Σωρεία παραπόνων για φάρμακα στο Παρατηρητήριο ΟΣΑΚ τον Ιανουάριο
Σωρεία παραπόνων από ασθενείς δέχθηκε το Παρατηρητήριο της ΟΣΑΚ τον πρώτο μήνα του 2025, με τα περισσότερα εξ αυτών να αφορούν φάρμακα και θεραπείες ασθενών.
Συγκεκριμένα, ασθενείς δεν εξυπηρετούνται, επειδή τα φάρμακά τους δεν είναι διαθέσιμα στα νοσοκομειακά φαρμακεία, άλλοι αναφέρουν ότι η δοσολογία ή ποσότητα που τους χορηγείται κάθε μήνα είναι μικρότερη από αυτή που πραγματικά χρειάζονται, άλλοι καταγγέλλουν ότι φάρμακα για σοβαρές ασθένειες δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ και ηλικιωμένοι αναφέρουν ότι δυσκολεύονται, αφού πρέπει να επισκέπτονται τα νοσηλευτήρια κάθε μήνα, για την προμήθεια των φαρμάκων τους, συχνά διανύοντας μεγάλες αποστάσεις.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η Νομική Λειτουργός της ΟΣΑΚ, Μιχαέλα Μάρκου ανέφερε ότι για τα συγκεκριμένα παράπονα η Ομοσπονδία ζήτησε ενημέρωση από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και από άλλες αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να επιλυθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα, αλλά και συναφή, ωστόσο, σημείωσε πως η Ομοσπονδία δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής ικανοποιητικές απαντήσεις.
Ειδικότερα, για το παράπονο ασθενούς ότι η ποσότητα του συγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος που του χορηγείται δεν επαρκεί για έναν ολόκληρο μήνα και συγκεκριμένα προκύπτει πρόβλημα, επειδή κάθε κουτί περιλαμβάνει λιγότερα χάπια από την απαραίτητη μηνιαία δοσολογία, η κ. Μάρκου ανέφερε ότι μετά την καταστροφή της αποθήκης φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας ενδεχομένως να γίνονται προσπάθειες για εξοικονόμηση και αποφυγή της κατάχρησης, ωστόσο σημειώνει ότι δυστυχώς «έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο», με συνέπεια να υπάρχει περιορισμός και να μην δίνονται επαρκείς ποσότητες στους ασθενείς.
Όπως ανέφερε, οι αρμόδιες Αρχές επικαλούνται συγκεκριμένη η πολιτική που ακολουθούν, με το θέμα μέχρι στιγμής να «αιωρείται».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Μάρκου είπε πως οι διαδικασίες σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ξεκάθαρες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην λαμβάνουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται, τη στιγμή που τις χρειάζονται.
Συνολικά 61 παράπονα τον Ιανουάριο
Το Παρατηρητήριο της ΟΣΑΚ δέχθηκε για τον πρώτο μήνα του 2025 συνολικά 61 παράπονα από ασθενείς, με τα περισσότερα να αφορούν ασθενείς άνω των 70 ετών, ενώ καταγράφηκαν αρκετά παράπονα για νοσηλευτήρια και νοσοκομειακά φαρμακεία του ΟΚΥπΥ, τα οποία σχετίζονται με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ, η Νομική Λειτουργός της ΟΣΑΚ ανέφερε ότι υπάρχει μια αύξηση των παραπόνων συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2024, σημειώνοντας ότι τον Ιανουάριο του 2024 είχαν καταγραφεί 52 παράπονα, εννέα λιγότερα από τον Ιανουάριο του 2025.
Σύμφωνα με τα μηνιαία στατιστικά δεδομένα, που δημοσιοποίησε το Παρατηρητήριο Ασθενών για τον Ιανουάριο, οι ασθενείς καταγγέλλουν, επίσης, τον μεγάλο χρόνο αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), προβλήματα στη νοσηλεία ηλικιωμένων ασθενών, καθώς και την ταλαιπωρία στα νοσοκομειακά φαρμακεία.
Πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι δεν εξυπηρετούνται, επειδή τα φάρμακά τους δεν είναι διαθέσιμα στα νοσοκομειακά φαρμακεία, ενώ ηλικιωμένοι ασθενείς δυσκολεύονται επειδή πρέπει να επισκέπτονται τα νοσηλευτήρια κάθε μήνα, για την προμήθεια των φαρμάκων τους, συχνά διανύοντας μεγάλες αποστάσεις.
Εξάλλου, το περασμένο μήνα υπήρξαν καταγγελίες ότι λόγω των λοιμώξεων, που βρίσκονται σε έξαρση αυτή την περίοδο, δεν επιτρέπεται στους συγγενείς να επισκέπτονται τους ηλικιωμένους που νοσηλεύονται.
Επιπλέον, αναφέρονται περιστατικά ηλικιωμένων ασθενών με κατακλίσεις, καθώς και περιστατικά νοσηλευομένων που νόσησαν με άλλες παθήσεις κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.
