Σαντορίνη: Απομακρύνεται το σενάριο των 6 Ρίχτερ
Μπορεί οι επιστήμονες να άφησαν μια νότα αισιοδοξίας την Παρασκευή (7/2) γύρω από τα σενάρια που επικρατούν από τη μετατόπιση του προβλήματος αναφορικά με τους σεισμούς στη ζώνη Σαντορίνης - Αμοργού, ωστόσο οι αρχές κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προετοιμαστούν ακόμη και για την πιο ακραία κατάσταση.
Η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ έκανε λόγο σε σημερινή έκτακτη ανακοίνωσή της για μείωση του ρυθμού σεισμικότητας στις Κυκλάδες, κάνοντας μια αποτίμηση της κατάστασης των τελευταίων ημερών.
«Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι, αν και συνεχίζει να εμφανίζεται μεγάλο πλήθος σεισμών με μέγεθος Μ³4.0, ο ρυθμός σεισμικότητας παρουσιάζει μια σχετική μείωση, ως προς τους σεισμούς που εντοπίζονται τόσο με συμβατικές μεθόδους όσο και με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι επιστήμονες.
Χαρακτηριστικά, λίγο μετά τις 9 το πρωί σημειώθηκαν δυο δονήσεις 4,2 και πέντε λεπτά μετά 4,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ που ήταν και ο ισχυρότερος έως εκείνη την ώρα σεισμός μέσα στην ημέρα. Ωστόσο, μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού περιορίστηκε σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες με ένα διπλό σεισμό μέσα σε ένα λεπτό να αγγίζει τα 4,5 και 4,4 Ρίχτερ περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αμοργού.
Σε ετοιμότητα και για το χειρότερο σενάριο
Την ίδια στιγμή, στη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά εξακολουθεί να φτάνει εξοπλισμός πρώτης ανάγκης, με όσους κατοίκους έχουν απομείνει να συνεχίζουν να ζουν τη δική του αγωνία. Το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός μετέβη στη Σαντορίνη και διαβεβαίωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι στο πλευρό των κατοίκων, ζητώντας ψυχραιμία και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών:
«Εγώ είμαι σήμερα εδώ για να σας πω με απόλυτο τρόπο ότι η πολιτεία είναι κοντά σας, όπως ήταν πάντα κοντά σας, ότι η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των κατοίκων της Σαντορίνης και των γειτονικών νησιών, ότι ένα σοβαρό κράτος πάντα προετοιμάζεται για τα χειρότερα, έστω και αν υπάρχουν μικρές πιθανότητες αυτά να γίνουν, και έτσι θα εξακολουθούμε να κινούμαστε. Προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα, ελπίζουμε για το καλύτερο. Αυτό επιβάλλεται να κάνει ένα σοβαρό και οργανωμένο κράτος». Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ για πύλες διαφυγής.
Παράλληλα, οι αρχές ανακοίνωσαν προειδοποιήσεις για κατολισθήσεις για πέντε περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του κύριου λιμανιού της Σαντορίνης, και απέκλεισαν περιοχές κατά μήκος της καλντέρας - το χείλος ενός αρχαίου, βυθισμένου ηφαιστείου του οποίου οι πλευρές βυθίζονται στα καθαρά νερά του Αιγαίου.
Λέκκας: «Απομειώνεται η ενέργεια που είχε συσσωρευτεί»
Σε επιφυλακή όμως βρίσκεται και η επιστημονική κοινότητα. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων βρίσκονται οι κατολισθήσεις, με τις Αρχές να σχεδιάζουν μια σειρά από έργα για την πρόληψη και αντιμετώπισή τους.
Ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε πως πλέον το σενάριο των 6 Ρίχτερ έχει απομακρυνθεί: «Το σίγουρο είναι ότι το σενάριο που συγκέντρωνε ελάχιστες πιθανότητες ότι θα έχουμε ένα σεισμό των 6, 6,1 6,2 Ρίχτερ τροποποιήθηκε και είναι πλέον σενάριο για σεισμό μικρότερο των 6 Ρίχτερ.
Αύριο έχουμε τη συνεδρίαση των δύο επιτροπών, του σεισμικού κινδύνου και ηφαιστειακού κινδύνου οπότε θα εξετάσουμε τα καινούργια δεδομένα, έτσι ώστε να κάνουμε τις δέουσες προτάσεις προς την πολιτεία. Θεωρώ ότι το σενάριο των 6 και πάνω Ρίχτερ απομακρύνθηκε. Οι εκδηλώσεις μικρότερων σεισμών είναι σε υψηλά επίπεδα, συνεπώς απομειώνεται η συνολική ενέργεια που είχε συσσωρευτεί στην περιοχή και δημιουργούσε όλη αυτή την σεισμική δραστηριότητα.
