantai Baru (NPE), di sini, semalam.
VALENCIA: Viktor Gyokeres meledak hatrik untuk membawa Sweden selangkah lebih dekat ke Piala Dunia selepas menewaskan Ukraine 3-1 dalam aksi separuh akhir awal pagi tadi.
KUALA LUMPUR: Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengesahkan tiada ancaman tsunami di perairan Malaysia susulan gempa bumi 5.8 magnitud di Papua Barat, Indonesia.
GENEVA: Hampir 10,000 senjata nuklear kini berada dalam status operasi di seluruh dunia, dengan gabungan kuasa letupan yang menyamai 135,000 bom Hiroshima, menurut laporan Kempen Antarabangsa untuk Menghapuskan Senjata Nuklear (ICAN), lapor Agensi Berita Jerman (dpa).