Παρεμβάσεις Καρογιάν για λαμπρατζιές, υδατικό και Αρμενική Γενοκτονία
Διαδοχικές δημόσιες παρεμβάσεις πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία, Μάριος Καρογιάν, τοποθετούμενος σε τρία σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας. Τις τραγικές εξελίξεις γύρω από τις λαμπρατζιές, τη διαχείριση του υδατικού προβλήματος και την Ημέρα Μνήμης της Αρμενικής Γενοκτονίας.
Αναφερόμενος στο τραγικό περιστατικό με τον θάνατο του 22χρονου νέου, ο κ. Καρογιάν εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του κόμματος, υπογραμμίζοντας πως το γεγονός δεν μπορεί να ιδωθεί ως μεμονωμένο περιστατικό. «Φέρνει στο φως με οδυνηρό τρόπο ένα σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα, που αφορά τη νεανική παραβατικότητα, την απουσία ορίων, και ενίοτε την εκδήλωση βίαιων ή αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών από πλευράς νέων», επεσήμανε. Τόνισε πως η ευθύνη βαραίνει όλους, την Πολιτεία, την Αστυνομία, τα πολιτικά κόμματα, το εκπαιδευτικό σύστημα, τους φορείς, την οικογένεια και την τοπική αυτοδιοίκηση και κάλεσε σε μια κοινή, μακρόπνοη και πολυεπίπεδη προσπάθεια, με «όχημα την παιδεία όχι μόνο ως εκπαιδευτικό μηχανισμό, αλλά ως συνολικό τρόπο σκέψης και αγωγής».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ εξέφρασε την πλήρη καταδίκη του κόμματος απέναντι στις επιθέσεις κατά των Σωμάτων Ασφαλείας, διαβεβαιώνοντας ότι η ΔΗΠΑ θα προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ουσιαστική στήριξη της Αστυνομίας στο έργο διατήρησης της τάξης και της δημόσιας ασφάλειας.
Ικανοποίηση για τις συνεργασίες για το υδατικό
------------------------------------------------------
Στο θέμα του υδατικού προβλήματος, ο κ. Καρογιάν καλωσόρισε την εξασφάλιση 15 κινητών μονάδων αφαλάτωσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εκφράζοντας ικανοποίηση για τους αποτελεσματικούς χειρισμούς της Κυβέρνησης και την εμπλοκή του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Εξήρε τις «στοχευμένες διπλωματικές σχέσεις και καρποφόρες συνεργασίες της χώρας μας με γειτονικές χώρες», υπογραμμίζοντας τη σημασία της στρατηγικής σύμπραξης με τα ΗΑΕ. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι μονάδες αφαλάτωσης «αποτελούν ένα σημαντικό παυσίπονο, όχι όμως θεραπεία» και επανέλαβε την ανάγκη για «ολιστική προσέγγιση, που θα βασίζεται στη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και στην πρόληψη νέων κρίσεων».
Η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας πράξη παγκόσμιας ηθικής
----------------------------------------------------
Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Αρμενικής Γενοκτονίας, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ σημείωσε ότι η 24η Απριλίου είναι «ημέρα βαθιάς περισυλλογής και ιστορικής ευθύνης για την ανθρωπότητα». Τίμησε τη μνήμη των ενάμισι εκατομμυρίων Αρμενίων θυμάτων, υπογραμμίζοντας ότι «η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας είναι πράξη παγκόσμιας ηθικής, προϋπόθεση για την ειρήνη και ανάχωμα ενάντια σε κάθε μορφή γενοκτονίας, ρατσισμού και εθνοκάθαρσης». Υπενθύμισε ότι η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και δεύτερη παγκοσμίως που, το 1975, αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Κάλεσε επίσης την Τουρκία να ανταποκριθεί στις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και των οικουμενικών αρχών, να εγκαταλείψει τη ρητορική της άρνησης και τις αναθεωρητικές πρακτικές, και να προβεί σε μια πράξη ιστορικού θάρρους: την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Ο κ. Καρογιάν κατέληξε αναφέροντας ότι «Η αλήθεια και η μνήμη είναι τα θεμέλια της δικαιοσύνης. Και όσο υπάρχουν άνθρωποι που θυμούνται, που καταθέτουν μαρτυρίες και διεκδικούν την αλήθεια, η ελπίδα για έναν κόσμο ειρηνικό, δίκαιο και ανθρώπινο παραμένει ζωντανή. Δεν ξεχνούμε. Τιμούμε. Διεκδικούμε».