Εκτοπισμένοι Αποστόλου Βαρνάβα-Σαλαμίνας: Η λύση του Κυπριακού επείγει
Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι των κοινοτήτων της περιοχής Αποστόλου Βαρνάβα-Σαλαμίνας θεωρούν ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος επείγει και αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την ελληνοκυπριακή κοινότητα και την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ σημειώνουν ότι η παράταση της υφιστάμενης κατάστασης εξυπηρετεί τα άνομα σχέδια της Τουρκίας που χρησιμοποιεί την πάροδο του χρόνου για την επέκταση και εμπέδωση των τετελεσμένων.
Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη συμπλήρωση των 51 χρόνων από τις αποφράδες μέρες του Ιουλίου-Αυγούστου του 1974, η Συντονιστικής Επιτροπής των Κοινοτήτων της περιοχής Απ. Βαρνάβα-Σαλαμίνας (Άγιος Γεώργιος Σπαθαρικού, Άγιος Σέργιος, Αρναδί, Έγκωμη, Λιμνιά, Σπαθαρικό, Στύλλοι) αναφέρει ότι επιδίωξη της είναι η εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και με βάση τις αρχές και αξίες της ΕΕ.
Διακηρύσσει εκ νέου πως δεν ξεχνά τα αγαπημένα της χωριά και δεν διαγράφει τους τόπους όπου γεννηθήκαν, μεγάλωσαν, έζησαν και από τους οποίους έλκει την καταγωγή της, ενώ σημειώνει πως διεκδικεί και απαιτεί την αποκατάσταση και τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα την ανεμπόδιστη επιστροφή και ασφαλή εγκατάσταση στις πατρογονικές εστίες και τα πάτρια εδάφη.
«Δεν αποδεχόμαστε την πρόνοια του πλαισίου Γκουτέρες για αναγνώριση δικαιώματος προτίμησης στους λεγόμενους χρήστες των περιουσιών που παραβιάζει κατάφωρα τον εσωτερικό και διεθνή νόμο και συγκρούεται με κάθε έννοια δικαίου. Η διευθέτηση του περιουσιακού δεν είναι μόνο θέμα θεμελιώδους ατομικού δικαιώματος και έννομου συμφέροντος των νόμιμων ιδιοκτητών. Είναι ταυτόχρονα και ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας για την επιστροφή και διαβίωση των εκτοπισμένων στην κατεχόμενη περιοχή και την επιβίωση του Ελληνισμού σε αυτή και σε ολόκληρη την Κύπρο», σημειώνει.
Επισημαίνει επίσης ότι «η δίκαιη διευθέτηση του περιουσιακού είναι απαραίτητο στοιχείο και προαπαιτούμενο της έγκρισης σε δημοψήφισμα, της αποδοχής, του σεβασμού και της εφαρμογής των σχετικών προνοιών της συμφωνίας λύσης του Κυπριακού».
«Ύστερα από πενήντα τόσα χρόνια αποστέρησης της χρήσης και των εισοδημάτων των περιουσιών τους χωρίς καμιά αποζημίωση δεν επιτρέπεται και δεν θα γίνει αποδεκτή η θυματοποίηση για δεύτερη φορά των εκτοπισμένων και η καταβολή του κόστους της λύσης πάλιν από αυτούς», αναφέρει.
Λαμβάνοντας υπ’ όψη την τεράστια αξία σε σημερινές τιμές των περιουσιών, Ε/κ και Τ/κ, και την αδυναμία εξεύρεσης των αστρονομικών ποσών που απαιτούνται για την καταβολή αποζημιώσεων «θεωρούμε ως μόνη δίκαιη, πρακτική, οικονομική, εφικτή και αποδεκτή τη διευθέτηση του περιουσιακού με βάση τις αρχές των τεσσάρων «Α» με τη σειρά στην οποία παρατίθενται. Αποκατάσταση, Ανταλλαγή, Αντιπαροχή, Αποζημίωση», καταλήγει.