Σύνοδος ΕΕ- Κίνας, με επίκεντρο το εμπόριο και τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η σύνοδος για τα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων ΕΕ-Κίνας διεξάγεται σε ιδιαίτερο πλαίσιο, με έντονο παρασκήνιο. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της κατά τη διάρκεια της Συνόδου δήλωσε, αναφορικά με τις σχέσεις των δυο πλευρών, «το πώς διαχειριζόμαστε τη σχέση μας θα επηρεάσει όχι μόνο την οικονομική μας ευημερία και την εθνική μας ασφάλεια, αλλά και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι' αυτό είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να κατανοούμε τα συμφέροντα και τις ανησυχίες του άλλου και να ενεργούμε με βάση αυτά. Θέλουμε αυτή η σχέση να είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές».
Η κ. φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε τη σχέση ΕΕ-Κίνας καθοριστική για την παγκόσμια σταθερότητα και τόνισε την ανάγκη για εξισορρόπηση των εμπορικών σχέσεων, μέσω δίκαιου ανταγωνισμού και μεγαλύτερης πρόσβασης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά. «Η Ευρώπη πίστευε πάντα στη δύναμη του ελεύθερου εμπορίου για την προώθηση της ευημερίας και ότι ο ανταγωνισμός πρέπει να είναι δίκαιος. Και γνωρίζουμε ότι η εμπορική μας σχέση σήμερα χρειάζεται περισσότερη ισορροπία. Η εξισορρόπηση είναι αναγκαία και είναι επίσης προς το συμφέρον μιας ισχυρότερης σχέσης μεταξύ μας. Τι πρέπει να γίνει για να επιτευχθεί η εξισορρόπηση, αύξηση της πρόσβασης των ευρωπαϊκών εταιρειών στην κινεζική αγορά, περιορισμός των εξωτερικών επιπτώσεων της υπερπαραγωγής, μείωση των εξαγωγικών περιορισμών, αυτά είναι σημαντικά βήματα προόδου. Σε καθένα από αυτά τα θέματα, όταν οι ανησυχίες μας δεν αντιμετωπίζονται, η βιομηχανία και οι πολίτες μας θα απαιτήσουν να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας. Αλλά η προτίμησή μας είναι πάντα, όπως και σήμερα, ο διάλογος και η εξεύρεση καλών διαπραγματευμένων λύσεων», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για τις εμπορικές σχέσεις των δυο πλευρών, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα τόνισε στην ομιλία του ότι «το εμπόριο ΕΕ-Κίνας έχει γίνει όλο και πιο μονομερές, και αυτό δεν είναι βιώσιμο. Είναι προς το κοινό μας συμφέρον οι εμπορικές μας σχέσεις να είναι ισορροπημένες και δίκαιες», είπε, τονίζοντας πως η ΕΕ μπορεί να εξετάσει και άλλους τομείς διμερούς συνεργασίας, ως απάντηση στις παγκόσμιες προκλήσεις.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό της Κίνας Λι Τσιανγκ, επανάλαβε τις «προσδοκίες» του όπως είπε για τη συμβολή της επιρροής της χώρας. «Νωρίτερα σήμερα συζητήσαμε εκτενώς με τον Πρόεδρο τις προσδοκίες μας για την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», ανέφερε.
Τέλος, και οι δυο πλευρές αξιολόγησαν θετικά τη συνεργασία στο κλίμα, και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.