Η εξέλιξη της Κύπρου σε κόμβο καινοτομίας/ τεχνολογίας στο Reflect Festival
Με πάνω από 10 χιλιάδες συμμετέχοντες, από διάφορες χώρες του κόσμου, το Reflect Festival ανέδειξε τις προοπτικές που διαμορφώνονται για την Κύπρο, ως κόμβο καινοτομίας και τεχνολογίας, με τον Υφυπουργό Έρευνας, Νικόδημο Δαμιανού, και τον Επικεφαλής Επιστήμονα, Δημήτρη Σκουρίδη, να χαιρετίζουν την εναρκτήρια τελετή του.
Στην διοργάνωση, που προσέλκυσε πάνω από 250 υποψήφιους επενδυτές και 300 νεοφυείς εταιρείες, έδωσαν το παρών τους και ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, και η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, που συμμετείχαν σε πάνελ συζητήσεων, επαναβεβαιώνοντας τη στήριξη της κυβέρνησης στον ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο.
Κατά την εναρκτήρια τελετή, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής εξέφρασε τη χαρά του που το Reflect Festival «αναδεικνύει τη δύναμη του οικοσυστήματος μας, τη δύναμη της οικονομίας μας» και σημείωσε ότι η ανάπτυξη του, από ένα φεστιβάλ μερικών εκατοντάδων συμμετοχών, το 2018, μπορεί να παραλληλιστεί με την ανάπτυξη του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων και της καινοτομίας στην Κύπρο. «Το νησί μας ήταν πάντα ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και εμπορίου, ενώ τώρα φαίνεται ότι γίνεται ένα σταυροδρόμι ιδεών», συμπλήρωσε.
Σημείωσε, παράλληλα, ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει τολμηρά βήματα για να τοποθετηθεί η Κύπρος ως γέφυρα καινοτομίας και τεχνολογίας, μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, «αξιοποιώντας τη στρατηγική μας θέση, τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό μας ρόλο, το ανθρώπινο δυναμικό μας, το καλό επιχειρηματικό μας περιβάλλον, τις καλές καιρικές συνθήκες και την ποιότητα ζωής», όπως είπε.
«Είμαι περήφανος και πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και μπορώ να πω ότι, ναι, η Κύπρος είναι ένας ανερχόμενος κόμβος για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την τεχνολογία», πρόσθεσε ο κ.Δαμιανού, υποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει και κατανοεί πλήρως τη δυναμική που δημιουργείται στον τομέα .
Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι «είμαστε βαθιά δεσμευμένοι να φέρουμε τις οριζόντιες μεταρρυθμίσεις, τις πολιτικές παρεμβάσεις και ενέργειες που χρειάζονται», προσθέτοντας ότι η στήριξη του κράτους είναι δεδομένη, καθώς «χρειαζόμαστε αυτά τα νέα μυαλά, τους εφευρέτες, τους επιχειρηματίες, γιατί εκεί βρίσκονται οι απαντήσεις στα προβλήματα και προφανώς όχι σε εμάς τους πολιτικούς».
Τον ενθουσιασμό του από την παρουσία όλων στο Reflect Festival εξέφρασε ο Επικεφαλής Επιστήμονας, Δημήτρης Σκουρίδης «γιατί τα μεγαλύτερα, τα πιο λαμπρά και πιο φιλόδοξα μυαλά είναι εδώ για να καινοτομήσουν και να εξερευνήσουν πραγματικά μαζί».
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η δύναμη του οικοσυστήματος απαιτεί από όλους συνεργασία και σημείωσε ότι η μακροπρόθεσμη στρατηγική «Όραμα 2035», «ευθυγραμμίζεται με τη φιλοδοξία της Κύπρου να γίνει περιφερειακός κόμβος για έρευνα, καινοτομίες και τεχνολογία».
«Η Κύπρος ήδη κερδίζει διεθνή αναγνώριση», συνέχισε και υπενθύμισε ότι το 2024 κατατάχθηκε στη 10η θέση όσον αφορά τις επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα στην 27η θέση.
