ΥΠΑΝ: Σε 5 πυλώνες το Σχέδιο Δράσης για νέα Στρατηγική για τη Βία στα σχολεία
Σε πέντε πυλώνες εδράζεται στο Σχέδιο Δράσης για τη νέα Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και Διαχείριση της Βίας στο Σχολείο, 2024-2028, που παρουσιάστηκε σήμερα, με την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), Αθηνά Μιχαηλίδου να στέλνει κατά τη συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση της νέας Εθνικής Στρατηγικής, το μήνυμα ότι το ασφαλές σχολείο αφορά και τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.
Η κ. Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας θα συνεχίσει να θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας.
Ανέφερε ακόμη ότι στην πρώτη ήδη εφαρμογή της στρατηγικής κάποιες δεκάδες περιστατικά βίας έχουν ήδη καταγραφεί από τα σχολεία, «κάποια είναι πολύ μικρότερης σημασίας και σοβαρότητας, με ελάχιστα να έχουν μεγαλύτερη σημασία και σοβαρότητα και εκεί είναι που τρέχουν οι υποστηρικτικές μας υπηρεσίες να στηρίξουν το σχολείο».
Στον χαιρετισμό της η κ. Μιχαηλίδου, είπε ότι σκοπός της νέας Εθνικής Στρατηγικής, «θέτει στο επίκεντρο την υιοθέτηση μίας ολιστικής προσέγγισης, η οποία θα διασφαλίσει την ενδυνάμωση και την ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής βίας και παραβατικότητας». Επιπρόσθετα, συνέχισε, στοχεύει στη δημιουργία ενός ασφαλούς σχολικού κλίματος, το οποίο προωθεί έμπρακτα την κουλτούρα συμπερίληψης και την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων, καθώς και στη διασφάλιση της ενδυνάμωσης και της συναφούς ενεργού συμμετοχής της εκπαιδευτικής και της μαθητικής κοινότητας, αλλά και των γονέων και των κηδεμόνων στην πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών βίας στο σχολικό περιβάλλον.
Για την επίτευξη του πιο πάνω σκοπού, είπε η Υπουργός, έχει καταρτιστεί ένα στοχευμένο Σχέδιο Δράσης, που βασίζεται στην ολιστική προσέγγιση και εδράζεται σε πέντε πυλώνες «που λειτουργούν συμπληρωματικά και αλληλένδετα».
Σημείωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας «έχει θέσει ως προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια τη στοχευμένη, ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου, καταρτίζοντας ένα ολιστικό στρατηγικό σχεδιασμό», ο οποίος εδράζεται «στις κατευθύνσεις που ενστερνίζεται το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης, το οποίο κάτω από τον Πυλώνα «Άνθρωπος», θέτει ως επίκεντρο την Ανθρωποκεντρική Εκπαίδευση». Προς την κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε, προωθούνται συγκεκριμένα προγράμματα και δράσεις που προάγουν μεταξύ άλλων την ενσυναίσθηση, την πρόληψη, τη διαχείριση και τη μείωση φαινομένων σχολικού εκφοβισμού και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και ποικιλομορφία.
Σε αυτό το πλαίσιο, με βάση την προηγούμενη Στρατηγική που υλοποιείτο από το 2018, διαμορφώθηκε και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο και στη συνέχεια εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, τον Νοέμβριο του 2024, η νέα Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και Διαχείριση της Βίας στο Σχολείο και το συναφές σχέδιο δράσης της, σημείωσε.
Αναφερόμενη στους πέντε πυλώνες, είπε ότι ο κάθε ένας περιλαμβάνει αριθμό δράσεων και δραστηριοτήτων, κάθε μία από τις οποίες συμβάλλει στην επίτευξη του σκοπού και των επιμέρους στόχων της Εθνικής Στρατηγικής. «Όλοι οι πυλώνες δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής, επιστημονικά τεκμηριωμένο, μέσω του οποίου η Εθνική Στρατηγική επιδιώκεται να καταστεί βιώσιμη και αποτελεσματική», πρόσθεσε η κ. Μιχαηλίδου.
Συγκεκριμένα, ανέφερε, ο πρώτος πυλώνας στοχεύει στη διασφάλιση ενός ασφαλούς και συμπεριληπτικού σχολικού περιβάλλοντος, ο δεύτερος πυλώνας προωθεί την εκπαίδευση και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και των γονέων/κηδεμόνων για πρόληψη και διαχείριση της σχολικής βίας και ο τρίτος πυλώνας επικεντρώνεται στην εκπαίδευση και ενδυνάμωση των παιδιών για πρόληψη και διαχείριση της σχολικής βίας. «Στο ίδιο πλαίσιο, ο τέταρτος πυλώνας αφορά στους μηχανισμούς παρακολούθησης και υλοποίησης των πολιτικών και καταγραφής των φαινομένων βίας και τέλος, ο πέμπτος πυλώνας προωθεί τη δημιουργία συνεργειών με άλλους φορείς», είπε.
