Φωτιά Λεμεσός: «Την πολεμήσαμε όπως μπορούσαμε...ήταν μια πυρκαγιά φάντασμα»
Η επόμενη μέρα της πυρκαγιάς είναι πικρή για όλους, γιατί η φωτιά έκαψε μια τεράστια έκταση, έκανε τεράστιες ζημιές και άφησε προπάντων και δύο θανάτους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Δρ Σάββας Ιεζεκιήλ.
Σημείωσε ότι στα 46 χρόνια που ασχολείται με τις πυρκαγιές δεν του έτυχε ξανά μια τέτοια δύσκολη πυρκαγιά, ότι σε μια ώρα έκαιγε 10 με 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης και οι φλόγες έφθαναν τα 20 με 30 μέτρα ύψος.
«Δεν τη φοβηθήκαμε. Την πολεμήσαμε όπως μπορούσαμε και όσο μπορούσαμε. Όμως είναι μια πυρκαγιά, η οποία όπως την περιέγραψαν και οι Κοινοτάρχες όλων των Κοινοτήτων που άκουσα, ήταν μια πυρκαγιά φάντασμα. Μια πυρκαγιά, η οποία έφτανε στο χωριό τους και σε μερικά λεπτά περνούσε πάνω από τα βουνά του χωριού τους, κατευθυνόταν σε άλλο χωριό. Μια πυρκαγιά η οποία σε μια ώρα έκαιγε 10 με 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης και ό,τι έβρισκε στο πέρασμα της δεν άφηνε τίποτε», πρόσθεσε.
Όπως είπε, δεν είχε κανένα σταματημό αυτή η ένταση της πυρκαγιάς.
«Από την πρώτη ώρα που μπήκαμε στην μάχη, μέχρι την ώρα που την θέσαμε υπό έλεγχο, με αμείωτη ένταση μαχόταν όλες τις ώρες, ασταμάτητα. Ασταμάτητα μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης που την είχαμε σταματήσει, που την είχαμε κλείσει, πέραν από τις αναζωπυρώσεις. Αλλά ακόμα ένα πράγμα που ήταν για μας φαινόμενο σπάνιο, που δεν το είδαμε στην καριέρα μας ή στη ζωή μας είναι ότι οι φλόγες ήταν τόσο ψηλές, μετέφερναν τόσο θερμικό φορτίο ψηλό που είχε περιπτώσεις που δεν μπορούσαμε να πλησιάσουμε στα 130, 150 μέτρα», συμπλήρωσε.
Είναι μια πυρκαγιά, συνέχισε, που δεν μπορεί κανένας πυροσβεστικός στόλος στον κόσμο να αντιμετωπίσει τέτοιες πυρκαγιές και να τις σταματήσει, «διότι μιλάμε για 800, 1000, 1200 βαθμούς Κελσίου».
«Υπήρχαν περιπτώσεις που ήμασταν στα 150 μέτρα, 130 μέτρα και να μην μπορούμε να πλησιάσουμε διότι καιγόταν το πρόσωπο μας, τα χέρια μας, ό,τι σημείο είχαμε ακάλυπτο από την πυροσβεστική μας στολή. Δεν μπορούσαμε να δεχτούμε αυτό το θερμικό φορτίο, οπότε γινόταν μια υπεράνθρωπη προσπάθεια σε όλο το μήκος αυτής της πυρκαγιάς, σε όλη την περίμετρο, να την ελέγξουμε και με πυροσβεστικά οχήματα και με προωθητές γαιών αλλά και με άλλες τεχνικές όπως ήταν τα αντιπυρά που έχουμε χρησιμοποιήσει για να ελέγξουμε αυτή την πυρκαγιά», σημείωσε.
Διαβάστε επίσης: ΕΟΑ Λεμεσού: Επιστρέφει στην κανονικότητα η ύδρευση στις πυρόπληκτες περιοχές
Σε παρατήρηση πως εξαπλώθηκε γρήγορα η φωτιά, ο κ. Ιεζεκιήλ είπε πως το ότι μεταφέρθηκε τόσο γρήγορα σε όλες τις κοινότητες είναι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, το ότι η γη είναι άνυδρη, εδώ και δύο χρόνια έχουμε ένα άνομβρο καιρό, η ίδια η γη καίει, οπότε με το παραμικρό οι καύτρες, η ταχύτητα του ανέμου είναι τόσο μεγάλη.
