Πληροφορίες για 50 απανθρακωμένα ζώα–«Στην περιοχή υπάρχουν 15χιλ αιγοπρόβατα»
Υπάρχουν νεκρά ζώα φάρμας από τις πυρκαγιές της ορεινής Λεμεσού ανέφερε ο Απόστολος Μαζέρης ανώτερος κτηνιατρικός λειτουργός. Ανέφερε πως έχουν εντοπιστεί 50 προς το παρόν και πως η καταμέτρηση συνεχίζεται.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ κ. Μαζέρης ανέφερε πως στην περιοχή που έγιναν οι πυρκαγιές υπάρχει αρκετή κτηνοτροφία κυρίως με αιγοπρόβατα που ανέρχονται περίπου σε 15 χιλιάδες.
Πρόσθεσε πως οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πενήντα ζώα που έχουν εντοπιστεί απανθρακωμένα. Ανέφερε πως συνεργεία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών επισκέπτονται την περιοχή και προσπαθούν να εντοπίσουν και να αξιολογήσουν την κατάσταση, αναφέροντας πως η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί.
Η περιοχή όπου υπάρχουν φάρμες που φαίνεται να επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές, είπε ο κ. Μαζέρης, είναι οι Πάνω Κυβίδες, ο Άγιος Αμβρόσιος, ο Άγιος Θεράπων, η περιοχή της Λόφου και γενικά εκεί από όπου πέρασε η πυρκαγιά.
Διαβάστε ακόμη: Συγκλονίζει δασοπυροσβέστης στη Λεμεσό: «Σήμερα όμως γονάτισα και έκλαψα…»
Ο αριθμός εγκαταστάσεων αιγοπροβάτων στις περιοχές αυτές ανέρχεται σε 18, ενώ υπάρχουνε και 6-7 μονάδες βοειδών, είπε.
Πρόσθεσε, ακόμη, πως επηρεάστηκε και η μελισσοκομία αφού στην περιοχή υπάρχουν μελισσοκόμοι χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη ακριβής εικόνα της κατάστασης για το τί ζημιές έχουν προκληθεί στα μελίσσια και στους μελισσοκόμους. Πρόσθεσε πως η διαδικασία της αξιολόγησης βρίσκεται σε εξέλιξη.
Είπε πως επηρεάστηκαν και ζώα συντροφιάς σημειώνοντας πως σύμφωνα με ενημέρωση από τον πρόεδρο του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου υπάρχουν πολλά περιστατικά που έφτασαν σε κτηνιατρικές κλινικές.
Ερωτηθείς, ο κ. Μαζέρης ανέφερε πως η πρώτη ενέργεια στην οποία προχωρούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες όταν τα ζώα εντοπιστούν νεκρά είναι η απομάκρυνση τους από τη φάρμα σύντομα, όπως πρέπει να γίνει με βάση την νομοθεσία, ώστε να τύχουν διαχείρισης .
Εάν υπάρχουν οποιαδήποτε ζώα που είναι τραυματισμένα αναλόγως με την ένταση των τραυμάτων θα γίνουν ενέργειες για να μην υποφέρουν τα ζώα αυτά, ανέφερε.
Αν είναι πολυτραυματισμένα ενδέχεται, όπως είπε, να οδηγηθούν ακόμη και για σφαγή ή να γίνει ευθανασία επί τόπου αναλόγως της περίπτωσης.
Όταν εντοπιστούν είπε ο κ. Μαζέρης νεκρά παραγωγικά ζώα, τότε αυτά τα ζώα εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες και δεν υπάρχει κίνδυνος για τον κόσμο που θα πλησιάσει θα ειδοποιηθεί η εταιρεία που έχει σύμβαση με τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες, με το Κράτος και θα τα περισυλλέξει για να τα διαχειριστεί όπως προνοεί η Νομοθεσία, συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνει κάποιος ιδιοκτήτης φάρμας σε περίπτωσης φωτιάς ο κ. Μαζέρης ανέφερε πως θα πρέπει να προβλέψει και να λάβει όλα τα μέτρα για να μην τον επηρεάσει η πυρκαγιά όπως να έχει καθαρούς τους χώρους του γύρω από την φάρμα του έτσι ώστε μια πυρκαγιά να μην προχωρήσει στα υποστατικά του.