Τουρκία: 31 νέα πολεμικά πλοία για να ενισχύσει την περιφερειακή κυριαρχία της
Η Τουρκία δεν κατασκευάζει απλώς πλοία αναμορφώνει τη γεωπολιτική της παρουσία.
Με 31 νέα πολεμικά πλοία να κατασκευάζονται ταυτόχρονα, η Άγκυρα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στις θάλασσες που την περιβάλλουν και πέρα από αυτές.
Εθνική αυτοπεποίθηση στα ναυπηγεία
Η τελετή συγκόλλησης του Εθνικού Υποβρυχιακού Έργου (Milden) και οι πρώτες κοπές λαμαρίνας για το αντιτορπιλικό TF-2000 και το αεροπλανοφόρο Mugem επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να επιτύχει την αυτονομία της. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας, την περασμένη εβδομάδα «τα τουρκικά ναυπηγεία κατασκευάζουν ταυτόχρονα 31 ναυτικά πλοία, τα οποία αναμένεται να καλύψουν τις ανάγκες του στρατού για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτά περιλαμβάνουν ένα αεροπλανοφόρο και ένα αντιτορπιλικό».
Η ταυτόχρονη ναυπήγηση 31 πλοίων σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο, που δεν είχε καταγραφεί προηγουμένως. Ειδικοί εκτιμούν ότι το τίμημα για ένα τόσο φιλόδοξο έργο θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εκτός από το αεροπλανοφόρο, 1 αντιτορπιλικό και 1 νέο εθνικό υποβρύχιο, η Άγκυρα κατασκευάζει επί του παρόντος 5 υποβρύχια κατηγορίας Reis βασισμένα στο γερμανικού τύπου Type 214, 7 φρεγάτες κατηγορίας I, 6 περιπολικά ανοιχτής θάλασσας (OPV-2100), 8 σύγχρονα άρματα μάχης (LCT), 1 σύγχρονο ναρκαλιευτικό και 1 σκάφος γρήγορης επίθεσης 55 κλάσης (FAC).
Αναγέννηση ενός απαρχαιωμένου στόλου
Με έναν στόλο που βασίζεται σε αμερικανικές και γερμανικές φρεγάτες από τη δεκαετία του ’80, ο εκσυγχρονισμός ήταν επείγουσα ανάγκη.
«Τα πλοία στο απόθεμά μας είναι παλιά... Η ραχοκοκαλιά του στόλου αποτελείται από οκτώ αμερικανικές φρεγάτες και γερμανικές φρεγάτες κλάσης MEKO», δήλωσε στο Middle East Eye ο ειδικός Κουμπιλάι Γιλντιρίμ, υπογραμμίζοντας την παλαιότητα του στόλου.
Οι εντάσεις στη θάλασσα με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο το 2020 αποκάλυψαν τις αδυναμίες αυτές. Η ανάγκη για σύγχρονα πλοία οδήγησε στην ενίσχυση του προγράμματος Milgem, με στόχο τη δημιουργία κορβετών και φρεγατών εξοπλισμένων για ανθυποβρυχιακές και άλλες στρατηγικές αποστολές.
Ο Γιουσούφ Ακμπαμπά, σύμβουλος αμυντικής βιομηχανίας προβλέπει ότι έως το 2030, το ναυτικό της Τουρκίας θα περιλαμβάνει μία ομάδα εργασίας αεροπλανοφόρου και δύο ομάδες εργασίας αποβάθρας ελικοπτέρων προσγείωσης (LHD) . Η Τουρκία έχει ήδη θέσει σε λειτουργία το αμφίβιο επιθετικό πλοίο Anadolu που μεταφέρει drone και το δίδυμό του, Trakya (Θράκη), βρίσκεται στα στάδια σχεδιασμού.
Ένα πλεονέκτημα που απολαμβάνει η Τουρκία είναι η ικανότητά της να παράγει πλοία με σημαντικά χαμηλότερο κόστος από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Για παράδειγμα, ο Akbaba ισχυρίζεται ότι η Τουρκία θα μπορούσε να παράγει ένα πλοίο LHD για 724 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες θα ξόδευαν 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια παρόμοια πλατφόρμα.
«Αυτό θα τοποθετήσει την Τουρκία ως την κύρια δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο, ανεβάζοντάς την σε ένα επίπεδο όπου μπορεί να είναι ισοδύναμο με τη Γαλλία για κυριαρχία σε ολόκληρη τη Μεσόγειο», λέει ο Γιουσούφ Ακμπαμπά.
Προβολή ισχύος στις παγκόσμιες θάλασσες
Η Τουρκία δεν περιορίζεται στις κοντινές θάλασσες. Με τη ναυπήγηση υποβρυχίων κατηγορίας Reis, περιπολικών ανοιχτής θάλασσας (OPV) και φρεγατών, η χώρα επιδιώκει να προβάλει ισχύ μέχρι το Κέρας της Αφρικής και τον Ινδικό Ωκεανό.
«Τα πλοία που κατασκευάστηκαν στο πρώτο στάδιο θα αναζωογονήσουν το ναυτικό και θα το κάνουν σε μεγάλο βαθμό εθνικής παραγωγής» σημειώνει ο Γιουσούφ Ακμπαμπά, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της αυτονομίας.
Τα περιπολικά ανοιχτής θάλασσας, εξοπλισμένα με ελαφριά όπλα και μεγάλες δυνατότητες παραμονής στη θάλασσα, αναδεικνύονται ως κρίσιμο εργαλείο για την προστασία ερευνητικών πλοίων της Τουρκίας για φυσικό αέριο και την αντιμετώπιση εχθρικών πλοίων χωρίς να εμπλέκονται σε σύγκρουση.
Υποβρύχια με εγχώρια τεχνολογία
«Το τουρκικό ναυτικό θα θελήσει να μεταβεί στη δική του τοπική τεχνολογία και να εξοπλίσει τα υποβρύχιά του με επιθετικά όπλα, όπως πυραύλους κρουζ», ανέφερε ο Γιλντιρίμ.
Ο Σερχάτ Γκιουβέντς, καθηγητής διεθνών σχέσεων και ειδικός στη ναυτική ιστορία, είπε στο MEE ότι «πρόσφατα έργα υποδηλώνουν ότι το πεδίο εφαρμογής εκτείνεται πολύ πέρα από την έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας». Για παράδειγμα, ακόμη και τα περιπολικά πλοία είναι σχεδιασμένα να είναι ωκεάνια».
Βίντεο για τα 31 πλοία που κατασκευάζει η Τουρκία