«Έχω υπολογίσει ότι κάθε μια ώρα από τις 14:00 περίπου που ανακοινώθηκε ότι είχαμε αυτή την πυρκαγιά μέχρι τις 24:00, 01:00 έκαιγε 10 με 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα την ώρα. Δεν μπορείς να μπεις κοντά σε μια πυρκαγιά η οποία έχει 20 με 30 μέτρα ύψος. Ανάλογα με το ύψος της φωτιάς, πρέπει να είσαι σε πενταπλάσια απόσταση για να μπορείς να είσαι ασφαλισμένος, διότι από την μια αν είσαι σε πιο κοντινή απόσταση, θα λιώσει το δέρμα σου, αν εισπνεύσεις θερμό αέρα πάνω από 60 βαθμούς κελσίου κάποια δευτερόλεπτα τα εσωτερικά όργανα λιώνουν. Δεν είναι απλά τα πράγματα», πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε ο κ. Ιεζεκιήλ, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, μπορεί να λέει τα δικά του, μπορεί είναι ειδήμονας, δικαιούνται να λέει ότι θέλει, αλλά ας πιστώσουν και τους ανθρώπους που ήταν μέσα στις φλόγες για δύο μέρες και αγωνίζονταν να σταματήσουν αυτό το «φάντασμα», το οποίο οι ίδιοι οι Κοινοτάρχες το έχουν περιγράψει.
«Καταλαβαίνω ότι μπορεί να είχε ο καθένας μας παράπονο γιατί χάθηκε το βιός του, χάθηκαν άνθρωποι, δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα οικολογικό, οικονομικό στην περιοχή, λυπούμαστε. Εμείς νιώθουμε καλά ή κανένας από εμάς που για τέσσερις ημέρες ήμασταν σε μια περιοχή η οποία ήταν κατάμαυρη, να δουλεύουμε μέσα σε μαύρα; Όχι, ποτέ. Κανένας δεν το θέλει αυτό το πράγμα», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν θεωρεί πως η πυρκαγιά ξεκίνησε κακόβουλα, ο κ. Ιεζεκιήλ είπε ότι από αυτά που άκουσε από τον Αρχιπύραρχο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και από αυτά που άκουσε γενικά, θεωρεί πως ναι, διότι και το Σάββατο είχαμε άλλες τρεις συνεχόμενες πυρκαγιές.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιεζεκιήλ είπε ότι το Τμήμα Δασών συνέδραμε σημαντικά στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς.
«Διαφορετικός είναι ο ρόλος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, διαφορετικά εκπαιδεύεται η Πυροσβεστική, διαφορετικός είναι ο ρόλος του Τμήματος Δασών και διαφορετικά εκπαιδεύεται το Τμήμα Δασών», επισήμανε.
Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών έκανε έκκληση προς τον κόσμο να είναι πάρα -πάρα πολύ προσεκτικός.
«Δεν αστειεύονται οι πυρκαγιές. Θα έρθει μια συγκυρία που η δύναμη της πυρκαγιάς θα περάσει τη δύναμη των πυροσβεστικών δυνάμεων που θα έχουμε στην Κύπρο και δεν θα μπορούμε πλέον. Αυτό συνέβη στο χωριό Μαλιά, της Επαρχίας Λεμεσού. Ήταν μια συγκυρία με ισχυρούς ανέμους, εύφλεκτη ύλη, παρόλο που τρέξαμε, προσέτρεξαν οι πάντες, ήταν πλέον ήδη αργά», κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη: Φωτιά Λεμεσός:«Επηρεάστηκαν πάνω από 1,600 σπίτια-Δεν καθυστέρησαν τα πτητικά»
Πηγή: ΚΥΠΕ