Η Βουλή υπερψήφισε την εθελοντική στράτευση γυναικών- Τι προνοεί το νομοσχέδιο
Η Βουλή, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας Βασίλη Πάλμα, ψήφισε το απόγευμα για ρύθμιση της διαδικασίας για εθελοντική στράτευση των γυναικών στην Εθνική Φρουρά, μετά την ολοκλήρωση της φοίτησής τους στη μέση εκπαίδευση. Υπέρ ψήφισαν 32 βουλευτές ενώ αποχή τήρησαν 15 (βουλευτές του ΑΚΕΛ και η ανεξάρτητη Αλεξάνδρα Ατταλίδου).
Καταψηφίστηκε τροπολογία του ΑΚΕΛ που προνοούσε το πλαίσιο της στράτευσης να καθορίζεται με κανονισμούς της Βουλής, αντί με υπουργικά διατάγματα.
Στις τοποθετήσεις Βουλευτών τέθηκαν διάφοροι προβληματισμοί και ζητήθηκε η διαχείρισή τους από το Υπουργείο, έγιναν αναφορές για νομοσχέδιο χωρίς επαρκή μελέτη ενώ δεν έλειψαν οι επικρίσεις κατά της Κυβέρνησης για «επικοινωνιακά τεχνάσματα» και «πυροτεχνήματα».
Τι προνοεί το νομοσχέδιο
----
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η πρόσκληση των γυναικών πολιτών για εθελοντική στράτευση θα διενεργείται με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως ακριβώς συμβαίνει με την υποχρεωτική στράτευση των αρρένων πολιτών.
Παράλληλα ο Υπουργός Άμυνας, κατόπιν της έκδοσης του διατάγματος, εξουσιοδοτείται όπως εκδώσει απόφαση, έπειτα από εισήγηση του Αρχηγού Εθνικής Φρουράς, αναφορικά με τις μονάδες και τις ημερομηνίες κατάταξης, τη διάρκεια της θητείας, τη διαδικασία, τον τρόπο καταγραφής των γυναικών πολιτών της Δημοκρατίας για στράτευση, τις συνακόλουθες στρατολογικές μεταβολές, την επιλογή και την κατανομή τους, τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις, τις άδειες, τον χρόνο πραγματικής θητείας, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια προς υλοποίηση της πρόσκλησης των γυναικών πολιτών και την εκπλήρωση της εθελοντικής θητείας γενικότερα.
Ειδικότερα, παρέχεται στον Υπουργό Άμυνας ευρεία διακριτική ευχέρεια να καθορίζει το πλαίσιο εντός του οποίου θα διενεργείται η εθελοντική στράτευση των γυναικών.
Οι γυναίκες πολίτες δύναται να υπηρετούν εθελοντικά μόνο, εφόσον κριθούν ως ικανές κατηγορίας πρώτης (Ι/1) ή δεύτερης (Ι/2), σε αντίθεση με τους άρρενες πολίτες οι οποίοι εκπληρώνουν θητεία ακόμη και αν κριθούν ικανοί κατηγορίας τρίτης (Ι/3) ή τέταρτης (Ι/4).
Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία προς εξυπηρέτηση και διασφάλιση του κυριότερου σκοπού εισαγωγής του θεσμού της εθελοντικής στράτευσης γυναικών πολιτών, ήτοι της ενίσχυσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς.
Στο νομοσχέδιο επιπρόσθετα παρέχεται η δυνατότητα για εφεδρική υπηρεσία στις γυναίκες που θα εκπληρώνουν εθελοντική στρατιωτική θητεία, δεδομένου ότι τους ζητηθεί και αποδεχθούν την ένταξή τους στην εφεδρεία. Διασαφηνίζεται εξάλλου ότι οι διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας που καθορίζουν την υποχρεωτική στράτευση, αφορούν μόνο τους άρρενες πολίτες της Δημοκρατίας.
