Ούτε φέτος το Πάσχα νομοσχέδιο για λαμπρατζιές - Δεν πάει στην Ολομέλεια
Δεν οδηγείται στην αυριανή ολομέλεια της Βουλής - την τελευταία πριν από την πασχαλινή διακοπή των εργασιών του σώματος - το νομοσχέδιο που ρυθμίζει το άναμμα λαμπρατζιάς.
Όπως δήλωσε την Τετάρτη η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, σημαντικές διαφορές και έλλειψη διαβούλευσης μεταξύ των φορέων που θα υλοποιήσουν τη νομοθεσία, καθιστούν αδύνατη την πρακτική εφαρμογή του νομοσχεδίου. Πάντως ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριος Χαρτσιώτης, που συμμετείχε κατά τη συζήτηση του θέματος, ανέφερε από την πλευρά του ότι υπήρξαν οι απαραίτητες συγκλίσεις στα σημαντικά θέματα που είχαν προκαλέσει ενστάσεις και ότι οι όποιες διαφορές δεν είναι τέτοιες που να εμποδίζουν την περαιτέρω προώθηση του νομοσχεδίου.
Εντός της Επιτροπής Νομικών, όπου συνεχίστηκε η συζήτηση για θέσπιση νομικού πλαισίου για ρύθμιση και έλεγχο των λαμπρατζιών, ο κ. Χαρτσιώτης υπενθύμισε ότι την Τετάρτη, 19 Μαρτίου, λόγω των ενστάσεων που είχαν εκφραστεί από τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων σχετικά με συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί νέα διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Εφόσον είπε είχε επιτευχθεί συμφωνία, το αναθεωρημένο κείμενο θα κατατίθετο στην Επιτροπή και αργότερα στην Ολομέλεια με τη μορφή του κατεπείγοντος, ενόψει των εορτών του Πάσχα.
Ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε ότι το Υπουργείο επιδόθηκε σε έναν αγώνα δρόμου για την τήρηση των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων σημειώνοντας ότι πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στην Επιτροπή για εξέταση, χθες, Τρίτη.
Ο Υπουργός τόνισε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τα στενά χρονικά πλαίσια και επεσήμανε ότι στόχος είναι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που είχαν αναληφθεί στις 19 Μαρτίου ενώπιον της Επιτροπής, καθώς και η διασφάλιση της συνέχισης του πασχαλινού εθίμου υπό συνθήκες ασφάλειας και νομιμότητας, με σεβασμό στα δικαιώματα τρίτων. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί η ευκαιρία στους Δήμους και τις Κοινότητες που επιθυμούν να διοργανώσουν τέτοιες εκδηλώσεις να το πράξουν σωστά, έχοντας την κάλυψη του νόμου.
Στην επιστολή που συνόδευε το νομοσχέδιο, ο Υπουργός ανέφερε ότι σχεδόν όλες οι θέσεις των Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων υιοθετήθηκαν υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν οι απαραίτητες συγκλίσεις στα σημαντικά θέματα που είχαν προκαλέσει ενστάσεις και ότι οι όποιες διαφορές δεν είναι τέτοιες που να εμποδίζουν την περαιτέρω προώθηση του νομοσχεδίου.
Επιπλέον, αναφέρθηκε σε ζητήματα διαφορών όπως η διοργάνωση και ο έλεγχος της λαμπρατζιάς, το κόστος της ξυλείας και η ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου. Καταλήγοντας, τόνισε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη ρύθμιση του εθίμου και ζήτησε θερμά την προώθησή του στην Ολομέλεια για ψήφιση, ενόψει των επικείμενων εορτών του Πάσχα.
Η κ. Τσιρίδου δήλωσε από πλευράς της, μετά το τέλος της Επιτροπής, ότι τερματίστηκε η συνεδρίαση για τις λαμπρατζιές με αρκετή απογοήτευση για το λόγο ότι δόθηκε οδηγία από την Επιτροπή να γίνει διαβούλευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης μαζί με τους αρμόδιους φορείς, όπως είναι για παράδειγμα η Ένωση Δήμων και μόνο εφόσον ερχόταν συμφωνημένο κείμενο θα προχωρούσε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην Ολομέλεια πριν το Πάσχα.
Η Βουλευτής επεσήμανε ακόμη ότι παραβιάστηκε ο κανονισμός της Βουλής που απαιτεί 48 ώρες για την εξέταση νομοσχεδίων, καθώς το αναθεωρημένο κείμενο κατατέθηκε μόλις χθες το απόγευμα. Συμπλήρωσε ότι παρότι η Επιτροπή προσπάθησε να εξετάσει άμεσα το νομοσχέδιο, διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των φορέων που θα υλοποιήσουν τη νομοθεσία και του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με την ίδια, αυτές οι διαφορές καθιστούν αδύνατη την πρακτική εφαρμογή του νομοσχεδίου.
Επιπλέον, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να ζητηθεί η άποψη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Όπως ανέφερε, πολλές ευθύνες που αρχικά ανήκαν στην Ένωση Δήμων έχουν μεταφερθεί στις εκκλησιαστικές επιτροπές και είναι κάτι το οποίο ανησυχεί και θα πρέπει να ζητηθεί και η άποψη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για πιθανή εφαρμογή της νομοθεσίας το επικείμενο Πάσχα, η κ. Τσιρίδου σημείωσε ότι το νομοσχέδιο θα έπρεπε να είχε κατατεθεί πολλούς μήνες νωρίτερα ώστε να υπάρχει χρόνος για συζήτηση, ψήφιση και εφαρμογή. Επεσήμανε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης γνωρίζει πως δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί άμεσα και παρέπεμψε στη σημείωση του υπομνήματος του Υπουργού ότι η Βουλή πρέπει να αποφασίσει αφού ακούσει όλες τις πλευρές. Η κ. Τσιρίδου είπε ότι η Επιτροπή Νομικών δεν είναι δικαστήριο αλλά νομοθετικό σώμα και ότι η ευθύνη για τη διαβούλευση ανήκει στην εκτελεστική εξουσία.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές, η κ. Τσιρίδου είπε ότι «υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε σχέση πρώτα από όλα με την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου». Ο Υπουργός, συνέχισε η κ. Τσιρίδου, έδωσε 3 μέρες για να μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος σημειώνοντας ότι είναι αντιληπτό ότι αυτό είναι κάτι με το οποίο διαφωνούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς οι οποίοι θεωρούν ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί από την άλλη χρονιά.
Πηγή: ΚΥΠΕ