Η Κολομβία προτείνει στη Βενεζουέλα να αντιμετωπίσουν «μαζί» τον ELN
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο πρότεινε χθες Σάββατο στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας οι δυο χώρες να αντιμετωπίσουν «μαζί» την οργάνωση ανταρτών ELN, εναντίον της οποίας η Μπογοτά ανακοίνωσε πως εξαπολύθηκε προχθές στρατιωτική επιχείρηση στα σύνορα, έπειτα από συγκρούσεις που μέσα σε μια εβδομάδα και κάτι στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 80 ανθρώπους και ξερίζωσαν άλλους 38.000.
Ο κ. Πέτρο αντιδρούσε σε ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας της Βενεζουέλας, του Βλαντίμιρ Παδρίνο, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση του Καράκας να «συνεργαστεί» με την Μπογοτά για να «εδραιωθεί η ειρήνη».
«Αρκεί να περάσουμε στην πράξη μαζί. Σφυρί κι αμόνι» εναντίον του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), της αρχαιότερης και τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που αναγνωρίζεται επίσημα ως τέτοια στην Κολομβία, ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας μέσω X.
Προχθές Παρασκευή, η κολομβιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως περνά στην επίθεση στα σύνορα με τη Βενεζουέλα εναντίον των μαχητών της ακροαριστερής οργάνωσης ELN, που προσπαθεί να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της τμήμα της παραμεθόριας περιφέρειας Κατατούμπο.
Από τη 16η Ιανουαρίου, ο ELN έβαλε στο στόχαστρο διαφωνούντες των πρώην Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), που δεν υπέγραψαν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, καθώς και πολίτες. Πάνω από 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τουλάχιστον 38.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της βίας.
Οι κολομβιανές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα οπτικό υλικό που εικονίζει το βαρύ πυροβολικό σε δράση και την άφιξη στην Κατατούμπο δέκα και πλέον τεθωρακισμένων οχημάτων. Ανακοίνωσαν πως αναπτύχθηκαν πάνω από 9.000 στρατιωτικοί στην περιοχή αυτή, από όπου περνούν οδοί διακίνησης ναρκωτικών και βρίσκονται φυτείες κόκας, του φυτού τα φύλλα του οποίου είναι η βάση για την παραγωγή κοκαΐνης. Η Κολομβία παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα της ουσίας αυτής στον κόσμο.
Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Λουίς Εμίλιο Καρδόσο ανακοίνωσε χθες πως τουλάχιστον 104 διαφωνούντες των FARC παραδόθηκαν στον στρατό, οι 65 τις προηγούμενες 24 ώρες. Από τα μέλη αυτής της τελευταίας ομάδας, 54 είναι υπήκοοι Κολομβίας και 11 υπήκοοι Βενεζουέλας, διευκρίνισε, προσθέτοντας πως κατασχέθηκαν δεκάδες όπλα, εκρηκτικά και χιλιάδες σφαίρες.
Οι κολομβιανές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ακόμη πως την Παρασκευή ενεπλάκησαν στις πρώτες μάχες στην ορεινή περιοχή.
Η Κολομβία βυθίστηκε αυτόν τον μήνα σε μια από τις χειρότερες κρίσεις ασφαλείας της τελευταίας δεκαετίας, που φάνηκε να διαγράφει τις ελπίδες της κυβέρνησης Πέτρο πως ο ELN, με τον οποίο ξανάρχισε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις το 2022, θα αφοπλιζόταν και θα διαλυόταν.
Από τη 16η Ιανουαρίου, δεκάδες χιλιάδες πολίτες τράπηκαν σε φυγή για να σωθούν από τις μάχες. Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι εκτοπισμοί πληθυσμών το τρέχον διάστημα είναι οι μεγαλύτεροι από το 1997, όταν άρχισαν να τηρούνται δεδομένα για το πρόβλημα.
Μέρος των εκτοπισμένων πέρασε τα σύνορα, αναζήτησε καταφύγιο στη Βενεζουέλα, όπου η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε σχέδιο για την προσφορά βοήθειας στους πρόσφυγες.
Προχθές Παρασκευή, ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας Παδρίνο συναντήθηκε με τον κολομβιανό ομόλογό του Ιβάν Βελάσκες στην πόλη Σαν Κριστόμπαλ, πάνω στα σύνορα, για να αναζητηθούν λύσεις στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η Κολομβία μετά την έφοδο στοιχείων του ELN στην Κατατούμπο.
Η Μπογοτά προσπαθεί να εξακριβώσει πώς μπόρεσε ο ELN να κινητοποιήσει δυνάμεις στον γειτονικό νομό Αράουκα, προπύργιό του στην περιοχή των συνόρων, χωρίς οι αρχές να το αντιληφθούν.
Ορισμένοι στρέφουν το δάχτυλο στη φερόμενη υποστήριξη του ELN από το Καράκας, καθώς οι αντάρτες, όπως παρατηρούν ειδικοί, δρουν και στις δυο πλευρές των συνόρων. Η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch (HRW) για παράδειγμα θεωρεί πως δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας συνεργάζονται με τους αντάρτες στη διεξαγωγή «επιχειρήσεων».
Ο κ. Παδρίνο, που διαψεύδει ότι η Βενεζουέλα επιτρέπει σε ένοπλες οργανώσεις να έχουν βάσεις μετόπισθεν στο έδαφός της, όπως ερίζουν εδώ και χρόνια οι υπηρεσίες πληροφοριών της Κολομβίας, ανέφερε πως κινητοποιήθηκαν στοιχεία του στρατού κατά μήκος των συνόρων και πρόσθεσε ότι δεν θα επιτραπεί «η δράση οποιασδήποτε ένοπλης οργάνωσης».
Οι έφοδοι του ELN χαρακτηρίζονται μεγάλη δοκιμασία για τη σχέση του σοσιαλδημοκράτη προέδρου Πέτρο, του πρώτου αρχηγού του κολομβιανού κράτους που ανήκει στην αριστερά, με τη Βενεζουέλα, που είχε ήδη επιδεινωθεί μετά την επανεκλογή του ομολόγου του Μαδούρο τον Ιούλιο, που αμφισβητεί η αντιπολίτευση και κυβερνήσεις άλλων χωρών.
Ο κολομβιανός πρόεδρος δεν πήγε στην ορκωμοσία του Νικολάς Μαδούρο τη 10η Ιανουαρίου και πλέον αναφέρεται σ’ αυτόν με την έκφραση «ο άνθρωπος που ασκεί στην εξουσία» στη Βενεζουέλα. Από την άλλη, το Καράκας κατηγορεί την Μπογοτά πως επιτρέπει να βρίσκουν «καταφύγιο» στο έδαφος της Κολομβίας ηγέτες της Tren de Aragua, μιας από τις ισχυρότερες συμμορίες της Βενεζουέλας.
Διαβάστε επίσης: Μεξικό: Δημοσιογράφος εντοπίζεται δολοφονημένος
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP