Ο διεθνής Τύπος «καλωσορίζει» το αβέβαιο 2025
Κατά τα τελευταίες ώρες του 2024, ο διεθνής Τύπος συνέχισε να ασχολείται με σημαντικές εξελίξεις στο διεθνές σκηνικό, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή. Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, και οι μεταβαλλόμενες δυναμικές μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων αποτέλεσαν κεντρικά ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι το νέο έτος χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα.
Σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα, η αμερικανική εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, με την επικείμενη ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου να προκαλεί αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική στάση των ΗΠΑ σε παγκόσμια ζητήματα. Παράλληλα, η Ρωσία επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της στο διεθνές σύστημα, ενώ η Κίνα συνεχίζει την ανοδική της πορεία ως παγκόσμια δύναμη.
Στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στη Γάζα παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική, με τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις να προκαλούν διεθνή ανησυχία. Οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή επηρεάζουν τις παγκόσμιες σχέσεις και θέτουν σε δοκιμασία τις διπλωματικές ικανότητες της διεθνούς κοινότητας.
Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ ζητήματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια παραμένουν στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.
Ο δυτικός Τύπος
Σύμφωνα με τη Rebecca Falconer στο άρθρο της «Οι ΗΠΑ αποστέλλουν 5,9 δισ. δολάρια βοήθειας για την Ουκρανία πριν την ορκωμοσία του Τραμπ», που δημοσιεύθηκε στις 31 Δεκεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέχουν 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια και οικονομική στήριξη στην Ουκρανία. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της υπόσχεσης του Προέδρου Τζο Μπάϊντεν για αύξηση της βοήθειας προς το Κίεβο πριν αναλάβει την προεδρία ο νικητής των εκλογών, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επικρίνει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία. Η βοήθεια περιλαμβάνει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε δίκτυο ασφαλείας για το Κίεβο, ένα πακέτο 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ουκρανική στρατιωτική δύναμη και ένα πακέτο 1,22 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Πρωτοβουλία Ασφάλειας της Ουκρανίας. Επιπλέον, η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την διάθεση 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων άμεσης οικονομικής στήριξης, σε συνεργασία με τον Οργανισμό ΗΠΑ για Διεθνή Ανάπτυξη και το Υπουργείο Εξωτερικών. Ο Μπάιντεν τόνισε τη δέσμευσή του να αυξήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα την υποστήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς παλαιότερου εξοπλισμού των ΗΠΑ στο πεδίο της μάχης και της ανανέωσης της δέσμευσης της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας για τον εκσυγχρονισμό και αναπλήρωση των αποθεμάτων με νέα όπλα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο «Πρόβλεψη του κόσμου το 2025», που δημοσιεύθηκε στις 31 Δεκεμβρίου, οι συντάκτες της εφημερίδας προβάλλουν διάφορες εκτιμήσεις για το επόμενο έτος, καλύπτοντας ζητήματα όπως η ειρήνη στην Ουκρανία και η σχέση μεταξύ Τραμπ και Μασκ. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ θα επηρεάσει σημαντικά τις πολιτικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων πιθανών εμπορικών πολέμων και φορολογικών μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, προβλέπεται μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας υπό αυστηρές προϋποθέσεις, ενώ τα αμερικανικά επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν υψηλά λόγω πληθωριστικών πιέσεων. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η ανάπτυξη των AI πρακτόρων και η πιθανή άνοδος της τιμής του Bitcoin στα 200.000 δολάρια, αναφέρονται επίσης ως σημαντικές τάσεις. Ωστόσο, οι προβλέψεις σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας και την επιβίωση μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας όπως οι Magnificent Seven εμπνέουν μέτρια αισιοδοξία. Καταλήγοντας το άρθρο αναλύει τις συνέπειες που πιθανόν να έχουν τα πιο πάνω θέματα στο παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό τοπίο το 2025.
Στο δημοσίευμα με τίτλο «Προσάρτηση της Γροιλανδίας: Η αμερικανική ιδιοτροπία που ταρακουνά τη Δανία», που δημοσιεύτηκε στις 31 Δεκεμβρίου στην El País, ο Carlos Torralba αναλύει το αναζωπυρωμένο ενδιαφέρον του Ντόναλντ Τραμπ για την απόκτηση της Γροιλανδίας. Πέντε χρόνια μετά την ακύρωση επίσκεψής του στην Κοπεγχάγη λόγω άρνησης της Δανίας να πουλήσει τη Γροιλανδία, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ επανέφερε το ζήτημα, δηλώνοντας σε αναρτήσεις του ότι ο «έλεγχος» της Γροιλανδίας από την Αμερική είναι «απόλυτα απαραίτητος». H Γροιλανδία αποτελεί αυτόνομη περιοχή από το 1979 αλλά εξακολουθεί να εξαρτάται από τη Δανία για τις αμυντικές της ανάγκες. Στα πλαίσια της αυτονομίας της, η νυν κυβέρνηση της Γροιλανδίας ανέστειλε την έρευνα υδρογονανθράκων και ουρανίου, αν και υπάρχουν κοιτάσματα 17,5 δισ. βαρελιών πετρελαίου, 4,19 τρισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, σιδήρου, αλουμινίου, νικελίου, πλατίνας, βολφραμίου, τιτανίου και χαλκού. Ο Τραμπ, ο οποίος θα ξεκινήσει τη δεύτερη θητεία του στις 20 Ιανουαρίου, αμφισβήτησε επίσης την κυριαρχία του Παναμά στο κανάλι και χαρακτήρισε τον Καναδά «51η πολιτεία» της Αμερικής. Η επιθυμία του για προσάρτηση της Γροιλανδίας, που γεωγραφικά ανήκει στη Βόρεια Αμερική, αναβιώνει παλαιότερες αμερικανικές βλέψεις. Η Δανία από τη μεριά της επένδυσε 1,35 δισ. δολάρια για την άμυνα της Γροιλανδίας, αγοράζοντας περιπολικά σκάφη, drones, ενισχύοντας το στρατιωτικό προσωπικό, και εκσυγχρονίζοντας το αεροδρόμιο ώστε να εξυπηρετεί την προσγείωση F-35.
Στην ανάλυση με τίτλο «Σχέδια για Ισραηλινούς Οικισμούς: «Μέσα σε Ένα Χρόνο, θα Ζούμε στη Γάζα»», που ήταν δημοσιευμένο στις 31 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Der Spiegel, περιγράφεται η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και η πιθανότητα δημιουργίας ισραηλινών οικισμών στην περιοχή. Στις 4 Δεκεμβρίου, εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τρία σχολεία στην Μπέιτ Λαχίγια. Στους εκτοπισμένους συμπεριλαμβάνεται ο 36χρονος πανεπιστημιακός Μοχάμεντ Μασρί και η οικογένειάς του. Ο Μασρί περιγράφει μια πολύωρη πορεία προς την Γάζα, γεμάτη φόβο και ταπείνωση από Ισραηλινούς στρατιώτες. Άνδρες χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους, φωτογραφήθηκαν και ανακρίθηκαν. Ο Υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε τον Ιανουάριο ότι «θα υπάρξει στρατιωτική κυβέρνηση στη Γάζα», ενώ ο Υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ «θα διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας» στην περιοχή. Η κυβέρνηση Νετανιάχου εξετάζει το ενδεχόμενο ανάθεσης της ανθρωπιστικής βοήθειας σε ιδιωτικές εταιρείες, ενώ παράλληλα παρεμποδίζει το έργο του ΟΗΕ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η υποδομή που κατασκευάζεται στη Γάζα μπορεί να έχει διπλή χρήση, στρατιωτική και πολιτική, προετοιμάζοντας το έδαφος για μελλοντικούς οικισμούς. Προβλέπουν μια σταδιακή διείσδυση εποίκων, όπως στη Δυτική Όχθη, όπου ζουν πλέον 500.000 Ισραηλινοί. Η 79χρονη ακτιβίστρια Daniella Weiss, υποστηρίκτρια των οικισμών, συλλέγει δωρεές για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου και ισχυρίζεται ότι έχει αγοράσει 40 κοντέινερ, γερανούς, γεννήτριες και άλλα υλικά, ενώ 750 εβραϊκές οικογένειες έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για εγκατάσταση στη Γάζα.
