Υφ. Τουρισμού: Παρά τις προκλήσεις είμαστε αισιόδοξοι για το 2025
Την αισιοδοξία του για τις επιδόσεις του τουρισμού, μέσα στο 2025, εξέφρασε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμή, σημειώνοντας, ότι χρειάζεται σωστός στρατηγικός σχεδιασμός, καθώς η βιομηχανία εισέρχεται σε ένα νέο κύκλο, με νέες προκλήσεις και διαφορετικές προσδοκίες από τους ταξιδιώτες.
Σε χαιρετισμό του κατά την εναρκτήρια τελετή του 46ου Ξενοδοχειακού Συνεδρίου και Έκθεσης Προϊόντων και Υπηρεσιών, που διοργάνωσε σήμερα, στη Λεμεσό, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων, ο κ. Κουμής ανέφερε πως τα θετικά αποτελέσματα του 2024 επιβεβαίωσαν ότι η τουριστική βιομηχανία παραμένει ένας ζωτικός πυλώνας για την οικονομία της χώρας και πως, με σωστές στρατηγικές, μπορούν να υπερπηδηθούν ακόμη και οι μεγαλύτερες προκλήσεις.
Στον χαιρετισμό, που διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού, Κώστας Κωνσταντίνου, ο Υφυπουργός επεσήμανε πως «κοιτάζοντας μπροστά για το 2025, υπάρχει εύλογος λόγος για αισιοδοξία, αν και οι προκλήσεις του περασμένου έτους συνεχίζουν να υφίστανται».
Σημείωσε ότι οι γεωπολιτικές συγκρούσεις συνεχίζονται, οι αεροπορικές μεταφορές αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις, ενώ η Ευρώπη - η κύρια αγορά για τον κυπριακό τουρισμό – αναμένεται να επηρεαστεί από τη νέα τιμολογιακή πολιτική των ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, επεσήμανε ότι το 2025 εκτιμάται ότι θα είναι μια ακόμη επιτυχημένη χρονιά για τον τουρισμό και τόνισε πως «είναι καιρός να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τουρισμού, παρά στα ποσοτικά».
Σημείωσε δε ότι το Υφυπουργείο θεωρεί πως το 2024 σήμανε το τέλος ενός σημαντικού κύκλου για τον κυπριακό τουρισμού, που κράτησε σχεδόν δέκα χρόνια και σήμερα εισέρχεται σε έναν νέο, όπου «ο κόσμος έχει αλλάξει, ο κλάδος αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις και έχουν επίσης αλλάξει και οι προσδοκίες των ταξιδιωτών».
«Ως εκ τούτου, για να παραμείνει ανταγωνιστική, η Κύπρος πρέπει να εξελιχθεί και να καινοτομήσει», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κυπριακός τουρισμός, όπως και πολλοί άλλοι τουριστικοί προορισμοί όπως υπέδειξε, ο κ. Κουμής είπε πως αυτές αφορούν στην κλιματική αλλαγή, στην επάρκεια των υποδομών, στην έλλειψη εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων και στον υπερτουρισμό. Οι προκλήσεις, υπογράμμισε, αν και σημαντικές, δεν είναι ανυπέρβλητες αν υπάρξει προσεκτικός σχεδιασμός, συνεργασία και επικέντρωση στην καινοτομία.
Συγκεκριμένα, είπε πως η Κύπρος πρέπει να υιοθετήσει πρακτικές αειφόρου τουρισμού και να λάβει προληπτικά μέτρα για αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής, επενδύοντας στην προώθηση ορεινών και εναλλακτικών προορισμών στο νησί, με ψυχρότερο κλίμα και στην επέκταση της τουριστικής περιόδου πέραν των καλοκαιρινών μηνών. «Το Υφυπουργείο έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση, προωθώντας, όπου ισχύει, μια πράσινη προσέγγιση», συμπλήρωσε.
Έκανε ακόμη αναφορά στην ανάγκη συνεχούς προώθησης του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου μέσα από καινοτόμες δράσεις, που θα αναδεικνύουν όχι μόνο την παραδοσιακή εμπειρία του ήλιου και της θάλασσας, αλλά και τις ειδικές μορφές τουρισμού.
«Η ανταπόκριση στις εξελισσόμενες προτιμήσεις των τουριστών με την ανάπτυξη και προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού στις οποίες η Κύπρος μπορεί να είναι πιο ανταγωνιστική, είναι το κλειδί για να παραμείνει επίκαιρη και επιτυχημένη», υπέδειξε ο Υφυπουργός.
Μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ο κ.Κουμής είπε πως το Υφυπουργείο Τουρισμού προγραμματίζει να λειτουργήσει ως κόμβος παροχής βοήθειας σε τουρίστες που επιθυμούν να έχουν μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία, ενώ ήδη προσφέρει κίνητρα για ψηφιακή μετάβαση σε παρόχους μορφών τουρισμού ειδικού ενδιαφέροντος και σε όσους επιθυμούν να βελτιώσουν τα ψηφιακά τους συστήματα που θα βοηθήσουν στη διαχείριση της ροής των επισκεπτών και στις εξελισσόμενες ανάγκες τους.