Η σεισμική ακολουθία έχει ιδιαίτερη ένταση, είναι σε υψηλό επίπεδο και αυτό που προβλέπουμε και εκτιμούμε είναι ότι θα συνεχιστεί τις αμέσως επόμενες μέρες αλλά σίγουρα από την άλλη βδομάδα – εάν παραμείνουμε στο σενάριο αυτό – θα αρχίσει και να μειώνεται η συχνότητα αλλά και τα μέσα μεγέθη, με διακυμάνσεις όμως οι οποίες αφορούν χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα είτε σε ένα εικοσιτετράωρο». Ο κ. Λέκκας δήγλωσε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι από ότι ήμασταν χθες».
«Έτσι θα φθίνει ο αριθμός των σεισμών»
Για το πιο πιθανό σενάριο της σεισμικής δραστηριότητα μίλησε, μεταξύ άλλων, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και ο καθηγητής Σεισμολογίας - Σεισμικής Ανισοτροπίας στο ΕΚΠΑ, Γεώργιος Καβύρης: «Το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό που όλοι ευχόμαστε το να αποτελεί αυτή η ακολουθία, μία σμηνοσειρά και να πάμε με μεγέθη αντίστοιχα με αυτά που έχουμε δει έως τώρα, που έχουν φτάσει το 5,1 και 5,2 και ίσως και λίγο μεγαλύτερα μέχρι 5.3, 5.4 και να θεωρηθεί αυτό μία σμηνοσειρά με αρκετά μεγάλα μεγέθη και με την πάροδο των εβδομάδων να φθίνει σιγά - σιγά ο αριθμός των σεισμών που συμβαίνει κάθε μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως:
«Αυτό το έχουμε δει τις 2 τελευταίες μέρες κάθε μέρα. Έχουμε λίγο μικρότερο αριθμό σεισμών και έτσι να λήξει βέβαια έχοντας κάθε μέρα τους και τους σεισμούς του μεγέθους του 4 και μεγαλύτερους».
Πρόσθεσε πως θα μπορούσαμε να δούμε ακόμα κάποια «5άρια» της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά να φθίνει σιγά - σιγά ο αριθμός. «Εάν και την επόμενη εβδομάδα πάμε με αυτούς του ρυθμούς, τότε μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να πρόκειται για μία προσεισμική ακολουθία και η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων θεωρεί ότι δεν θα μπορεί να ξεπερνά ιδιαίτερα το μέγεθος του 6, ακόμα και αν είναι αυτό το απευκταίο σενάριο».
Ακολουθεί η εγκατάσταση παλιρροιογράφου
Εν τω μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα θα εγκαταστήσει παλιρροιογράφο στη Σαντορίνη ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, όπως δήλωσε μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί, εξαιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Ο κ. Συνολάκης, που μετέβη στη Σαντορίνη, περιέγραψε τους λόγους που είναι αναγκαίοι οι παλιρροιογράφοι, τονίζοντας ότι συμβάλλουν στη «στοχευμένη προειδοποίηση» αλλά και στην ασφάλεια όλων.
Όπως είπε, θα τοποθετηθεί την επόμενη εβδομάδα ενώ επισήμανε ότι θα έπρεπε να υπάρχει παλιρροιογράφος εδώ και 20-30 χρόνια. «Είμαστε στη Σαντορίνη. Είναι δυνατόν, να μην έχει έναν παλιρροιογράφο. Είναι κάτι που χρειαζόταν. Προσπαθεί να ετοιμαστεί ένας τώρα και θα έρθω την άλλη εβδομάδα να τον εγκαταστήσω», σημείωσε.
«Αυτό το κομμάτι θα έπρεπε να το έχουμε κοιτάξει. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα των ελληνικών νησιών. Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστοι παλιρροιογράφοι. Αυτό λοιπόν δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη τη Μεσόγειο. Μας χρειάζονται παλιρροιογράφοι ακριβώς για να μετράμε και να ξέρουμε σε περίπτωση που γίνει κάτι, ακόμα και πάρα πολύ μικρό, θα έχουμε πολύ πιο στοχευμένη προειδοποίηση. Έτσι όπως είμαστε αν γίνει κάτι θα πρέπει αναπόφευκτα να εκκενώσουμε όλο το Αιγαίο. Αναπόφευκτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή: CNN.gr