Ο Τύπος της Μέσης Ανατολής
Στο άρθρο με τίτλο «Ο Πάπας έχει δίκιο για το Ισραήλ και τη Γάζα. Αυτό είναι βαρβαρότητα, όχι πόλεμος», που δημοσιεύτηκε στις 31 Δεκεμβρίου στο Al Jazeera, ο αρθρογράφος Andrew Mitrovica υποστηρίζει τις δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου για την κατάσταση στη Γάζα. Ο Mitrovica θεωρεί τον Πάπα Φραγκίσκο έναν μετριοπαθή κληρικό που απεχθάνεται τον ανθρώπινο πόνο. Πιστεύει ότι ο Πάπας, όπως και όλοι, βλέπει την ωμή βαρβαρότητα του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων και αντιλαμβάνεται πως η σιωπή ισοδυναμεί με συνενοχή. Ο Πάπας, προς τιμήν του, μίλησε ανοιχτά, εκφράζοντας αλληλεγγύη προς τα θύματα της ισραηλινής βίας. Η στάση του αποτελεί απόδειξη ότι δεν θα εγκαταλείψει τους Παλαιστινίους, όπως έκαναν άλλοι. Η οργή του Ισραήλ κατά του Βατικανού ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, όταν ο Καρδινάλιος Pietro Parolin, Υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, κατήγγειλε την δυσανάλογη βία του Ισραήλ, η οποία προκάλεσε 30.000 νεκρούς Παλαιστινίους. Το Ισραήλ από την μεριά του χαρακτήρισε «αξιοθρήνητα» τα σχόλια του Parolin. Στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, ο Πάπας καταδίκασε τον θάνατο παιδιών από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές γεγονός που οδήγησε το Ισραήλ στο να καλέσει τον πρεσβευτή του Βατικανού για εξηγήσεις. Κατά την άποψη του Mitrovica, ο Πάπας επέδειξε αυτοσυγκράτηση στις δηλώσεις του, καθώς η «βαρβαρότητα» των επιθέσεων δείχνει ότι το Ισραήλ επιδιώκει την καταστροφή της Γάζας. Η «βαρβαρότητα» του Ισραήλ, τονίζει ο Mitrovica, είναι εσκεμμένη και όχι τυχαία και ο Πάπας Φραγκίσκος μπορεί να μην το είπε αλλά σίγουρα το εννοούσε.
Στο άρθρο γνώμης με τίτλο «Ο Ισραηλινός Στρατός (IDF) σέρνεται σε ένα ατέρμονο τανγκό με τη Χαμάς στη Γάζα», που δημοσιεύτηκε χθες στο Ynetnews στις 30 Δεκεμβρίου, ο Amichai Attali ασκεί κριτική στην στρατηγική του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Attali αναφέρει ότι ο IDF έχει καταλάβει την πόλη Jabaliya τρεις φορές, με 40 νεκρούς στρατιώτες στην πιο πρόσφατη επιχείρηση και πάνω από 110 συνολικά. Στρατιώτες μάχονται, τραυματίζονται και σκοτώνονται για να καταλάβουν την πόλη, μόνο και μόνο για να την εγκαταλείψουν ξανά στους τρομοκράτες. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Beit Hanoun, όπου εκτοξεύονται ρουκέτες προς το Ισραήλ. Ο αρθρογράφος παρομοιάζει την κατάσταση με ένα τανγκό, όπου το Ισραήλ κάνει ένα βήμα μπρος με βαρύ τίμημα, και μετά δύο βήματα πίσω, επιτρέποντας στους τρομοκράτες να επιστρέψουν. Ο Attali διαμαρτύρεται για την έλλειψη σαφών απαντήσεων σχετικά με το ποιος λαμβάνει τις επιχειρησιακές αποφάσεις, ενώ υπάρχει ασάφεια μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Επιπλέον, αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής, καθώς ο IDF έχει μπει και βγει από διάφορες περιοχές έως και οκτώ φορές, αφήνοντας χώρο για την επανεγκατάσταση των τρομοκρατών. Ενώ το Ισραήλ έχει επιδείξει στρατιωτική ισχύ, εντούτοις αποτυγχάνει να φέρει εις πέρας το έργο του. Καταλήγοντας, ο Attali επικρίνει το «Σχέδιο Στρατηγών» για εκκένωση του βορρά και έλεγχο της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς το Ισραήλ πράττει αντίθετα, επιτρέποντας επιστροφή αμάχων και παροχή βοήθειας.
