«Τσουνάμι» αντιδράσεων για διάγγελμα-Ζητούν την κεφαλή επί πίνακι των υπουργών
Σε νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης εισέρχονται τα κόμματα με αφορμή το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την φονική πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό. ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΠΑ, Oικολόγοι και ΑΛΜΑ ζητούν την κεφαλή επί πίνακι των αρμοδίων Υπουργών.
Σύμφωνα με την Αννίτα Δημητρίου, «αργοπορημένη η αντίδραση του ΠτΔ και επιβαλλόμενη, αν και η απολογία σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι αρκετή. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, οι οποίες θα έπρεπε ήδη να αποδοθούν και να αναληφθούν. Η επικοινωνιακή διαχείριση δεν μπορεί να διαγράψει τα τραγικά λάθη, την ολιγωρία και την έλλειψη συντονισμού για τα οποία απαιτούνται εξηγήσεις».
Μιλώντας για τα μέτρα, στήριξης η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ανέφερε ότι σωστά εξαγγέλθηκαν και πως το κόμμα θα σταθεί ενισχυτικός φορέας για την άμεση εφαρμογή τους.
Την ίδια ώρα αμείλικτη ήταν η κριτική του ΑΚΕΛ απέναντι στην στάση της κυβέρνησης όσον αφορά τις πολιτικές ευθύνες.
Όπως αναφέρει ο Στέφανος Στεφάνου, «οι ευθύνες έμειναν αιωρούμενες. Η ευθιξία στα αζήτητα. Ανίκανοι να αντιληφθούν το μέγεθος των ευθυνών τους για την καταστροφή. Αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στην απαίτηση της κοινωνίας για παραίτηση ή παύση των αρμόδιων υπουργών. Για τις ευθύνες θα μιλήσουμε συγκεκριμένα στη Βουλή. Εκεί δεν θα έχει επικοινωνιακό μονόλογο η κυβέρνηση».
Διαβάστε επίσης: Πυρ ομαδόν κατά Χριστοδουλίδη μετά το διάγγελμα: «Υπάρχουν ευθύνες»
Με τη σειρά της η ΔΗΠΑ αναφέρει πως, «η δημόσια απολογία του Προέδρου Χριστοδουλίδη και τα ανακουφιστικά μέτρα ήταν ενέργειες προς την ορθή κατεύθυνση. Κρίνουμε αναγκαία την διεξαγωγή επιπρόσθετης ανεξάρτητης έρευνας από ειδικούς εμπειρογνώμονες. Σύμφωνα με τα πορίσματα αυτά, αναμένουμε να αποδοθούν ευθύνες, σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο, εκεί και όπου χρειάζονται. Αναμένουμε να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι».
Σε ανακοίνωση του το κόμμα των οικολόγων ανέφερε ότι η δημόσια απολογία, όσο αναγκαία κι αν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκληφθεί ως το τέλος του κεφαλαίου της λογοδοσίας, καθώς υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.
«Αναμένεται από όλους να συνοδευτεί με πλήρη διαφάνεια, τεκμηριωμένες απαντήσεις και ανάληψη ευθυνών θεσμικών, πολιτικών και επιχειρησιακών. Πού στηρίχθηκαν οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι το φετινό καλοκαίρι μάς βρίσκει στην «υψηλότερη επιχειρησιακή ετοιμότητα των τελευταίων ετών»; Αν όντως ο ρόλος που ανατέθηκε στον κ. Γρηγορίου ήταν του συντονιστή για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, γιατί επιλέγηκε να εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε επετειακή εκδήλωση στην Αυστραλία;»
Χείμαρρος ο τέως Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης. «Είναι τραγικό, αντί για απόδοση ευθυνών σε υπουργούς και παραιτήσεις, ο Πρόεδρος να αποφασίζει να ερευνήσει μόνος του τι πήγε λάθος, χωρίς καμία αίσθηση πολιτικής ευθύνης. Για πρώτη φορά, παραδέχεται λάθη, ακυρώνοντας το αφήγημα περί επιτυχούς διαχείρισης. Ακόμη πιο ντροπιαστικό είναι το επικοινωνιακό show και η εργαλειοποίηση του πόνου των πυρόπληκτων κοινοταρχών».
Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και από το κίνημα βολτ. «Εκ του αποτελέσματος: μια χώρα καίγεται, κι ένας πρόεδρος ποζάρει. Εκ του αποτελέσματος, οι αποζημιώσεις είναι σωστές, αλλά έρχονται μόνο αφού έχει χαθεί το παν. Εκ του αποτελέσματος κ. Πρόεδρε: ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ!
Πλήρη κάλυψη στη κυβέρνηση και τον Προέδρο από ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. «Τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, είναι ουσιαστικά και προς την σωστή κατεύθυνση. Σε μια τέτοια τραγωδία, η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε με τρόπο που παρέχεται άμεση ανακούφιση στους πληγέντες και έμπρακτη στήριξη των τοπικών κοινωνιών».
«Θεωρούμε ότι τα μέτρα, που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ορεινή Λεμεσό, ικανοποιούν αυτό που η ΕΔΕΚ ζήτησε από την πρώτη στιγμή, αλλά και χθες, δηλαδή την κρατική στήριξη προς τους πυρόπληκτους».
Πάντως αρκετά ερωτήματα αναμένεται να απαντηθούν στις 5 Αυγούστου, όπου θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι κοινοβουλευτικές επιτροπές, Εσωτερικών και Γεωργίας.