Σημείωσε, εξάλλου, ότι ο κλάδος αναπτύσσεται με πρωτοφανή ρυθμό στην Κύπρο και ήδη αντιπροσωπεύει το 13% του ΑΕΠ της χώρας «κάτι που δεν έχει ξαναδεί κανείς σε αυτό το νησί», ενώ απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους είπε πως «εσείς είστε οι διαμορφωτές του μέλλοντος, εσείς είστε αυτοί που επιταχύνετε, μεταμορφώνετε και οδηγείτε την Κύπρο σε νέα ύψη».
Διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει τον τομέα, μέσα από πολιτικές και προγράμματα, υπογράμμισε πως στόχος είναι «να κάνουμε την Κύπρο ένα εφαλτήριο για νέες ιδέες και τολμηρούς doers, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε χρηματοδότηση, υποδομές, παγκόσμιες αγορές και στα εργαλεία που εσείς, ως καινοτόμοι, χρειάζεστε».
Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του Reflect Festival, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, συμμετείχε στη Σύνοδο του Οργανισμού Techisland, με θεματική συζήτηση «Reclaiming Talent», όπου αναφέρθηκε στη νέα στρατηγική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον επαναπατρισμό Κυπρίων επιστημόνων και επαγγελματιών του εξωτερικού.
Η πρωτοβουλία «Minds in Cyprus», είπε, εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της διασποράς, με στόχο την ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας της γνώσης και τη διασύνδεση της χώρας με το παγκόσμιο οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
Όπως ανέφερε η Υφυπουργός, το Σχέδιο Δράσης, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη βδομάδα, περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα, δημιουργία ψηφιακής πύλης πληροφόρησης, εκστρατείες ενημέρωσης σε πόλεις του εξωτερικού και στοχευμένα μέτρα διευκόλυνσης της επανένταξης για τους επαναπατριζόμενους και τις οικογένειές τους.
Ιδιαίτερη έμφαση, συνέχισε, δίνεται στη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, σε συνεργασία με επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα, ενώ υπέδειξε ότι το σχέδιο διαμορφώθηκε μέσω διαβούλευσης με Κύπριους της διασποράς και βασίστηκε σε καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.
Η εφαρμογή του, συμπλήρωσε, θα τελεί υπό την εποπτεία Διυπουργικής Επιτροπής, υπό τον συντονισμό της Προεδρίας, ενώ η επίσημη παρουσίασή του θα γίνει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε ειδική εκδήλωση, στο Λονδίνο, στις 21 Μαΐου.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου συμμετείχε, μαζί με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, σε πάνελ συζήτησης με θέμα «Space to Grow: Expanding Education for a Thriving Economy».
Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΣ, η εκπαίδευση αποτελεί έναν από τους δυο καθοριστικούς παράγοντες, μαζί με τη στέγαση, για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κύπρο, καθώς λαμβάνονται σοβαρά υπόψη για την άφιξη και διαμονή ξένων υπηκόων στο νησί μας.
Παραδέχθηκε ότι η γραφειοκρατία είναι ένα θέμα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στην αυξανόμενη ανάγκη για νέα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι «προσπαθούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες έκδοσης αδειών, αλλά αυτό απαιτεί χρόνο, αφού απαιτούνται συνήθως η κατασκευή νέων δρόμων και νέων υποδομών».
Υπενθύμισε ότι τον Μάρτιο το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο για αύξηση της έκτασης των υφιστάμενων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, μεταξύ 10% με 25%, με βάση την τοποθεσία τους, ως ένα γρήγορο τρόπο ικανοποίησης των αναγκών αύξησης της χωρητικότητας τους, με τις διαδικασίες έγκρισης να μην ξεπερνούν τους τέσσερις μήνες.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, συνολικά υπάρχουν 20 αιτήσεις, με τις μισές να αφορούν νέα ιδιωτικά σχολεία και δέκα για βελτιώσεις σε υφιστάμενα, ενώ τα οκτώ αφορούν τη Λεμεσό, τα πέντε τη Λευκωσία, τα τέσσερα τη Λάρνακα και τα υπόλοιπα σε άλλες περιοχές του νησιού.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι υπάρχει πρόσφατη νομοθεσία που προβλέπει την έκδοση αδειών, εντός 12 μηνών, εφόσον οι επενδύσεις κρίνονται ως στρατηγικές αναπτύξεις, που είτε ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ, είτε δημιουργούν πέραν των 75 θέσεων εργασίας.
Το Reflect Festival συνεχίζεται και ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή.
Πηγή: ΚΥΠΕ