Αναφέρεται ότι η εθελοντική στρατιωτική θητεία, η οποία έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες, έχει τα αντίστοιχα ίδια αποτελέσματα και συνέπειες με την πραγματική θητεία. Στα έννομα αποτελέσματα θα περιλαμβάνεται η πίστωση μονάδων στις κοινωνικές ασφαλίσεις, καθώς και η πίστωση μονάδων για διορισμό στην εκπαιδευτική υπηρεσία και σε άλλες θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας.
Η εφεδρική υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά καθίσταται δυνητική και όχι υποχρεωτική τόσο για τις γυναίκες που εκπλήρωσαν εθελοντική στρατιωτική θητεία όσο και για τις γυναίκες που προσλαμβάνονται στην Εθνική Φρουρά με σύμβαση ως οπλίτες.
Τοποθετήσεις Βουλευτών
-----
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα στην τοποθέτησή του εξήγησε την τροπολογία του κόμματός του (που τελικά καταψηφίστηκε) και σημείωσε ότι το 2016 η απόφαση για μείωση της θητείας έγινε και πάλι χωρίς μελέτη και βεβιασμένα και εισήχθησαν διατάγματα. Εξήγησε ότι αντί διαταγμάτων το κόμμα του ζητά καθορισμό κανονισμών της Βουλής, προσέγγιση πιο δημοκρατική, όπως είπε.
Σημείωσε και το γεγονός ότι στις διάφορες συζητήσεις έμειναν αναπάντητα ερωτήματα και «μας έλεγαν ότι θα ρυθμιστούν με διατάγματα».
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας είπε ότι το κόμμα του στηρίζει το θεσμό για αύξηση οπλιτών λόγω αυξημένων αναγκών, προσθέτοντας ότι για λόγους ισότητας, ακόμη και η υποχρεωτική θητεία θα ωφελούσε. Εξέφρασε όμως κάποιες επιφυλάξεις για το πλαίσιο λειτουργίας και κατά πόσο θα εξασφαλίζει την επιτυχία του θεσμού, αναφέροντας ότι δεν έγινε μελέτη για να αντιμετώπιση των οργανωτικών προβλημάτων και πρέπει να εξευρεθούν κίνητρα για προσέλκυση ατόμων.
Έθεσε θέμα και για τον αριθμό των κενών θέσεων στους ΣΥΟΠ.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι η πρόταση που προωθείται είναι πρόταση της ΕΔΕΚ.
Ανέφερε ότι η στράτευση γυναικών γίνεται σε άλλες χώρες που δεν είναι εμπόλεμες, πόσω μάλλον στη χώρα μας και σημείωσε ότι σε πρώτη φάση αποσκοπεί στη συμπλήρωση κενών θέσεων με πρόθεση η πρώτη κατάταξη να γίνει εντός Μαϊου.
Χαρακτήρισε ανυπόστατη τη διασύνδεση της εθελοντικής στράτευσης και της αναβάθμισης ΣΥΟΠ διερωτώμενος τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση για αναβάθμισή τους. Εξήγγειλε ότι ως το τέλος του έτους μάλλον κατατίθεται νομοσχέδιο για περαιτέρω αναβάθμιση των ΣΥΟΠ.
Για το θέμα των γυναικών μονίμων υπαξιωματικών και τη μισθολογική τους αναβάθμιση ανέφερε ότι η Επιτροπή Άμυνας δεν μπορεί να παρέμβει ενόσω είναι σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία και ότι αν αποσυρθεί η αγωγή, η επιτροπή θα εξετάσει το ζήτημα.