Για τη διαμόρφωση της νέας Εθνικής Στρατηγικής, είπε η Υπουργός, μελετήθηκε ένα εύρος βιβλιογραφικού υλικού, προκειμένου να εντοπιστούν νέες διεθνείς καλές πρακτικές και τάσεις στην πρόληψη και διαχείριση της βίας στο σχολείο και να μελετηθούν δράσεις που εφαρμόστηκαν καταγράφοντας θετικά αποτελέσματα. «Εξίσου, κύριο μέλημα υπήρξε η διασφάλιση της συμμόρφωσης της Στρατηγικής με διεθνή πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές, όπως είναι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το εγχειρίδιο κατευθυντήριων γραμμών του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και τα έγγραφα πολιτικής και τα διαγνωστικά εργαλεία της UNESCO», σημείωσε.
Επιπλέον, πρόσθεσε, αξιοποιήθηκαν τα ευρήματα της παγκύπριας έρευνας για το φαινόμενο της βίας στο σχολείο, που διενεργήθηκε στο διάστημα 2019-2024, ενώ λήφθηκαν υπόψη οι πρόνοιες του περί της Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Ενδοσχολικής Βίας Νόμου του 2020, καθώς και τα σχετικά μέτρα ενδυνάμωσης των σχολείων, που έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2023.
Η Υπουργός σημείωσε ακόμη ότι στο στάδιο της διαμόρφωσης της νέας Εθνικής Στρατηγικής, «υπήρξε κομβικός ο ρόλος», τόσο των αρμόδιων Διευθύνσεων και Υπηρεσιών του ΥΠΑΝ, όσο και των συναρμόδιων Υπουργείων, όπως Υγείας και Δικαιοσύνης, του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, των εκπαιδευτικών οργανώσεων, των συνομοσπονδιών γονέων, καθώς και των μαθητών/μαθητριών.
Τον συντονισμό για την ολοκλήρωση τόσο της διαδικασίας αξιολόγησης της προηγούμενης, όσο και τη διαμόρφωση της νέας Εθνικής Στρατηγικής, ανέλαβε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, σύμφωνα με την Υπουργό.
Ακολούθησε παρουσίαση της στρατηγικής από τη Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Έλενα Χατζηκακού, η οποία σημείωσε ότι η προσέγγιση της στρατηγικής είναι ανθρωποκεντρική, ολιστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πόσα περιστατικά βίας έχουν καταγραφεί σε σχέση με την προηγούμενη στρατηγική, η Υπουργός ανέφερε ότι δεν έχουν αριθμό για τα προηγούμενα περιστατικά, γιατί υπήρχε η αναφορά με άλλους τρόπους, ενώ, με βάση την καινούργια στρατηγική εγκαθιδρύεται ένας συστηματικός μηχανισμός καταγραφής των περιστατικών, πολυεπίπεδα. «Δίνουμε ευκαιρία για πλήρη καταγραφή και διαφάνεια σε αυτό το θέμα μέσω συγκεκριμένης πλατφόρμας που έχει ήδη ανακοινωθεί αυτές τις ημέρες», σημείωσε η Υπουργός.
Σύμφωνα με την Υπουργό, τις προηγούμενες χρονιές η καταγραφή γινόταν «λιγότερο τυπικά», με τα παράπονα και τα περιστατικά να υποβάλλονται στο Υπουργείο σημειώνοντας ότι κάποια από αυτά τα περιστατικά αποκρύβονταν από φόβο να μην δημιουργηθεί λάθος εικόνα για τα σχολεία ή το Υπουργείο έτρεχε μέσω των μηχανισμών του.
«Τώρα δίνουμε έμφαση και στη σωστή καταγραφή», είπε η Υπουργός.
Σημείωσε ότι «το μήνυμα σήμερα είναι ότι το ασφαλές σχολείο αφορά και τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, μας ενδιαφέρει και η ψυχική υγεία και των παιδιών και των εκπαιδευτικών και των μελών της σχολικής μονάδας, αλλά μας ενδιαφέρει και η ασφάλεια τους και η προσωπική τους υγεία, συνεπώς σωστή καταγραφή, εμπεριστατωμένες αποφάσεις, συλλογική δράση».
Ανέφερε ότι στην πρώτη ήδη εφαρμογή κάποιες δεκάδες περιστατικά έχουν ήδη καταγραφεί από τα σχολεία, κάποια είναι πολύ μικρότερης σημασίας και σοβαρότητας, με ελάχιστα να έχουν μεγαλύτερη σημασία και σοβαρότητα «και εκεί είναι που τρέχουν οι υποστηρικτικές μας υπηρεσίες να στηρίξουν το σχολείο».
Η Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι στη στρατηγική περιλαμβάνεται και το θέμα του διαδικτυακού εκφοβισμού, για το οποίο υπάρχει ειδική πρόνοια και γραμμή βοηθείας και ανώνυμη γραμμή καταγγελιών.
Πηγή: ΚΥΠΕ