Σουηδία: «Ούτε πόλεμο, ούτε ειρήνη» - Ένοπλες Δυνάμεις στη Βαλτική Θάλασσα
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται σε μια κατάσταση «ούτε πολέμου ούτε ειρήνης», καθώς ανακοίνωσε την αποστολή ένοπλων δυνάμεων στη Βαλτική Θάλασσα για πρώτη φορά. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στις ενισχυμένες προσπάθειες παρακολούθησης, μετά από ύποπτες ενέργειες σαμποτάζ σε υποθαλάσσια καλώδια.
Η Σουηδία θα συνεισφέρει έως τρία πολεμικά πλοία και ένα αεροσκάφος αναγνώρισης στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής προσπάθειας για την προστασία κρίσιμων υποδομών και την παρακολούθηση του ρωσικού «σκιώδους στόλου».
Κατά την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου Folk och Försvars, ο Κρίστερσον ανέφερε ότι οι υβριδικές επιθέσεις και οι «πόλεμοι δι’ αντιπροσώπων» αυξάνονται, σημειώνοντας ότι η ειρήνη απαιτεί ελευθερία και την απουσία σοβαρών συγκρούσεων. «Όσοι επιθυμούν ειρήνη πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πόλεμο», τόνισε.
Υποθαλάσσια καλώδια και ασφάλειαΣχολιάζοντας τη ζημιά σε καλώδιο μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας, υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί εχθρική πρόθεση». Παράλληλα, ανέφερε ότι η έρευνα συνεχίζεται με τη συμβολή του ΝΑΤΟ και σουηδικών υποβρυχίων.
Ενίσχυση Άμυνας και Συμμαχία με ΝΑΤΟΟ Κρίστερσον επεσήμανε ότι η Σουηδία δεν κατηγορεί αβασάνιστα, αλλά λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ασυνήθιστες ενέργειες στη Βαλτική. Ανέφερε, επίσης, ότι η χώρα έχει αλλάξει προσέγγιση, από «ιδεαλιστής στο περιθώριο» σε «ρεαλιστής στο επίκεντρο». Η Σουηδία συνεισφέρει το 2,4% του ΑΕΠ της στο ΝΑΤΟ, ποσοστό που θα αυξηθεί στο 2,6% τα επόμενα τρία χρόνια.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσης, σχέδια για την επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού της άμυνας, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή κατάσταση ως «τη σοβαρότερη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Μέχρι το 2030, η επένδυση στην πολιτική άμυνα θα φτάσει τα 37,5 δισεκατομμύρια SEK, ενώ ήδη κατασκευάζεται ένα νέο εθνικό κέντρο κυβερνοασφάλειας.
Διεθνής συνεργασία και προετοιμασίαΗ Σουηδία, μαζί με άλλες χώρες της Βαλτικής, προετοιμάζεται εντατικά για πιθανές απειλές, λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη ένταση με τη Ρωσία. Στο συνέδριο συμμετέχουν κορυφαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων μελών του ΝΑΤΟ, για την ενίσχυση της συνεργασίας στην περιοχή.