Η ανεξάρτητη βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι η πρόταση δεν φαίνεται να προάγει την ισότητα αλλά μάλλον θα καταλήξει να είναι ψευδαίσθηση για φαινομενικά δικαιώματα των γυναικών. Επέκρινε το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε μελέτη, δεν έγινε κατάλληλη προετοιμασία και υπάρχει προχειρότητα και μίλησε για κίνηση που παραπέμπει σε επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Αναφέρθηκε και στην αδικία για τις γυναίκες μόνιμες υπαξιωματικούς λέγοντας ότι η αντιμετώπισή τους από το κράτος είναι αλγεινή.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι το κόστος για ένα σύγχρονο στράτευμα θα είναι μικρότερο πάντα από ένα χαμένο πόλεμο. Διερωτήθηκε γιατί γίνεται επίκληση του νομοσχεδίου με υπονοούμενο παρενόχλησης λέγοντας ότι με αυτή τη λογική «να καταργήσουμε όλες θέσεις για γυναίκες και να τις στείλουμε σπίτια τους».
Ανέφερε επίσης ότι όποιος λαός δεν είναι έτοιμος να αμυνθεί για την πατρίδα του, θα τη χάσει.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης ανέφερε ότι το κόμμα του στηρίζει την πρόταση αλλά ζήτησε η εμπειρία εφαρμογής της μείωσης θητείας και το θέμα των ΣΥΟΠ, να είναι διδακτικά για το εγχείρημα αυτό τώρα. Ανέφερε εξάλλου ότι διδάγματα πρέπει να αντληθούν και από το θέμα των γυναικών υπαξιωματικών.
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι το κόμμα του στηρίζει το νομοσχέδιο και κάλεσε να γίνουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα ρυθμίσεις για να γίνει εφικτή το συντομότερο η στράτευση.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς μίλησε για κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση για στήριξη της πατρίδας μας. Ανέφερε εξάλλου ότι σε συζητήσεις εξηγήθηκε από τους αρμοδίους γιατί είναι αναγκαία τα διατάγματα από τον ΥΠΑΜ.
Από το ΑΚΕΛ η βουλευτής Μαρίνα Νικολάου είπε ότι η εθελοντική στράτευση δεν είναι βήμα προς ισότητα και ότι εντέχνως το παρουσιάζουν ως τέτοιο οι κυβερνώντες. Διερωτήθηκε ποιες δομές και υποδομές ετοιμάστηκαν για στράτευση των γυναικών όταν ακόμη υφίστανται ζητήματα με τις μόνιμες υπαξιωματικούς. Διερωτήθηκε επίσης γιατί προωθείται τώρα αυτή η πρόταση ενώ αγνοήθηκε το σχέδιο δράσης ΟΗΕ για ισότιμη συμμετοχή γυναικών στη διαδικασία ειρήνης και ασφάλειας.
Επέκρινε την Κυβέρνηση ότι κάνει τα πάντα για να μείνει στην ιστορία ως «Κυβέρνηση της προχειρότητας» που δεν διαβουλεύθηκε με οργανώσεις γυναικών και μίλησε για «αποπροσανατολιστικό πυροτέχνημα».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι δεν ζητήθηκε η άποψη γυναικείων οργανώσεων ούτε και του εθνικού μηχανισμού για την γυναίκα και ότι ενώπιον μας έχουμε ένα «νομοσχέδιο προχειρότητας». Μίλησε για ακόμη μια κίνηση εντυπωσιασμού, αντί ουσίας. Είπε ακόμη ότι οι πολεμοχαρείς δηλώσεις και τα παχιά λόγια μόνο κακή υπηρεσία προσφέρουν σε αυτή τη χώρα.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι υπάρχει σεβασμός για τους αγώνες των γυναικών και τη μαχητικότητά τους. Ανέφερε ότι έχουμε απέναντί μας την Τουρκία σε πλήρη επιθετική διάταξη και είναι σωστή η προσπάθεια της Κυβέρνησης για προάσπιση της πατρίδας.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι ψηφίζουμε συμβολικά αλλά και ουσιαστικά και ότι αγωνιζόμαστε με πολιτικά εργαλεία και όπλα για την απελευθέρωση. Ανέφερε ότι τα Σώματα Ασφαλείας πρέπει να εκσυγχρονίζονται και να είναι σε διάταξη μάχης. Είπε ακόμη η τροπολογία του ΑΚΕΛ αναιρεί το νομοσχέδιο.