Κατάργηση κριτηρίων για οικογένειες με 5 ή περισσότερα εξαρτώμενα για επίδομα
Η Βουλή προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης ομόφωνα σε τροποποίηση του περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμου, ώστε να καταργηθούν τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια που εφαρμόζονται για οικογένειες με πέντε ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα για σκοπούς παροχής επιδόματος τέκνου, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025.
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, όπως είχε ανακοινώσει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, αποσκοπούν στην υλοποίηση μέρους του πακέτου μέτρων που έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και της υπογεννητικότητας.
Από την εν λόγω προτεινόμενη ρύθμιση θα επωφεληθούν συνολικά είκοσι εννέα οικογένειες, στις οποίες περιλαμβάνονται εκατό πενήντα εξαρτώμενα τέκνα, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή κατά τη συζήτηση του θέματος.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι όπως έχει υπολογιστεί, από την εφαρμογή των προτεινόμενων ρυθμίσεων αναμένεται να προκύψει αύξηση των δαπανών για το 2025, η οποία ανέρχεται περίπου στα €212.000.
Τοποθετήσεις Βουλευτών
-----
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αφορά μόνο 29 οικογένειες, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα προς στήριξη και άλλων οικογενειών.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι μόνο μερικές δεκάδες οικογένειες θα λάβουν αυτό το επίδομα και άρα χρειάζεται μια ολοκληρωμένη, ολιστική προσέγγιση για το δημογραφικό και για στήριξη της οικογένειας και όχι με αποσπασματικές προσεγγίσεις.
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε ότι ένας τόπος χωρίς παιδιά δεν έχει μέλλον και το δημογραφικό και η υπογεννητικότητα είναι κόκκινος συναγερμός και πρέπει να δοθεί η μέγιστη προτεραιότητα. Κάλεσε να επεκταθεί αυτό το επίδομα στα τρία και τέσσερα εξαρτώμενα για να επωφεληθούν μερικές χιλιάδες οικογένειες.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου μίλησε για βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά ζήτησε ολιστική προσέγγιση για το δημογραφικό και την υπογεννητικότητα.
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας μίλησε για ένα μικρό κομμάτι της μεταρρύθμισης της επιδοματικής πολιτικής αυτής της Κυβέρνησης.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι το δημογραφικό είναι κρίσιμο ζήτημα για την Κύπρο και την ΕΕ ολόκληρη και απαιτούνται ολιστικές προσεγγίσεις για την υπογεννητικότητα και την γήρανση του πληθυσμού και πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η στήριξη της οικογένειας.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι η πραγματική στήριξη των οικογενειών γίνεται με θεσμούς όπως το ολοήμερο σχολείο, με υγιεινό φαγητό, δραστηριότητες και διάβασμα. Τα επιδόματα, ανέφερε, είναι σωστά, αλλά πρέπει να λάβουμε μέτρα και για τη στέγαση, την μετακίνηση των οικογενειών και την ενεργειακή φτώχεια.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι χρειάζεται ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του δημογραφικού γιατί οι αριθμοί είναι εκεί και χάνουμε καθημερινά από τον πληθυσμό μας.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά μίλησε για σωστό βήμα αλλά αναφέρθηκε στην προτεραιότητα για στήριξη της οικογένειας με παιδιά και φοιτητές.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι τέσσερα στελέχη του ΔΗΣΥ ένιωσαν την ανάγκη να μιλήσουν για το ζήτημα ενώ κυβέρνησαν δύο θητείες και άρα θα πρέπει να απαντήσουν πως κατάφεραν να οδηγήσουν 250.000 συμπολίτες μας κάτω από όριο φτώχειας.
Απαντώντας ο Νίκος Τορναρίτης μίλησε για «λογική του παντοπωλείου».