Στο μεταξύ, αριθμός καταγγελιών αφορά εξειδικευμένα φάρμακα, που δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ, καθώς και φάρμακα των οποίων το έντυπο οδηγιών διατίθεται μόνο σε γλώσσες εκτός των ελληνικών και αγγλικών.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εξέταση ονομαστικών αιτημάτων, για χορήγηση φαρμάκων από τον ΟΑΥ, ενώ καταγράφονται παράπονα για προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς.
Στο μεταξύ, αριθμός ασθενών καταγγέλλει ότι οι υπηρεσίες που λαμβάνουν από τους γιατρούς τους δεν είναι ικανοποιητικές ή ότι δεν υπάρχει σωστή επικοινωνία με τον γιατρό τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην εξυπηρέτησή τους ή ακόμη και σε λανθασμένες διαγνώσεις.
Μεταξύ άλλων, τον Ιανουάριο αναφέρθηκαν περιπτώσεις κακής συμπεριφοράς από γιατρούς και ανεπαρκούς παροχής υπηρεσιών υγείας, ενώ αναφέρθηκαν και παράπονα σχετικά με παιδιά με διαβήτη που χρειάζονται συνοδό, ώστε για να μπορούν να φοιτούν στα σχολεία.
Ενδεικτικά κάποια από τα παράπονα που δημοσιοποιήθηκαν από την ΟΣΑΚ
Ασθενής έκανε αναφορά ότι η ποσότητα του συγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος που του χορηγείται δεν επαρκεί για έναν ολόκληρο μήνα. Συγκεκριμένα, το κουτί περιέχει 28 χάπια, ενώ ο ασθενής χρειάζεται 30. Το πρόβλημα προκύπτει επειδή κάθε κουτί περιλαμβάνει λιγότερα χάπια από την απαραίτητη μηνιαία δοσολογία. Όπως ενημέρωσε, ο φαρμακοποιός του ανέφερε ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΥ, δεν επιτρέπεται η χορήγηση μεγαλύτερων ποσοτήτων, ακόμα κι αν αυτές είναι απαραίτητες για την πλήρη κάλυψη του μηνιαίου θεραπευτικού σχήματος.
Ασθενής με Μυασθένεια Gravis παραπονέθηκε ότι μέσω του ΓεΣΥ προμηθευόταν το φαρμακευτικό σκεύασμα. Ωστόσο, από τον Νοέμβριο του 2024 σταμάτησε και έφεραν το αντίστοιχο, το οποίο είχε πολλές παρενέργειες. Τα άτομα με Myasthenia Gravis αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την κατάποση. Το αντίστοιχο είναι πολύ μεγάλο και δεν έχει επικάλυψη, ενώ το πρώτο σκεύασμα είναι μικρό και με επικάλυψη. Δεν υπάρχει στην Κύπρο το Mestinon ούτε σαν επιλογή για αγορά και οι ασθενείς πρέπει να το φέρνουν από Ελλάδα. Στο μεταξύ, σημειώνεται ότι είναι λίγα άτομα με την συγκεκριμένη πάθηση και το φάρμακο αυτό είναι βασικό φάρμακο.
Σε άλλη αναφορά, ασθενής καταγγέλλει ότι το φάρμακο του ήταν out of stock στον κατάλογο φαρμάκων και μηδενικό το απόθεμα. Ωστόσο, ο φαρμακοποιός είχε ένα κουτί διαθέσιμο στο συρτάρι του, το οποίο δεν μπορούσε να δώσει, γιατί δεν θα πληρωνόταν από το σύστημα.
Άλλος ασθενής λαμβάνει ένα νέο φάρμακο με βιολογικούς παράγοντες από νοσοκομειακό φαρμακείο μέσω ονομαστικού αιτήματος κάθε μήνα. Όταν επισκέφθηκε το φαρμακείο, διαπίστωσε ότι το φάρμακό του δεν περιλαμβανόταν στις παραγγελίες. Τελικά, του το παρείχαν από τη διαθέσιμη ποσότητα άλλου ασθενούς. Θέλει να διερευνηθεί γιατί δεν υπήρχε το φάρμακό του στις προμήθειες. Το πρόβλημα φαίνεται να είναι γενικότερο στη συγκεκριμένη επαρχία, καθώς όπως ενημερώθηκαν έχει αποχωρήσει η υπεύθυνη του φαρμακείου.
Μεταξύ άλλων, ένας 82χρονος κάτοικος Καπέδων αναγκάζεται να αλλάζει τρία διαφορετικά λεωφορεία για να μεταβεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, γεγονός που του προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία, ενώ ζητά τη δημιουργία απευθείας γραμμής, για τη διευκόλυνση των ηλικιωμένων και των ασθενών που χρειάζονται τακτικές επισκέψεις στο νοσοκομείο.
Πηγή: ΚΥΠΕ