Διττά μηνύματα από τον Ταγίπ Ερντογάν για Αγία Σοφία και Λωζάνη
Στην πέμπτη επέτειο από την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως μουσουλμανικού τεμένους, ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να δώσει βαρύτητα όχι μόνο στην πνευματική διάσταση της επετείου, αλλά κυρίως στο συμβολικό της βάθος.
Ο Τούρκος πρόεδρος δημοσίευσε μήνυμα στην πλατφόρμα Χ, υμνώντας –με θρησκευτικούς όρους και εθνική υπερηφάνεια– την «ανάσταση» του μνημείου ως συνέχεια της οθωμανικής κατάκτησης. Εξήρε την Αγία Σοφία ως έμβλημα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης και παρακαταθήκη του Μωάμεθ του Πορθητή, ενώ ευχαρίστησε το Θείο για το γεγονός ότι ο ίδιος υπήρξε μάρτυρας αυτής της «μεταμόρφωσης».
«Η Αγία Σοφία, το σύμβολο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης και η κληρονομιά του Πορθητή, επανενώθηκε με το πρώτο κάλεσμα στην προσευχή και την πρώτη προσευχή μετά από 86 χρόνια σήμερα πριν από 5 χρόνια... Απέραντη ευγνωμοσύνη στον Κύριό μου που μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε την ανάσταση της Αγίας Σοφίας».
Η Λωζάνη ως τίτλος ιδιοκτησίας και αφετηρία “τουρκικού αιώνα”
Σε διαφορετικό, μα όχι λιγότερο φορτισμένο τόνο, κινήθηκε το μήνυμα του Τούρκου προέδρου για την 102η επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης. Ο Ερντογάν επέλεξε να υπογραμμίσει τη νομική της σημασία ως θεμέλιο της διεθνούς αναγνώρισης της Τουρκικής Δημοκρατίας.
«Σήμερα είναι η 102η επέτειος από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, η οποία κατέγραψε και επιβεβαίωσε τη θέληση και τον αγώνα για ανεξαρτησία του αγαπημένου μας έθνους ενώπιον του διεθνούς δικαίου».
Μίλησε για μια συμφωνία που αποτύπωσε τη βούληση ανεξαρτησίας του τουρκικού έθνους, και έθεσε τη Λωζάνη στο κέντρο μιας μακράς εθνικής πορείας – από τη μάχη για κυριαρχία έως το όραμα του αποκαλούμενου «τουρκικού αιώνα».
«102 χρόνια μετά τη Λωζάνη, το ταξίδι της χώρας μας προς την ανάπτυξη και την ευημερία συνεχίζεται με αποφασιστικότητα με το όραμα του Τουρκικού Αιώνα. Κάνουμε σταθερά βήματα για να γίνουμε μια δύναμη με επιρροή στην περιοχή μας και στον κόσμο με την εξωτερική μας πολιτική που βασίζεται στην ειρήνη, τη συνεργασία και τον αμοιβαίο σεβασμό. Σήμερα, είμαστε σε καλύτερη θέση από ό,τι χθες σε κάθε τομέα- Θεού θέλοντος, αύριο θα είμαστε σε πολύ καλύτερα επίπεδα», είπε, αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της χώρας ως προσανατολισμένη στην ειρήνη και τον σεβασμό, μα εντός του πλαισίου μιας εδραιωμένης ισχύος που δεν διστάζει να επιδείξει αυτοπεποίθηση.
Το μήνυμα έκλεισε με έντονο πατριωτικό φορτίο, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος τίμησε τους ήρωες του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, αποδίδοντας ευγνωμοσύνη στον Μουσταφά Κεμάλ.
«Στην 102η επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, τιμώ για άλλη μια φορά τον Γαζή Μουσταφά Κεμάλ, τον ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, καθώς και τους ήρωες του Εθνικού Αγώνα και όλους τους μάρτυρές μας που θυσίασαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της πατρίδας, και θυμάμαι τους βετεράνους μας με ευγνωμοσύνη».
Η Αγία Σοφία και η Λωζάνη, αν και εκπροσωπούν δύο τελείως διαφορετικά φορτία – το ένα θρησκευτικό, το άλλο διπλωματικό – μεταφράζονται από τον Ερντογάν σε ένα ενιαίο μήνυμα: η Τουρκία δεν αρκείται στο να θυμάται, αλλά και να υπενθυμίζει τη διαρκή ανάδυσή της.