Στρατηγική Επιχειρηματικότητα για Γυναίκες στον Αγροτικό Τομέα
Το SigmaLive, στο πλαίσιο τoυ Ευρωπαϊκού έργου «Μάθε για την ΚΑΠ - Μια Συμπεριληπτική ΚΑΠ» (Learn about CAP - Inclusive CAP), συντονίζει μια εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Η εκστρατεία, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2024 και ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2025, επικεντρώνεται στην ανάδειξη των ωφελειών της ΚΑΠ για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη νέα στρατηγική της περιόδου 2023-2027, με έμφαση στη βιωσιμότητα – κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική – στον αγροτικό τομέα και τις αγροτικές περιοχές.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, ξεκίνησε αυτή την Τετάρτη και θα συνεχιστεί και τον Απρίλιο, μια σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων με τίτλο «Καλλιεργώντας την Ανάπτυξη: Στρατηγική Επιχειρηματικότητα για Γυναίκες στον Αγροτικό Τομέα». Στόχος των εργαστηρίων αυτών είναι η ενίσχυση των γυναικών που είτε επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα είτε ήδη διατηρούν επιχειρηματική δραστηριότητα και επιδιώκουν την εξέλιξή της. Μέσω της εκπαίδευσης, οι συμμετέχουσες θα αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την αναγνώριση και αξιολόγηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών στον αγροτικό κλάδο.
Οι θεματικές ενότητες που καλύπτονται στα εργαστήρια περιλαμβάνουν την ανάλυση αγοράς, όπου οι συμμετέχουσες θα κατανοήσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στον αγροτικό τομέα, καθώς και τη χρήση της έρευνας αγοράς για τον εντοπισμό τμημάτων και τάσεων. Στη συνέχεια θα εξετάζεται η αξιοποίηση της τεχνολογίας (AgriTech) και των δεδομένων (Big Data, Analytics) για καινοτομία και ανάπτυξη, καθώς και η εφαρμογή προγνωστικής ανάλυσης. Παράλληλα, η στρατηγική ανάπτυξης αποτελεί βασικό πυλώνα της εκπαίδευσης, εστιάζοντας στην ανάλυση ανταγωνισμού, τη χρήση στρατηγικών πλαισίων (Business Model Canvas, Ansoff's matrix), την εφαρμογή τακτικών ανάπτυξης και τη διαχείριση κινδύνων, καθώς και τον καθορισμό βασικών δεικτών απόδοσης (KPIs).
Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι η εξοικείωση των συμμετεχουσών με την έρευνα αγοράς και την ανάλυση δεδομένων, η κατανόηση της σημασίας της τεχνολογίας και της καινοτομίας στον αγροτικό τομέα, η ανάπτυξη στρατηγικών σχεδίων για την εξέλιξη των επιχειρήσεών τους και η απόκτηση γνώσεων για τη διαχείριση κινδύνων.
Τα εργαστήρια θα καθοδηγούνται από διακεκριμένους ειδικούς του τομέα, όπως ο Δρ Δημήτρης Τσάλτας, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), καθώς και η κα Μόνικα Ιωαννίδου Πολεμίτη, Πρόεδρος του ICC Women Cyprus και Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Hybrid ConsulTech.
Οι εκπαιδεύσεις ξεκίνησαν από τη Λάρνακα στις 26 Μαρτίου και θα συνεχιστούν στις υπόλοιπες επαρχίες της Κύπρου, με επόμενους σταθμούς τη Λεμεσό στις 9 Απριλίου, τη Λευκωσία στις 25 Απριλίου και την Πάφο στις 30 Απριλίου 2025.
Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι εντελώς δωρεάν, ωστόσο οι θέσεις είναι περιορισμένες. Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέσω του ακόλουθου συνδέσμου: https://forms.office.com/e/14jiPMEMBd.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τις σελίδες μας στο Facebook και Instagram (@learnaboutcap) ή να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω email στο euprojects@sigmalive.com και τηλεφωνικά στο +357 22 580 227 (09:00-16:30).
Τα εργαστήρια διοργανώνονται με τη συγχρηματοδότηση της επιχορήγησης IMCAP, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μάθε για την ΚΑΠ - Μια Συμπεριληπτική ΚΑΠ», σε συνεργασία με το Κέντρο Προώθησης Παραδοσιακών Προϊόντων και υποστηρίζονται από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών και το Γραφείο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος.