Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για το καθεστώς του καλλιτέχνη
Το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή του την Παρασκευή ενέκρινε το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της θέσπισης Μητρώου Καλλιτεχνών και Καλλιτεχνικής Χορηγίας Νόμος του 2025», το οποίο ετοιμάστηκε από την Επίτροπο Νομοθεσίας σε στενή συνεργασία με το Υφυπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Οικονομικών και την Υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το νομοσχέδιο ελέγχθηκε νομοτεχνικά από τη Νομική Υπηρεσία και έλαβε έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο για κατάθεσή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, η Υφυπουργός Πολιτισμού, δρ Βασιλική Κασσιανίδου, ανέφερε ότι «σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο καθορισμός του πλαισίου και των κριτηρίων απόδοσης του Καθεστώτος του Καλλιτέχνη σε πολιτιστικούς δημιουργούς και επαγγελματίες των δημιουργικών βιομηχανιών». Όπως είπε, «σημαντική πρόνοια του νομοσχεδίου είναι επίσης η παροχή και θεσμοθέτηση καλλιτεχνικής χορηγίας προς τους αυτοτελώς εργαζόμενους καλλιτέχνες, οι οποίοι συχνά έχουν να αντιμετωπίσουν έντονες διακυμάνσεις στο ετήσιο εισόδημά τους αλλά και ιδιάζουσες εργασιακές σχέσεις».
Αναφερόμενη στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, εξήγησε ότι αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών, καθώς επίσης και Μητρώου Συνδέσμων Καλλιτεχνών, καταγράφει τους όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος/κάποια για να εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών, και τους όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένας Σύνδεσμος για να εγγραφεί στο Μητρώο Συνδέσμων Καλλιτεχνών.
Επίσης, πρόσθεσε, το νομοσχέδιο θεσμοθετεί την καταβολή καλλιτεχνικής χορηγίας σε αυτοτελώς εργαζόμενους καλλιτέχνες, το ύψος της οποίας ανέρχεται στο 30% της εισφοράς που κατέβαλε ο καλλιτέχνης ως αυτοτελώς εργαζόμενος στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο Ταμείο Ασφάλισης Υγείας. «Η εν λόγω χορηγία απευθύνεται μόνο σε άτομα που πληρούν δεόντως τις καθορισμένες στον νόμο αυστηρές προϋποθέσεις, οι οποίες καταγράφονται στο νομοσχέδιο», σημείωσε η κ. Κασσιανίδου.
Εν συνεχεία, η Υφυπουργός Πολιτισμού επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το διάστημα 15 Απριλίου με 27 Μαΐου 2024 στην πλατφόρμα για η-διαβούλευση. «Με το τέλος της προθεσμίας πραγματοποιήθηκαν και διά ζώσης συναντήσεις με εκπροσώπους οργανωμένων φορέων των τεχνών και του πολιτισμού στις 16 και 23 Ιουλίου στην παρουσία μου, της Επιτρόπου Νομοθεσίας και εκπροσώπου της Υπηρεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων με στόχο την περαιτέρω επεξήγηση του νομοσχεδίου, ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών», ανέφερε. «Στη συνέχεια, κατά το νενομισμένο νομοτεχνικό έλεγχο έγιναν αλλαγές και διορθώσεις στη βάση των σχολίων της Νομικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», συμπλήρωσε.
Η Βασιλική Κασσιανίδου υπογράμμισε ότι οι σύγχρονοι δημιουργοί και όσοι εργάζονται στις δημιουργικές βιομηχανίες αποτελούν το ανθρώπινο δυναμικό που διαμορφώνει τον σύγχρονο πολιτισμό της χώρας και συμβάλλουν στην πολιτιστική εξέλιξη της κοινωνίας μας, στη διαμόρφωση της ταυτότητάς της, ενώ παράλληλα δημιουργούν τη μελλοντική πολιτιστική μας κληρονομιά. Επιπλέον, τόνισε, «προσφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου σε πολλαπλά επίπεδα – ένα γεγονός το οποίο ακόμα δεν έχει τύχει της ευρείας αναγνώρισης που του αρμόζει».
«Η προσπάθεια για τη θέσπιση του καθεστώτος του καλλιτέχνη ξεκίνησε ήδη από το 2009. Δεκαπέντε χρόνια μετά, το νομοσχέδιο, μέσα από το οποίο θεσμοθετείται για πρώτη φορά η επαγγελματική ιδιότητα όλων όσοι έχουν ως κύρια ενασχόλησή τους την καλλιτεχνική δραστηριότητα, είναι πραγματικότητα», υπογράμμισε η Υφυπουργός Πολιτισμού.
«Με τη σημερινή έγκριση του νομοσχεδίου το Υφυπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί μια από βασικές πολιτικές του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον τομέα του πολιτισμού. Στόχος και ευχή μας είναι ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει το νομοσχέδιο σε νόμο εντός του 2025 ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στη δημιουργία του μητρώου καλλιτεχνών», κατέληξε.
Εξάλλου, το Υφυπουργείο Πολιτισμού αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι, για να δικαιούται να εγγραφεί κάποιος στο Μητρώο Καλλιτεχνών, θα πρέπει να πληροί τρεις τουλάχιστον προϋποθέσεις από τις 10 που προνοούνται στο νομοσχέδιο. Στις περιπτώσεις νέων καλλιτεχνών (κάτω των 30 ετών), τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούνται για εγγραφή είναι δύο.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι για τους πρώτους έξι μήνες εφαρμογής του νομοσχεδίου, με στόχο τη διευκόλυνση στη διαδικασία εγγραφής, προβλέπεται πρόνοια για την αυτόματη εγγραφή στο Μητρώο Καλλιτεχνών προσώπων που ασκούν καλλιτεχνική δραστηριότητα και που είναι ήδη εγγεγραμμένα σε σύνδεσμο καλλιτεχνών που είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Συνδέσμων Καλλιτεχνών.
Επιπλέον, το Μητρώο αυτό θα ανανεώνεται και με νέους συνδέσμους καλλιτεχνών που θα εγγράφονται. Η τήρηση του Μητρώου θα διευκολύνει την εγγραφή των μελών των συνδέσμων στο Μητρώο Καλλιτεχνών, καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: ΚΥΠΕ