Πύραυλοι Atacms: Τι είναι και γιατί είναι σημαντικοί για την Ουκρανία;
Ο Τζο Μπάιντεν επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους αμερικανικής κατασκευής βαλλιστικούς πυραύλους Atacms κατά ρωσικών και βορειοκορεατικών δυνάμεων εντός ρωσικού εδάφους.
Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον ανέφεραν ότι τα όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην περιοχή του Κουρσκ, όπου το Κίεβο έχει ξεκινήσει εισβολή, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος ίσως επιτρέψει την ανάπτυξή τους και αλλού πριν την ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ποιες είναι οι δυνατότητές τους;
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Guardian, το σύστημα πυραύλων, γνωστό ως Army Tactical Missile System ή Atacms, σχεδιάστηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για την καταστροφή σοβιετικών στόχων. Οι πύραυλοι, κατασκευασμένοι από την Lockheed Martin, μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση έως 300 χλμ., πετώντας ψηλότερα από άλλους πυραύλους, αποφεύγοντας αμυντικά συστήματα λόγω της υψηλής ταχύτητάς τους.
Γιατί άλλαξε θέση η διοίκηση Μπάιντεν;
Το Κίεβο πίεζε την Ουάσινγκτον να εγκρίνει τη χρήση των Atacms κατά στόχων στη Ρωσία, ενώ ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει άμεσο τέλος στον πόλεμο, προκαλώντας ανησυχία για πιθανά κέρδη της Μόσχας στο πεδίο της μάχης. Παρότι ο Μπάιντεν είχε προηγουμένως αρνηθεί τη χρήση τους, φοβούμενος την κλιμάκωση του πολέμου, η παρουσία 10.000 Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία θεωρήθηκε ως νέα απειλή.
Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Δεν έχουν πολύ μεγάλο βεληνεκές οι πύραυλοι που εξουσιοδότησαν οι ΗΠΑ
Ποια θα είναι η επίδρασή τους στο πεδίο της μάχης;
Η Ουκρανία θα μπορεί πλέον να πλήξει στόχους στο Κουρσκ, όπου ελέγχει περισσότερα από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους. Οι Atacms θα μπορούσαν να πλήξουν αποθήκες όπλων, γραμμές ανεφοδιασμού και στρατιωτικές βάσεις, δίνοντας στρατηγικό πλεονέκτημα στις ουκρανικές δυνάμεις. Παράλληλα, η χρήση τους μπορεί να ανυψώσει το ηθικό της Ουκρανίας.
Ποια είναι η κατάσταση του πολέμου;
Η Μόσχα αναμένεται να ξεκινήσει μεγάλη επίθεση για την ανάκτηση του Κουρσκ, με τη στήριξη των βορειοκορεατικών δυνάμεων. Ωστόσο, οι Atacms δεν αποτελούν «μαγική λύση», καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.
Τι συμβαίνει με τους πυραύλους Storm Shadow και άλλα όπλα;
Ο Μπάιντεν έχει σταδιακά επιτρέψει στο Κίεβο τη χρήση πιο εξελιγμένων όπλων μακράς εμβέλειας, όπως το Himars. Παρόμοια συζήτηση υπάρχει και για τους γαλλο-βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν στόχους με ακρίβεια και να διαπεράσουν θωρακισμένες εγκαταστάσεις. Η απόφαση για τους Atacms μπορεί να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψουν ευρύτερη χρήση των δικών τους πυραύλων.