ΗΠΑ-δασμοί: Η Κίνα παροτρύνει την κυβέρνηση Τραμπ να τους ακυρώσει αμέσως
Η Κίνα παρότρυνε σήμερα τις ΗΠΑ να «ακυρώσουν αμέσως» τους νέους τελωνειακούς δασμούς που ανακοίνωσε ο πρόεδρός τους Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι είναι ιδιαιτέρως υψηλοί για τα προϊόντα της, δεσμευόμενη να λάβει αντίμετρα για να υπερασπιστεί τα «δικαιώματα και συμφέροντά» της.
Η επιβάρυνση είναι αστρονομική για τον ασιατικό γίγαντα, καθώς βρέθηκε στο στόχαστρο νέων φόρων 34% στις εξαγωγές της στις ΗΠΑ, επιπροσθέτως των τελωνειακών δασμών 20% που έχουν ήδη εφαρμοστεί από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
«Η Κίνα παροτρύνει τις ΗΠΑ να ακυρώσουν αμέσως τους μονομερείς τελωνειακούς δασμούς και να επιλύσουν με τον αρμόζοντα τρόπο τις διαφορές με τους εμπορικούς τους εταίρους μέσω ισότιμου διαλόγου», αντέδρασε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
Η επίθεση αυτή με χαρακτηριστικά προστατευτισμού του Λευκού Οίκου, η άνευ προηγουμένου από τη δεκαετία του 1930, θέτει «σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη» και απειλεί τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, έχοντας επιπτώσεις έως και στα αμερικανικά συμφέροντα, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο.
Οι τελωνειακοί αυτοί δασμοί «δεν σέβονται τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες και πλήττουν σοβαρά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πλευρών που αφορούν», κατήγγειλε επίσης το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, δεσμευόμενο να λάβει αντίμετρα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε χθες Τετάρτη εμπορικό πόλεμο στον κόσμο και ιδιαιτέρως στην Κίνα, που είναι ωστόσο ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας του, προκαλώντας σεισμό στις αγορές του πλανήτη.
Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, οι νέοι δασμοί, τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «αμοιβαίους» είναι σε μεγάλο βαθμό υπερβολικοί.
«Δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο και καμία διέξοδος στον προστατευτισμό», σημείωσε επίσης το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας στην ανακοίνωσή του.
Αργότερα σήμερα, το Πεκίνο κατήγγειλε επίσης τους αμερικανικούς δασμούς 25% στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, κάνοντας λόγο για μέτρα «με χαρακτήρα εκφοβισμού».
Η Κίνα σημείωσε ωστόσο ότι «διατηρεί την επικοινωνία» με την Ουάσινγκτον για το εμπόριο και την οικονομία. Το Πεκίνο ελπίζει «να επιλύσει διάφορα ζητήματα μέσω ισότιμης διαβούλευσης», σημείωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Χε Γιαντόνγκ.
--Εκτελεστικό διάταγμα--
Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε επίσης χθες εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο κλείνει εμπορικό παραθυράκι που ήταν γνωστό ως «de minimis» και επέτρεπε σε πακέτα χαμηλής αξίας από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ να εισέρχονται αδασμολόγητα στις ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δώσει εντολή στον Εμπορικό Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ να αποσαφηνίσει αν η Κίνα τηρεί τις δεσμεύσεις της βάσει της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας «Φάσης 1» του 2020 ως την 1η Απριλίου.
Από την Κίνα απαιτείτο βάσει της συμφωνίας να αυξήσει τις αγορές αμερικανικών προϊόντων κατά 200 δισεκατομμύρια σε διάστημα δύο ετών, αλλά το Πεκίνο δεν ανταποκρίθηκε στους στόχους του όταν ξέσπασε η πανδημία της COVID-19.
Το ύψος των αγορών αμερικανικών προϊόντων από την Κίνα ανερχόταν σε 154 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, προτού ξεσπάσει ο εμπορικός πόλεμος, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνειακών υπηρεσιών, και αυτό το ποσό ανέβηκε στα 164 δισεκατομμύρια πέρυσι.
Σύμφωνα με τον ειδικό για την Κίνα στο Ινστιτούτο Τόνι Μπλερ για Παγκόσμια Αλλαγή (Tony Blair Institute for Global Change) Ρούμπι Όσμαν, «αναμφισβήτητα οι δασμοί του προέδρου Τραμπ θα προκαλέσουν αλλού τους περισσότερους πονοκεφάλους».
«Οι κινεζικές εταιρείες έχουν ανακατευθύνει το εμπόριο μέσω τόπων όπως το Βιετνάμ και το Μεξικό για να αποφύγουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ, αλλά αυτές οι αγορές πλήττονται τώρα από σημαντικούς δικούς τους δασμούς», σημείωσε.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα Γενς Έσκελουντ δήλωσε παράλληλα ότι πολλές εταιρείες είχαν προσαρμόσει τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες ειδικά για να περιορίσουν την έκθεσή τους στις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε μεταγενέστερη αναδιάρθρωση των εφοδιαστικών αλυσίδων δεν θα είναι δυνατή από τη μια μέρα στην άλλη».
Οι επιπλέον δασμοί θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν την Κίνα να ενισχύσει το εμπόριό της με εναλλακτικές αγορές, αν και καμία άλλη χώρα δεν πλησιάζει την καταναλωτική δύναμη των ΗΠΑ, όπου οι κινέζοι παραγωγοί πωλούν ετησίως προϊόντα αξίας άνω των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Οι δασμοί του Τραμπ σίγουρα δεν θα βοηθήσουν τις κινεζικές εταιρείες και θα προκαλέσουν πραγματικό πόνο σε ορισμένους τομείς, αλλά δεν αφήνουν ανεξίτηλο σημάδι στην κινεζική οικονομία», σύμφωνα με τον καθηγητή στο τμήμα Τσονγκ Χουά Κινεζικής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ, τον Γουίλιαμ Χερστ.
«Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ έχουν φθίνουσα σημασία για την Κίνα. Οι αμερικανικοί δασμοί θα ενθαρρύνουν περισσότερο εμπόριο της Κίνας με άλλα μέρη, από την Ευρώπη ως τη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική», πρόσθεσε.
«Η Κίνα ήξερε ότι θα έρθει αυτή η ημέρα πολύ καιρό πριν και η σχετικά περιορισμένες ανακοινώσεις μέτρων τόνωσης στις Δύο Συνεδριάσεις του Μαρτίου ήταν ένας υπολογισμός, όχι αβλεψία», κατέληξε ο Οσμάν, αναφερόμενος στις ετήσιες κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις της Κίνας.
Διαβάστε επίσης: Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα παραμείνει στη Συμμαχία
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters