Λαβρόφ: Μαγικό σχήμα για την επίλυση του Κυπριακού δεν υφίσταται
Μαγικό σχήμα για την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο θα μπορούσε να προτείνει ή πολύ περισσότερο να προσπαθήσει να επιβάλλει η Ρωσία δεν υφίσταται, ούτε μπορεί να υπάρξει, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, απαντώντας σε ερώτηση για τις διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού, σε συνδυασμό με την προσωπική του εμπειρία από τον χειρισμό του προβλήματος.
«Όντως ασχολιόμουν με τη διευθέτηση του Κυπριακού όταν εργαζόμουν στη Νέα Υόρκη. Ετησίως ερχόταν ο Πρόεδρος της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ετησίως με αυτή την αφορμή προσκαλούσε τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ). Μιλούσαμε για το πώς θα υλοποιηθούν εκείνες οι αρχές, που είχαν κατοχυρωθεί στα ψηφίσματα του ΣΑ. Μιλούσαμε φυσικά επίσης και για εκείνες τις αποτυχίες στο δρόμο της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος», δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός, ενθυμούμενος με θερμά λόγια τον Γενικό Γραμματέα Κόφι Ανάν, τον οποίο χαρακτήρισε «καλό του φίλο» και «μέγιστο Γενικό Γραμματέα» και το σχέδιο Ανάν «τελευταία συγκεκριμένη προσπάθεια» για την επίλυση του Κυπριακού.
Σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, «ο Κ. Ανάν ρίσκαρε, συμβουλεύοντας τους βοηθούς του πρότεινε ένα σχέδιο, το οποίο μετέβαλλε ελαφρά τις αποφάσεις του ΣΑ, υπέρ της εξασθένησης της μελλοντικής κεντρικής εξουσίας, του εικονικού ενιαίου κράτους. Δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι θα είχαν λιγότερες αρμοδιότητες. Υπήρξε Δημοψήφισμα, το οποίο απέρριψε το σχέδιο αυτό. Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζω κάποιο πιο συγκεκριμένο σχέδιο. Γνωρίζω ότι οι Τούρκοι γείτονές μας ευθέως λένε ότι πρόκειται για δύο ισοδύναμα κράτη, ότι διαφορετικά δεν θα επιτευχθεί τίποτε», επομένως «χρειάζεται να υπάρξει συμφωνία. Κάποιο μαγικό σχήμα, το οποίο θα προτείναμε ή πολύ περισσότερο θα αρχίζαμε να επιβάλλουμε δεν έχουμε και δεν μπορεί τέτοιο να υπάρξει. Πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα του ενός και του άλλου λαού».
«Οι χώρες, που είναι μόνιμα μέλη του ΣΑ αντιμετωπίζονταν ως εγγυητές αυτής της διαδικασίας, τον τελευταίο καιρό, όπως καταλαβαίνω, μεταξύ άλλων και με τη συγκατάθεση της Λευκωσίας, αυτή η πεντάδα δεν συνεδριάζει. Η κυπριακή ηγεσία εργάζεται, όπως υποπτεύομαι, με τις ΗΠΑ. Εμείς ευχόμαστε μόνο ένα πράγμα: οι Κύπριοι να ζουν έτσι, όπως θέλουν και στον βορρά και στο νότο. Είναι πολλοί οι Ρώσοι πολίτες, που ζουν, οι περισσότεροι φυσικά στο νότο, αλλά περισσότεροι από 10.000 είναι στο βορρά» είπε, αναφερόμενος στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, αντίστοιχα.
«Τους παρέχουμε προξενικές υπηρεσίες, δεν έχουμε εκεί μόνιμο Προξενείο, όπως έχουν ορισμένα άλλοι, όπως η Βρετανία, αλλά οργανώσαμε την εξυπηρέτησή τους», ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, δηλώνοντας ότι η Μόσχα θέλει «οι Κύπριοι να αποφασίσουν πώς θα ζήσουν στο εξής. Και καταλαβαίνω ότι οι σημερινοί ηγέτες της Κύπρου έχουν εταίρους, οι οποίοι δεν θέλουν απλώς οι Κύπριοι να αποφασίσουν το ταχύτερο, αλλά τους λένε πώς πρέπει να αποφασίσουν. Μεταξύ άλλων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ για παράδειγμα. Μεταξύ άλλων να αλλάξουν την εσωτερική τους νομοθεσία ώστε να πλήξουν τους Ρώσους, οι οποίοι έστειλαν εμβάσματα με χρήματα στις τράπεζες της χώρας σας».
«Με άλλα λόγια, όπως στη Σερβία λένε ποιο είναι το κόστος, που πρέπει να πληρώσει, για να γίνει μέλος της ΕΕ, έτσι και στην Κύπρο λένε, “μπες στο ΝΑΤΟ, εκεί στο ΝΑΤΟ δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα, γιατί όλοι θα είμαστε σύμμαχοι και με τον βορρά όλα θα είναι καλά, αλλά ναι πρέπει να κάνετε έτσι, ώστε εδώ να είναι λιγότεροι οι Ρώσοι, λιγότερο να θυμάστε για την κοινή σας ιστορία”», κατέληξε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η Ρωσία δεν εμπλέκεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κύπρου, την οποία προσκάλεσε μάλιστα και στην Ευρασιατική Διάσκεψη Ασφάλειας, που οργανώνει η Λευκορωσία στο Μινσκ, στο πλαίσιο της συζήτησης πολιτικών ευρασιατικής ασφάλειας στην «κοινή ευρωπαϊκή ήπειρο».
Πηγή: ΚΥΠΕ