Ανέδειξε, παράλληλα, τη σημασία της στήριξης των τοπικών κοινωνιών και επιχειρήσεων για διατήρηση της παράδοσης και συμμετοχής τους στο σχεδιασμό και διαχείριση των τουριστικών δραστηριοτήτων, της λήψης προληπτικών μέτρων ώστε η Κύπρος να παραμείνει ασφαλής προορισμός σε περιόδους κρίσεων και της συνεργασίας με όλους τους εμπλεκομένους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την τουριστική βιομηχανία.
Καταληκτικά, Κώστας Κουμής είπε πως «αντιμετωπίζοντας τις μελλοντικές προκλήσεις, αξιοποιώντας παράλληλα τις ευκαιρίες με βιώσιμες πρακτικές, καινοτομία και συνεργασία, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η Κύπρος θα παραμείνει ένας ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός για τα επόμενα χρόνια».
Την αισιοδοξία του για την τουριστική βιομηχανία του τόπου εξέφρασε, στην ομιλία του, και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Θάνος Μιχαηλίδης, ο οποίος έκανε αναφορά στα στατιστικά του 2024 και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, το 2024 έσπασε το ρεκόρ επισκεψιμότητας, με πέραν των 4 εκατομμυρίων επισκεπτών, «αποδεικνύοντας ότι, ακόμη και εν μέσω γεωπολιτικών αναταραχών, η κυπριακή τουριστική βιομηχανία παραμένει ανθεκτική και προσαρμόσιμη».
Ενθαρρυντικά, συνέχισε, είναι τα στοιχεία για τους μη καλοκαιρινούς μήνες, αφού σε σύγκριση με το 2023, ο περασμένος Μάρτιος σημείωσε αύξηση 10% στις αφίξεις, ο Νοέμβριος 13% αύξηση και ο Δεκέμβριος 8% αύξηση.
Τα ποσοστά αυτά, όπως είπε, αποτελούν ένδειξη πως «μπορούμε πράγματι να παρατείνουμε τη λειτουργία των ξενοδοχείων μας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους» και εξέφρασε τη θέση πως «για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε μια στρατηγική για τις πιθανές περιοχές που μπορούν να φέρουν περισσότερους ταξιδιώτες στην Κύπρο μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου».
Σύμφωνα με τον κ.Μιχαηλίδη, υπάρχουν αρκετοί τομείς στους οποίους η Κύπρος μπορεί να επενδύσει και να τους προωθήσει, όπως ο αθλητικός τουρισμός, η πεζοπορία, οι ειδικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και διεθνή συνέδρια, οι ξεναγήσεις ειδικού ενδιαφέροντος, όπως περιηγήσεις κρασιού, οι ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς χώρους και οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
«Πρέπει να αναπτύξουμε και να προωθήσουμε όλες τις πτυχές του τουρισμού ταυτόχρονα, γιατί δεν υπάρχει ενιαία λύση για την υπέρβαση της εποχικότητας», είπε και πρόσθεσε ότι με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδους σε εκτός αιχμής μήνες, «θα έχουμε μια ομοιόμορφη κατανομή της αγοράς εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και μια βελτιωμένη κερδοφορία του κλάδου, η οποία θα οδηγήσει και σε περισσότερες επενδύσεις στα ξενοδοχεία».
Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ έκανε αναφορά στις προκλήσεις της αγοράς εργασίας και για τις υποδομές, στην ανάγκη εφαρμογής περιβαλλοντικά βιώσιμων πρακτικών, που πλέον επιζητούν, όπως είπε, οι επισκέπτες, και στη νομοθετική ρύθμιση της λειτουργίας καταλυμάτων τύπου Airbnb. Υπογράμμισε, εξάλλου, την ανάγκη για επένδυση στην τεχνογνωσία της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία άρχισε να διαμορφώνει τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, που πρέπει να παραμείνουν ανταγωνιστικές μπροστά στις τάσεις της διεθνούς αγοράς.
Λέγοντας ότι ο ΠΑΣΥΞΕ παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον και συνεχίζει να διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, ο Θάνος Μιχαηλίδης υπογράμμισε την αναγκαία στενότερη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε ένα «ανταγωνιστικό και περίπλοκο περιβάλλον».
Υπογράμμισε δε ότι, για να υπάρχει παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιτυχιών των δράσεων και για καλύτερες αποδόσεις «πρέπει να αναπτύξουμε ένα ισχυρό σύστημα συλλογής δεδομένων, το οποίο θα επιτρέψει και στους δύο τομείς να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις που βασίζονται σε δεδομένα, διασφαλίζοντας ότι προχωράμε στοχευμένα».
«Ως ο παλαιότερος σύνδεσμος της Κύπρου, που ιδρύθηκε το 1936, είμαστε βέβαιοι ότι θα ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και θα συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε ένα ευημερούν μέλλον για τη βιομηχανία και τη χώρα», κατέληξε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ.