Psy Op: «Λευτεριά στην Κωνσταντινούπολη»-Κούρδοι & Εβραίοι «γλεντούν» Ερντογάν
Από την περασμένη βδομάδα στο διαδίκτυο άρχισε να αποκτά μεγάλη απήχηση το σύνθημα #FreeConstantinople (Λευτεριά στην Κωνσταντινούπολη). Αφορμή υπήρξε η ανάρτηση φωτογραφίας από πρώην στενό συνεργάτη του Ντόναλν Τραμπ, τον Στιβ Μπάνον, που φωτογραφήθηκε χριστουγεννιάτικα να κρατά μπλουζάκι που γράφει «Free Constantinople».
Τις τελευταίες μέρες το σύνθημα «Λευτεριά στην Κωνσταντινούπολη» άρχισαν να υιοθετούν όχι μόνο ελληνικοί και ανώνυμοι τρολ λογαριασμοί, αλλά και ισραηλινοί μαζί με Κούρδους, γεγονός που προκαλεί έντονο εκνευρισμό στην Τουρκία. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα:
Δημιουργήθηκε μέχρι και ιστοσελίδα FreeConstantinople η οποίο πουλά διάφορα είδη ένδυσης, αξεσουάρ με το συγκεκριμένο σύνθημα.
Το όλο ζήτημα αποκτά πλέον διαστάσεις psy op «ψυχολογικής επιχείρησης» η οποία διεξάγεται από άγνωστο κέντρο και σκοπό έχει να προκαλέσει αναταραχή στην Τουρκία του Ερντογάν ο οποίος θέτει ζήτημα αμφισβήτησης του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ.
Απάντηση με συγκέντρωση Κωνσταντινούπολη
Δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός πως χθες 1 Ιανουαρίου 2025, ο υιός Ερντογάν, Μπιλάλ Ερτογάν, διοργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη μαζική συγκέντρωση «Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη» όπου και εκεί τέθηκε επίσης ζήτημα αμφισβήτησης της Ιερουσαλήμ.
Thousands have overwhelmed the streets in Istanbul, Turkiye, on the first day of the new year 2025 in solidarity with the Palestinian people amidst the ongoing Israeli genocide. pic.twitter.com/4pHHij93hh
— Quds News Network (@QudsNen) January 1, 2025
Tι είναι οι ψυχολογικές επιχειρήσεις:
Ο όρος psy op (συντομογραφία του psychological operation, δηλαδή «ψυχολογική επιχείρηση») αναφέρεται σε ενέργειες που έχουν σχεδιαστεί για να επηρεάσουν τα συναισθήματα, τις απόψεις, ή τη συμπεριφορά των ανθρώπων, συχνά για πολιτικούς, στρατιωτικούς, ή στρατηγικούς σκοπούς.
· Παραπληροφόρηση: Διάδοση ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών με στόχο να επηρεάσουν τη γνώμη του κοινού ή να προκαλέσουν σύγχυση.
· Κατασκευή αφήγησης: Δημιουργία συγκεκριμένων ιστοριών ή αφηγήσεων που στοχεύουν να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη προς όφελος ενός ατόμου, ομάδας ή κράτους.
· Επιθέσεις στην ψυχολογία: Δημιουργία ή ενίσχυση φόβων, αμφιβολιών ή συναισθηματικής φόρτισης για να επηρεαστεί η συμπεριφορά του κοινού (π.χ. μέσω clickbait ειδήσεων).
· Fake profiles και bots: Χρήση ψεύτικων λογαριασμών ή αυτοματοποιημένων προγραμμάτων (bots) στα social media για να ενισχύσουν μηνύματα, να προκαλέσουν αντιπαραθέσεις, ή να παραπλανήσουν.
· Διαίρει και βασίλευε: Εστίαση σε ευαίσθητα κοινωνικά, πολιτικά ή πολιτισμικά ζητήματα για να προκαλέσουν διχασμό σε κοινότητες.
Οι psy ops χρησιμοποιούνται από κυβερνήσεις, στρατιωτικές δυνάμεις, πολιτικές ομάδες, αλλά και από εταιρείες ή άτομα, και συχνά δεν είναι εύκολο να αναγνωριστούν, καθώς εκμεταλλεύονται τη φύση του διαδικτύου που ευνοεί την ανωνυμία και την ταχύτατη διάδοση της πληροφορίας.