Χατζηγιάννης: Απαραίτητη η κρατική βούληση για έλεγχο των λαμπρατζιών
Το νομοσχέδιο από μόνο του δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι του χρόνου δεν θα υπάρχουν παράνομες λαμπρατζιές και οχληρίες, χρειάζεται η απαραίτητη βούληση από το κράτος και τα αρμόδια όργανα για έλεγχο των φαινομένων οχληρίας έτσι ώστε του χρόνου να μην έχουμε τα ίδια ή και χειρότερα, ανέφερε την Πέμπτη σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου, Σταύρος Χατζηγιάννης, κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα των λαμπρατζιών και κατά πόσο οι δήμοι είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ένας Δήμος να αναλάβει χρέη της Αστυνομίας ή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς δεν διαθέτει μονάδες καταστολής.
Προσέθεσε ότι ο Δήμος Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου αιτήθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο για δύο Αστυνομικούς της Γειτονιάς προκειμένου να βοηθήσουν το έργο του Δήμου, με την απάντηση να είναι αρνητική.
«Δεν μας δίνουν καν τον ένα Αστυνομικό της Γειτονιάς που είχαμε ως Δήμος Ιδαλίου πριν τον κορωνοϊό. Πλέον με τον Δήμο να έχει διπλάσιο πληθυσμό και υπερδιπλάσια έκταση ζητάμε δύο αστυνομικούς γειτονιάς αλλά δυστυχώς οι απαντήσεις είναι αρνητικές. Άρα με τα μέσα που έχει ο Δήμος πώς μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών;», διερωτήθηκε σχετικά.
Προσέθεσε πως ο Δήμος προσπάθησε φέτος να βρεθεί όσο πιο κοντά γίνεται στους νέους για να αποφευχθούν μεγάλες καταστροφές.
«Θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό το πετύχαμε, τα πράγματα όμως ξέφυγαν την νύχτα της Μ. Παρασκευής όταν οι νεαροί αντέδρασαν στην ύπαρξη της αστυνομικής δύναμης, με αποτέλεσμα να κάνουν καταστροφές χιλιάδων ευρώ που καλείται να πληρώσει ο Δήμος», ανέφερε στη συνέχεια.
«Με αφορμή την γιορτή του Αγίου Γεωργίου σε στρατόπεδο του Μαθιάτη, μίλησα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, του μετέφερα την όλη επιχειρησιακή δράση στον Δήμο μας τις ημέρες του Πάσχα, του εξέφρασα τις ευχαριστίες στον τοπικό αστυνομικό σταθμό (ο οποίος είναι σοβαρά υποστελεχωμένος) και του είπα ότι είμαι στη διάθεσή του για να συζητήσουμε τι πήγε σωστά και τι λάθος αλλά και το τι μπορεί να γίνει στο μέλλον για να βελτιωθεί το όλο σκηνικό. Αλλά οι Δήμοι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και θεωρώ ότι αν δεν υπάρχει βούληση από το κράτος και τα αρμόδια όργανα ίσως του χρόνου να έχουμε τα ίδια ή και χειρότερα», συμπλήρωσε επί του θέματος.
Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και της Επιτροπής Νομικών της Βουλής και τις ευθύνες που επιρρίπτονται εκατέρωθεν για τη μη έγκαιρη προώθηση σχετικού νομοσχεδίου, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι το νομοσχέδιο ως είχε ήταν προβληματικό, προσθέτοντας ότι σε σύσκεψη με τον Υπουργό έγιναν αλλαγές στο νομοσχέδιο, το οποίο συμφωνήθηκε από κοινού με την Ένωση Δήμων.
«Εμείς ως Ένωση Δήμων είδαμε τον Υπουργό τρεις εβδομάδες πριν το Πάσχα, δεν υπήρχε ο χρόνος, πρέπει να αλλάξουν οι πρόνοιες του νομοσχεδίου. Θεωρώ ότι εκείνα που προβλέπει το νομοσχέδιο αν δεν έχει την βούληση το κράτος να κάνει συλλήψεις όταν η κατάσταση ξεφεύγει, να κάνει καταστολή, να απαγορεύσει τις παράνομες λαμπρατζιές, δεν μπορούμε να αναμένουμε ουσιαστικά βήματα άρσης της όποιας οχληρίας από τις ανεξέλεγκτες λαμπρατζιές», τόνισε σχετικά.
Προσέθεσε ότι ως μέλος της Ένωσης Δήμων ζήτησε από τους συναδέλφους του να κάνει ο καθένας τον απολογισμό της περιοχής του και να καταρτιστεί ένα πλάνο για του χρόνου με σκοπό να μετριαστεί το πρόβλημα από πλευράς των Δήμων.