Ο Τύπος της Ασίας
Ο Yun Byung-se, στο άρθρο του «Πού πάει η Κορέα;» που δημοσιεύθηκε στην Korean Times στις 1 Ιανουαρίου, αναλύει τις απρόβλεπτες εξελίξεις της παγκόσμιας πολιτικής το 2024. Σημειώνει γεγονότα όπως η άμεση συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, την ιστορική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές και την αιφνιδιαστική πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία. Επιπλέον, η πολιτική αστάθεια σε ανεπτυγμένες δημοκρατίες όπως η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Νότια Κορέα έχει υπονομεύσει τη νομιμοποίηση της ηγεσίας των κυβερνήσεων καθώς παρατηρούνται εκλογικές αποτυχίες και μειωμένα ποσοστά δημοτικότητας. Ο αρθρογράφος τονίζει πως η νέα συμμαχία Βόρειας Κορέας-Ρωσίας δυσχεραίνει τη γεωπολιτική σκηνή, απειλώντας τις διεθνείς προσπάθειες απονατολογισμού και επικράτησης της ειρήνης στην Ασία και την Ευρώπη. Παράλληλα, η νέα αμερικανική διακυβέρνηση αναμένεται να είναι επιθετική καθώς προβλέπεται ότι θα επιδιώξει να επιβάλει τις αμερικανικές προτεραιότητες εργαλειοποιώντας έναν οικονομικό εθνικισμό που θα την οδηγήσει σε μια έντονη ανταγωνιστικότητα με την Κίνα. Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, η Νότια Κορέα πρέπει να αναπτύξει στρατηγικές συνεργασίες, να ενισχύσει τη δημοκρατική ανθεκτικότητα και να διατηρήσει την οικονομική της ισχύ. Ο συγγραφέας κλείνοντας, επισημαίνει την ανάγκη για συνεργασία με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία του να μαθαίνουμε από την ιστορία μας ώστε να αποφεύγουμε τις κακές συμφωνίες στο μέλλον.
Στο κεντρικό άρθρο της China Daily, με τίτλο «Η επικείμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσει την κληρονομιά του Κάρτερ ως φίλος της Κίνας», που δημοσιεύθηκε στις 30 Δεκεμβρίου, αναφέρεται ο ρόλος του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ στις διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα. Ο Κάρτερ, που απεβίωσε σε ηλικία 100 ετών, ήταν καθοριστικός στην εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας το 1978, συνεχίζοντας την αρχή του Νίξον. Η πρωτοβουλία του οδήγησε σε συνεργασίες σε πολιτικό, οικονομικό, επιστημονικό και πολιτιστικό επίπεδο, συμβάλλοντας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ασία-Ειρηνικό. Παρά την απουσία επίσκεψης στην Κίνα κατά την προεδρία του, ο Κάρτερ επισκέφθηκε τη χώρα πάνω από δέκα φορές στη συνέχεια, προωθώντας την κατανόηση και τη φιλία μεταξύ των δύο λαών. Αντιτιθέμενος στις αρνητικές απόψεις που αντιλαμβάνονταν την Κίνα ως απειλή, ο Κάρτερ τόνιζε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ιδιαίτερα για το κλίμα και την παγκόσμια ειρήνη. Η κινεζική εφημερίδα τονίζει ότι η κληρονομιά του Κάρτερ πρέπει να συνεχιστεί έτσι ώστε οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας να εξακολουθήσουν να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και την συνεργασία.
