Υπ. Γεωργίας σε ΔΗΣΥ: Kυβέρνηση υλοποιεί στοχευμένες δράσεις στο υδατικό
Η παρούσα Κυβέρνηση έθεσε σε τροχιά υλοποίησης στοχευμένες δράσεις για να αποσυνδεθεί η υδροδότηση της χώρας μας από τις κλιματολογικές συνθήκες, την ώρα που άλλοι, επί των δικών τους θητειών, άφησαν το υδατικό ζήτημα άλυτο, απαντά το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε τοποθετήσεις στελεχών του ΔΗΣΥ για το υδατικό.
Το Υπουργείο Γεωργίας τονίζει σε ανακοίνωσή του πως είναι προφανές ότι η διαχείριση του υδατικού δεν μπορεί να επιλυθεί με πρόχειρες λύσεις ή με αόριστη κριτική, σημειώνοντας πως οι δράσεις που έχει θέσει σε εφαρμογή η Κυβέρνηση διαμορφώνουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αντιμετώπισης, διασφαλίζοντας τόσο τη βιώσιμη αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων όσο και την υλοποίηση νέων έργων υποδομής.
Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας αναφέρεται πρόσθετα ότι η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα του υδατικού προβλήματος που πλήττει την Κυπριακή Δημοκρατία για τρίτη συνεχόμενη ξηρή χρονιά, απαντά με συγκεκριμένες πολιτικές και έργα, τα οποία στηρίζονται στην τεχνογνωσία των ειδικών και δεν επιτρέπουν λαϊκίστικες προσεγγίσεις.
Σημειώνει, περαιτέρω, ότι είναι σαφές πως η παράταση της ανομβρίας και η χαμηλή πλήρωση των φραγμάτων οφείλονται σε μακροχρόνιες κλιματικές πιέσεις, ενώ οι πολιτικές επιλογές και οι επενδύσεις προηγουμένων ετών δεν επιλύσαν οριστικά το υδατικό.
Αντιθέτως, αναφέρει, η παρούσα Κυβέρνηση, μέσα σε μόλις 12 μήνες, έχει δρομολογήσει τρεις σημαντικές δέσμες μέτρων, με πρώτη δέσμη όσα περιλαμβάνονται στο Εθνικό Επενδυτικό Πλάνο Υδατικών Έργων, που παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα συνεκτικό πλαίσιο 93 έργων ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης και αξιοποίησης ανακτημένου νερού, με ορίζοντα υλοποίησης το 2030 και συνολικό κόστος 1,17 δισεκατομμύρια ευρώ.
Για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, εγκρίθηκαν έκτακτα μέτρα τον Ιούλιο του 2024, δίνοντας επιπρόσθετη ποσότητα νερού σε αγρότες, ενώ τον Νοέμβριο του 2024 τέθηκε σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Δράσης για Αντιμετώπιση της Ανομβρίας και της Λειψυδρίας, το οποίο είναι η κορωνίδα της όλης προσπάθειας, αναφέρει επίσης, προσθέτοντας ότι το Πρόγραμμα περιλαμβάνει 28 δράσεις – βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες – με σκοπό να αποσυνδεθεί η επάρκεια νερού από τις κλιματολογικές συνθήκες.
Ακολούθως αναφέρει ότι στο κέντρο αυτών των δράσεων βρίσκονται η κατασκευή επιπλέον μόνιμων μονάδων αφαλάτωσης και η άμεση προώθηση τεσσάρων κινητών μονάδων, με συνολική δυναμικότητα έως 40.000 m³/ημέρα, που αναμένεται να λειτουργήσουν μέχρι το φθινόπωρο του 2025.
Προσθέτει ότι ταυτόχρονα, έχει προωθηθεί απλοποίηση διαδικασιών για ιδιωτικές αφαλατώσεις σε ξενοδοχεία και γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ενώ εξετάζονται προτάσεις για πλωτές ή επιπρόσθετες χερσαίες μονάδες αφαλάτωσης από μεγάλες διεθνείς εταιρείες, ενώ παράλληλα, γίνονται επενδύσεις στην αναβάθμιση του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων με προσλήψεις επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, καθώς και διπλασιασμός του κονδυλίου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας για βελτιωτικά έργα αρδευτικών υποδομών.
Το Υπουργείο Γεωργίας παραθέτει ως σημαντικές τις προσπάθειες μείωσης των απωλειών στα δίκτυα ύδρευσης που διαχειρίζονται οι Τοπικές Αρχές, την αξιοποίηση παλιών και νέων γεωτρήσεων, καθώς και τα μέτρα για περιορισμό της αλόγιστης χρήσης υδάτων σε δημόσιους χώρους πρασίνου.
Αναφέρει επίσης πως η επιλογή αυτών των λύσεων έγινε με βάση την εξειδικευμένη τεχνογνωσία των κρατικών τμημάτων, αποδεικνύοντας ότι η υπευθυνότητα και ο ορθός προγραμματισμός είναι η μόνη ρεαλιστική οδός για να ανταπεξέλθει η χώρα στις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή. «Οσοι μιλούν για «ατολμία» ή δήθεν εύκολες, έτοιμες λύσεις, οφείλουν να εξηγήσουν γιατί, επί των δικών τους θητειών, το υδατικό ζήτημα παρέμεινε άλυτο, την ώρα που η παρούσα Κυβέρνηση έθεσε σε τροχιά υλοποίησης στοχευμένες δράσεις για την ασφαλή υδροδότηση της χώρας», καταλήγει.
Πηγή: ΚΥΠΕ