Στεφάνου στις Βρυξέλλες: Ζήτησε πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου
Την ανάγκη ανάληψης συγκεκριμένων πολιτικών πρωτοβουλιών ώστε η κινητικότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό, και δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής, να οδηγήσει σε σπάσιμο του αδιεξόδου και συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου μιλώντας στην ολομέλεια της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές της ομάδας «για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την εμπλοκή της Κύπρου μέσω των βρετανικών βάσεων που χρησιμοποιούνται από τους Αμερικανούς με την ανοχή της κυπριακής κυβέρνησης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε πως από την πρώτη στιγμή «ως ΑΚΕΛ καταδικάσαμε τη ρωσική εισβολή η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Πρόσθεσε όμως πως το ΑΚΕΛ δεν μένει στην καταδίκη αλλά «καλέσαμε και καλούμε για κατάπαυση του πυρός για να μπορέσει η διπλωματία να δουλέψει και να βρεθεί πολιτική λύση στο ζήτημα».
Νωρίτερα την Τετάρτη ο κ. Στεφάνου μίλησε σε δικοινοτική εκδήλωση για το Κυπριακό την οποία οργάνωσε η ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τίτλο «Ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο: Ο δρόμος μπροστά» («Cyprus Peace Process: the way forward»), την οποία συντόνισε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου, και στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της ομάδας της Αριστεράς, Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Μποτενγκά, ο πρώην συνεργάτης του τέως Τ/Κ ηγέτη Ερχάν Ερτζίν, και ο επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ, Τουμάζος Τσιελεπής.
Στην εκδήλωση μίλησε και η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της ΓΔ Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Κομισιόν, Τζούντιτ Ρόζα, η οποία παρουσίασε τον ρόλο της ΕΕ στη στήριξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Η DG REFORM, της οποίας ηγείτο μέχρι πρόσφατα ο Μάριο Νάβα, είναι η ΓΔ στην οποία εντάσσεται μέχρι σήμερα το Πρόγραμμα Βοήθειας στην Τουρκοκυπριακή Κοινότητα.
Στην παρέμβασή του κ. Στεφάνου σημείωσε την ανάγκη η ελληνοκυπριακή πλευρά να αναλάβει πρωτοβουλίες συγκεκριμένες και αποτελεσματικές και να λειτουργήσει με τρόπο που να βοηθήσει στη δημιουργία δυναμικής για διάρρηξη του αδιεξόδου και για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως η λύση που επιδιώκει το ΑΚΕΛ στηρίζεται στη βάση της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα
«Εμείς ποτέ δεν αναζητήσαμε άλλη λύση, γιατί γνωρίζουμε ότι αυτό με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στη διχοτόμηση, η οποία όχι μόνο συντηρεί τους κινδύνους, αλλά τους ενισχύει και δημιουργεί καινούριους. Το διακύβευμα στο Κυπριακό είναι: είτε ΔΔΟ είτε διχοτόμηση» είπε.
Ο κ. Στεφάνου παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό σε τέσσερα σημεία:
Πρώτον, ανέφερε, την «υπόμνηση προς όλες τις κατευθύνσεις» ότι η ε/κ πλευρά παραμένει δεσμευμένη στο πλαίσιο λύσης και στην πολιτική ισότητα βάσει των συγκλίσεων Χριστόφια - Ταλάτ για εκ περιτροπής προεδρία με διασταυρούμενη ψήφο και λήψη αποφάσεων με μια τουλάχιστον θετική ψήφο από κάθε κοινότητα.
Δεύτερον, συνέχισε, την επιμονή στην επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά «χωρίς όρους και προϋποθέσεις» το οποίο θεωρεί πως συνεχίζει να θέλει ο ΓΓ του ΟΗΕ, και τρίτον τη διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα η οποία να περιλαμβάνει την επαναβεβαίωση συγκλίσεων για τις θαλάσσιες ζώνες, στρατηγική συμφωνία για τον τρόπο συμμετοχής των Τ/κ στη διαχείριση φυσικού αερίου, τη δημιουργία ομοσπονδιακού ταμείου εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, την διαπραγμάτευση μετά τη λύση για οριοθέτηση ΑΟΖ, την εξέταση (μετά τη λύση) ενδεχομένου αγωγού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας και να μη φέρει η επανενωμένη Κύπρος αντίρρηση στη συμμετοχή της Τουρκίας στους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή.
Ως τέταρτο σημείο ανέφερε την εφαρμογή μονομερών μέτρων από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθώς « μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει να εμπλουτιστούν».
Υπογράμμισε ακόμα πως το στάτους κβο δε μπορεί να γίνει αποδεκτό και ότι το κόμμα δεν συμβιβάζεται με τη ντε φάκτο διαίρεση ούτε του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας ούτε και του λαού της χώρας που αποτελείται από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσελεπής ανέλυσε το Πλαίσιο Γκουτέρες και το σημείο στο οποίο όπου βρίσκονταν οι διαπραγματεύσεις σε κάθε θέμα που καλύπτει, ενώ τόνισε την ανάγκη οι συνομιλίες να συνεχιστούν από το σημείο που διακόπηκαν στη βάση του πλαισίου, και να διαφυλαχθούν οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν.
Πηγή: ΚΥΠΕ