Ο Τύπος της Ρωσίας και Ουκρανίας
Στο άρθρο του με τίτλο «Το έτος του μεγάλου ρήγματος», που ήταν δημοσιευμένο στις 2 Δεκεμβρίου στην Izvestia, ο Oleg Karpovich, αναλύει τις επιτυχίες της Ρωσίας και την ανάγκη επίλυσης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι η πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ανέδειξε την κρίσιμη στιγμή στην οποία βρίσκεται η Ρωσία, με την αναπόφευκτη στρατηγική ήττα της Δύσης στον υβριδικό πόλεμο εναντίον της. Παράλληλα, οι μελλοντικές δομές της παγκόσμιας τάξης παραμένουν ακαθόριστες, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους επαναπροσδιορίζουν τα εσωτερικά τους θεμέλια, ενώ ο Παγκόσμιος Νότος και η Ανατολή αναμένουν με υπομονή τις εξελίξεις. Ο Karpovich υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ρωσία, όπως οι συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις του ουκρανικού «νεοναζιστικού» καθεστώτος εναντίον Ρώσων πολιτών και η προμήθεια από τη Δύση μακράς εμβέλειας πυραύλων στο Κίεβο, που αποσκοπεί στη δημιουργία πανικού στις ρωσικές πόλεις. Αναφέρεται επίσης στην κατοχή μέρους της ρωσικής επικράτειας από τον εχθρό, αλλά και στα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία, όπου οι αντίπαλοι της Ρωσίας επιχείρησαν να την εμπλέξουν σε ένα νέο τέλμα, ανάλογο με τον πόλεμο του Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980. Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις των κυρώσεων προς επιχειρήσεις και πολίτες, ο ρωσικός λαός επιδεικνύει ανθεκτικότητα και αυτοπεποίθηση, προκαλώντας την αγανάκτηση και την έκπληξη της ρωσοφοβικής συμμαχίας. Σύμφωνα με το άρθρο η διατήρηση της εσωτερικής σταθερότητας κρίνεται ως το πλέον σημαντικό ζήτημα, ενώ ο Πούτιν ο οποίος ηγείται της χώρας επί ένα τέταρτο του αιώνα έχει συμβάλλει στην αναγέννηση της Ρωσίας μετά την «τραγωδία» της δεκαετίας του 1990.
Όπως αναφέρει η Vira Karavchuk στο άρθρο της που δημοσιεύτηκε στις 1 Ιανουαρίου στο Euromaidanpress με τον τίτλο «Ιστορικό γεγονός: Η Ουκρανία σταματά τη ροή ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη», η Ουκρανία ανακοίνωσε τη διακοπή της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας. Η λήξη της συμφωνίας θεωρείται απάντηση στον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Η απόφαση αυτή αναμένεται να επηρεάσει αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως τη Σλοβακία και την Αυστρία, που βασίζονται σε αυτή τη διαδρομή για την προμήθεια φυσικού αερίου. Η διακοπή της διέλευσης ενδέχεται να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών και πιθανές ελλείψεις. Ωστόσο, η ΕΕ έχει προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο. Ο Ουκρανός Υπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε την εξέλιξη ως «ιστορικό γεγονός», δηλώνοντας ότι «η Ρωσία χάνει αγορές και θα υποστεί οικονομικές απώλειες». Η απόφαση έχει προκαλέσει διπλωματική ένταση με τη Σλοβακία της οποίας ο Πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο, επισκέφθηκε το Κίεβο για να υποστηρίξει την επέκταση της συμφωνίας διέλευσης. Ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός απείλησε το Κίεβο με διακοπή των προμηθειών ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ουκρανία εάν δεν αποκατασταθεί η διέλευση. Αυτές οι προμήθειες είναι κρίσιμες για την Ουκρανία καθώς οι ενεργειακές ελλείψεις που προκαλούνται από ρωσικές επιθέσεις είναι συχνές. Οι Ουκρανοί ειδικοί ενέργειας από τη μεριά τους υποβάθμισαν την απειλή της Σλοβακίας, δηλώνοντας ότι η Ουκρανία μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια μέσω συνδέσεων με την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.
Πηγή: ΚΥΠΕ