Πολιτική αντιπαράθεση για εκδρομές στα κατεχόμενα-Νίπτει τας χείρας της η ΥΠΑΝ
Τρία 24ωρα, μετά τη θύελλα αντιδράσεων, που προκάλεσαν οι προσκλήσεις, που έδιδαν στα σχολεία σε μαθητές, για εκδρομές στα κατεχόμενα και τα διαδοχικά καλέσματα για παραίτησή της, η Υπουργός Παιδείας, τοποθετείται.
Όχι με επίσημη ανακοίνωση, αλλά με ανάρτηση σε προσωπικό της λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Το Υπουργείο Παιδείας, δηλώνει η Αθηνά Μιχαηλίδου, εδώ και εννέα χρόνια ενημερώνει τα σχολεία για το πρόγραμμα, αλλά δεν εμπλέκεται οργανωτικά στις δράσεις του.
«Το πρόγραμμα ''Imagine'' αποφασίστηκε το 2016, από τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ακιντζί. Φέτος, το Υπουργείο, ενημερώθηκε για διοργάνωση επισκέψεων μαθητών όχι μόνο στη πράσινη γραμμή, αλλά στα κατεχόμενα. Η θέση του Υπουργείου, είναι ξεκάθαρη -να μην εμλέκονται τα σχολεία στο θέμα των επισκέψεων. Δεν μετράμε την φιλοπατρία μας μέσω δηλώσεων και παραπληροφόρησης».
Η ανάρτηση της Υπουργού ωστόσο περισσότερο δημιουργεί ερωτήματα, παρά να τα απαντά.
1) Αφού το Υπουργείο δεν εμπλέκεται οργανωτικά στις δράσεις του προγράμματος, γιατί οι προσκλήσεις δίδονται μέσω των σχολείων;
2) Ελέγχει το Υπουργείο τις δράσεις των προγραμμάτων τα οποία στηρίζει με εγκυκλίους, αφού μέχρι πρότινος δήλωνε άγνοια για τις εκδρομές;
3) Ποιος φέρει την ευθύνη για την ασφάλεια των μαθητών στις εκδρομές;
Κι ενώ το Υπουργείο Παιδείας, ζητούσε από το ΣΙΓΜΑ, τις προηγούμενες μέρες να του αποστείλει τις προσκλήσεις, για να διερευνήσει το περιστατικό, πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδρυτικό μέλος του Ομίλου που διοργανώνει τις εκδρομές, εργάζεται στο Υπουργείο.
Διαβάστε επίσης: ΕΛΑΜ: Απαιτούμε άμεση παύση της Υπουργού Παιδείας- Πώς απαντά η Μιχαηλίδου
Οι μετασεισμοί πάντως στα πολιτικά κόμματα συνεχίζονται με το ΑΚΕΛ να στηρίζει το πρόγραμμα, κάνοντας ωστόσο για μισόλογα της Κυβέρνησης, και το ΕΛΑΜ και την ΕΔΕΚ να κατακεραυνώνουν το Υπουργείο Παιδείας.
ΑΚΕΛ
«Η πατρίδα μας δεν κινδυνεύει από πρωτοβουλίες επαναπροσέγγισης αλλά από τον εθνικισμό και τη διχοτόμηση. Οι δραστηριότητες, που φέρνουν τις δύο κοινότητες μαζί, πρέπει να αποτελούν επίσημη κυβερνητική πολιτική. Η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας οφείλουν να τοποθετούνται σε αυτά τα ζητήματα με σαφήνεια και όχι μισόλογα».
ΕΛΑΜ
«Θεωρούν ότι πιστεύει κανείς ότι η ηλεκτρονική εγγραφή των μαθητών με τη ''θρησκευτική μειονότητα'', το ''γονέας 1 και γονέας 2'' και τώρα οι εκδρομές στα κατεχόμενα είναι τυχαία γεγονότα;
Ο πρώτος που φέρει ευθύνη έχει όνομα και επίθετο. Αθηνά Μιχαηλίδου. Απαιτούμε την άμεση παύση της Υπουργού Παιδείας».
ΕΔΕΚ
«Η ΕΔΕΚ εκφράζει τη διαφωνία της για την ανοχή του Υπουργείου Παιδείας να επιτρέπει την πρόσβαση στα σχολεία μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως ο Όμιλος λεγόμενου ''Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας'', του οποίου οι προθέσεις είναι αμφίβολες και επικίνδυνες».
Η διοργάνωση εκδρομών μαθητών στα κατεχόμενα, καταλήγει η ΕΔΕΚ, δίδει επιπλέον «όπλα» στην επιχειρηματολογία των εκπροσώπων της κατοχής, να ισχυρίζονται ότι αναβαθμίζεται το κατοχικό καθεστώς, από τους Ελληνοκύπριους.
Διαβάστε επίσης: Εκδρομές στα κατεχόμενα: Τριγμούς στη διακυβέρνηση - Ζητούν παραίτηση υπουργού